‘Yemekleri yıkayarak yiyoruz’

9 Aralık’taki isyanda 11 tutuklu ve hükümlünün yaralandığı Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlüler, cezaevinde çıkan yemekleri “yıkayarak yediklerini”, felçli tutuklunun klozet bulunmadığı için “sandalye ile” tuvalete gittiğini ifade etti. LGBTİ’li mahkûmlar, bazı erkeklerin kendileriyle birlikte olmak için “eşcinselim” diyerek kendi koğuşlarına gelmeye çalıştıklarını ifade etti.

Yayınlanma: 27.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

9 Aralık’taki isyanda 11 tutuklu ve hükümlünün yaralandığı Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlüler, cezaevinde çıkan yemekleri “yıkayarak yediklerini”, felçli tutuklunun klozet 
için “sandalye ile” tuvalete gittiğini ifade etti. LGBTİ’li mahkûmlar, bazı erkeklerin kendileriyle birlikte olmak için “eşcinselim” diyerek kendi koğuşlarına gelmeye çalıştıklarını ifade etti. CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu

 

‘Çocuklar yetersiz bekleniyor’

* Cezaevinde 1470 mahkûm ve 70 tutuklu toplam 1540 mahpus bulunuyor. Bunların 82’si kadın 7’si çocuk. 14 kişilik koğuşlarda 16 kişi kalıyor.

* Kadın mahkûmlar, ekonomik durumları iyi olmadığı için kadın pedi ve çocuk bezi alamadıklarını ifade ediyor. Ayrıca, bebeklerine mama, çocuk şampuanı, pişik kremi alamadıklarını belirtiyorlar.

* Çocuklara ayrı yemek çıkmadığını ve beslenmelerinin yetersiz olduğunu özellikle bebeklerin beslenme sorununa dikkat çekiyor.

* Kadın mahkûmlar yemeklerin yağlı ve sağlıksız olması sebebiyle yıkayarak yediklerini belirtiyorlar. Bir yıldır hiç balık yemediklerini söylüyorlar.

* Kadınlardan birinin eşi hastanede yatıyor, diyalize giriyor ve kemik erimesi var. 3 çocuğu olan kadın, cezaevinde tek başına yaşamaya çalışıyor.

 

‘Felçli sandalyeyle tuvalete gidiyor’
* Hasta mahpus Kazım Bulut felçli, zor yürüyor. Klozet olmadığı için ihtiyacını sandalyede gideriyor.

* LGBTİ’li mahkûmlar tehdit edildiklerini ve diğer mahkûmların kendilerine küfrettiğini ifade ediyorlar.

* Kendilerine normal mahkûmlar gibi davranılmadığını ifade eden LGBTİ’li mahkûmlar; normal mahkûmların 112 hakkının olduğunu ancak kendilerine bu imkânın tanınmadığını belirtiyorlar. “Ambulans bile çağıramıyoruz” diyorlar.

 

‘İlişki kurmak için eşcinselim diyorlar’

* Cezası çok olan mahkûmların kendileriyle ilişki yaşamak için kendi koğuşlarına gelmeye çalıştığını söyleyen LGBTİ’li mahkûmlar, bu nedenle, ayrı cezaevleri açılmasının zaruret olduğunu söylüyorlar.

* Kursların kendilerine yasak olduğunu söyleyen LGBTİ’li mahkûmlar, aşçılık, berberlik vb.
kurslara “durumlarından dolayı” gidemediklerini söylüyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon