İlaç karaborsaya düştü

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye’de sağlık okuryazarlığının “alfabeye başlangıç seviyesinde” olduğunu belirterek kamu spotlarının artırılması gerektiğini kaydetti. Çolak, “çaresiz hastaların daha kolay kandırıldığına” dikkat çekerek, “Bu ilaçlar karaborsadan temin ediliyor olabilir. Sağlık Bakanlığı fiyatların normale dönmesi için hâlâ bir adım atmadı” diye konuştu.

Yayınlanma: 11.12.2013 - 22:26
Abone Ol google-news

Bir hastanenin kullanılan ilaçtan şüphelenmesi ve Sağlık Bakanlığı’na başvurması üzerine, incelenen ilacın sahte olduğu tespit edildi. İlacın sahteliğinin kanıtlanmasının ardından, İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü harekete geçti ve 9 ilde gerçekleştirdiği “sahte ilaç” operasyonunda aralarında ecza deposu ve eczanelerin de bulunduğu çeteyi çökertti. İlaçların arasında en pahalı kanser ilaçlarının bulunması dikkat çekti.

Türkiye sağlık ‘cahili’

TEB Genel Başkanı Çolak, Türkiye’de sağlık okuryazarlığının “alfabeye başlangıç” seviyesinde olduğunu vurguladı. Daha çok kamu spotu kullanılarak, internetten ve eczane dışından ilaç temininin önüne geçilebileceğini söyleyen Çolak, “İnsanlar hastalığı ne olursa olsun yasal yolları kullanmalı. Eczane dışındaki ilaçlara tenezül etmemeli. Vatandaşların ‘sağlık okuryazarlığı’ yükselirse ilaç rantçılarının da sahte ilaçları satacakları bir ortam kalmayacaktır” diye konuştu.

Türkiye’de “ilaç takip sistemi”yle, ilacın üretiminden hangi hastaya ulaştığına kadar en iyi şekilde takibinin yapıldığını dile getiren Çolak, “Kanser hastaları sorunu bir an önce çözmek ve şifa bulmak için daha çok internet kullanabilir. Çaresiz insanı kandırmak kolaydır. Çaresiz insanın kandırılma, dolandırıcıların ise çaresiz insanı kandırma güdüsü daha fazladır. Bu nedenle akılcı ilaç kullanımı teşvik edilmeli, eğitimler verilmelidir. Sağlık Bakanlığı, ilgili oda ve kuruluşlarla işbirliği yapmalıdır” dedi.

‘İlacını karaborsadan alan var’

İstanbul Tabip Odası Başkanı Güngör ise hangi ilaçların sahtesinin yapıldığına ilişkin ellerinde liste olmadığını belirterek, durumu 2 farklı yönden değerlendirdi. Bazı ilaçların fiyatının düşük olması nedeniyle piyasada bulunamadığını söyleyen Güngör, “Hastalar, ilaçlarının gelmesi için ya çok uzun süre beklemek zorunda kalıyor ya da ilacı karaborsadan temin ediyor. Sağlık Bakanlığı ilaç fiyatlarının normal seviyede olması için hâlâ bir adım atmadı” dedi. Fiyatları ucuz olması nedeniyle üretilmediği için piyasada bulunmayan ilaçların yanı sıra bazı ilaçların da pahalı olduğunu dikkat çeken Güngör, “İnsanlar daha ucuza satıldığı için karaborsayı tercih edebilir” diye konuştu. Güngör şunları kaydetti: “SGK şemsiyesi altında bulunanlar neden katılım parası öderken ilacı daha ucuza almak istesin, yüzde 10-20 ödemek varken neden yüzde 80 ödesin? Bu sorular nedeniyle akıl almaz bir çelişki var. Hangi ilaçlar olduğu ortaya çıktığında durum daha net anlaşılacak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler