Cizre'de gerilim düşmüyor

Cizre’de çok sayıda kişinin ölümüne neden olan gerilim düşmüyor. Kentte önceki gece çıkan olaylarda bir kişi av tüfeğiyle vuruldu. Cizre’deki olayların geçen hafta sonu HDP heyetinin İmralı’ya yaptığı ziyarettede gündeme geldiği öğrenilirken DTK eş başkanları Dicle ve Irmak ile bazı HDP milletvekillerinin yer aldığı heyet yarın kente giderek tansiyonu düşürmek için görüşmeler yapacak.

Yayınlanma: 12.01.2015 - 20:30
Abone Ol google-news

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 27 Aralık’ta 5 kişinin öldüğü olayların ardından tansiyon düşmüyor. DTK eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak ile HDP milletvekillerinin yer aldığı bir heyet yarın Cizre’ye giderek gerilimin dinmesi için görüşmeler yapacak. Cizre’de yaşananların geçen hafta sonu HDP heyetinin İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmede de gündeme geldiği belirtildi.

IŞİD’in Şengal ve Kobani’ye saldırmasının ardından PKK ve Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Hüda-Par arasında başlayan gerilim, 6-7 Ekim’de Kobani’ye destek eylemleri sırasında çatışmaya dönüşmüş, onlarca kişinin öldüğü olayların ardından da gerginlik sürmüştü. Şırnak’ın Cizre ilçesinde 27 Aralık’ta PKK’nin gençlik yapılanması YDG-H üyeleri ile Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Hüda-Par arasında çıkan çatışmada 4 kişi ölmüştü.

HDP ve DBP’nin Valilik ve Kaymakamlık ile yaptığı görüşmelerin ardından tansiyon düşmeye başlarken geçen hafta salı günü göstericilerin açtığı hendeklerin kapatılmasından sonra özel harekât polislerinin zırhlı araçlarla mahalleye girmesiyle tansiyon yeniden yükselmiş, işten eve dönen boyacı çırağı 17 yaşındaki Ümit Kurt kalbinden vurularak öldürülürken, Cizre Ticaret ve Sanayi Odası’nda memur olarak çalışan Çelebi Sakçak da evinin kapısında sırtından vurularak ağır yaralanmıştı.

 

Gece de gerginlik çıktı

Tansiyonun düşmediği Cizre’de önceki gece Dörtyol Kavşağı’nda YDG-H üyeleri yol kesip durdurdukları araçlardaki kişilere kimlik kontrolü yaptı. Sur ve Nur mahallesi ile Nusaybin Caddesi üzerinde de toplanan göstericiler yolları trafiğe kapattı. Polis, göstericilere gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale ederken, sık sık silah sesleri de duyuldu.

Olaylar sırasında Mehmet Elçi sırtından av tüfeğiyle vurularak yaralandı. Olaylar gece geç saatlere kadar sürdü. Dün sabah ise Konak mahallesinde Silopi yolu üzerinde bulunan Mehmet Akşit’e ait işyerine, saat 06.00 sıralarında roket atıldı. Roket, ikinci katta bulunan işyerinin tavanına isabet ederek büyük bir gürültüyle patladı. İşyerinde büyük çapta maddi hasar oluşurken çevredeki bazı bina ve işyerlerinin de camları kırıldı.

Cizre’de 5, Silopi’de 1 kişinin yaşamını yitirdiği olayların ardından müzakere heyetinde de yer alan DTK Başkanı Hatip Dicle ve diğer eş başkan Selma Irmak ile bazı HDP milletvekilleri yarın Cizre’ye giderek görüşmelerde bulunacak. Cizre’de yaşananların geçen hafta sonu HDP heyetinin imralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmede de gündeme geldiği belirtildi.

 

‘Ya kanıtlasınlar ya özür dilesinler’

Star gazetesi dün manşetten verdiği haberle Cizre’de 4 kişinin öldüğü olaylarla ilgili Şırnak Valisi Hasan İpek ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ı hedef gösterdi. Haberde, Şırnak Valisi İpek’in 26 Aralık’ta gizlice Cizre’ye giderek HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve bazı KCK yetkilleriyle görüştüğü, bu görüşmenin ardından HDP, DBP, bazı STK temsilcilerinin Hüda-Par ilçe teşkilatına giderek Hüda-Par’lıları tehdit ettiği, PKK’nin dağ kadrosundan Cudi kampından 100 kişilik grubun 2 kamyon ile Cizre’ye getirildiği, hâkim tepelere kurulan doçkalar ve uzun namlulu silahlarla önceden belirlenen evlere ateş açıldığı ileri sürüldü.

Gazetemize konuşan Şırnak Valisi Hasan İpek, “Haber tamamen yalan. Kesinlikle böyle bir görüşme gerçekleşmedi. O gün Şırnak’taydım. Hedef mi seçildim, seçildiysem niçin beni hedef aldılar bilmiyorum. Bölgede kardeşliğin tesisi için çalışıyoruz” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da “Böyle bir görüşme kesinlikle olmadı. Asılsız iddialar bunlar. Haberi ya kanıtlasınlar ya da düzeltme ve özür yayımlasınlar. Bu tür haberler daha önce cemaate yakın basın organlarında çıkardı. AKP hükümetinin resmi yayın organı diyebileceğimiz bir gazetede böyle bir haberin çıkması, AKP’nin de çözüm sürecinde cemaat ile aynı dili kullandığının bir göstergesi. Cizre’de gerilimin dinmesi için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler