Sadece kabası 5.5 milyar

Develi’nin yaptığı çalışmaya göre Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın hesaplanabilir maliyeti 6 milyarı buluyor

Yayınlanma: 13.01.2015 - 21:54
Abone Ol google-news

TBMM KİT Komisyonu’nun CHP’li üyesi Turgay Develi, kamuoyunda Kaçak Saray olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın sadece kaba inşaatının 5.5 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Kaba inşaata ek olarak, peyzaj, iç tasarım ve lüks mobilyası da dahil edildiğinde maliyetin çok çok daha yükseldiğine işaret eden Develi, komisyonda AOÇ’nin denetim raporlarının görüşmelerinde konuyu gündeme getireceğini bildirdi. Develi’nin verdiği bilgiye göre Saray’ın sadece “kaba inşaat” maliyeti, bütün bakanlıkların 2015 yılı bütçesini geçiyor.

TBMM KİT Komisyonu’nda AKP’li milletvekillerinin toplantıya katılmaması üzerine ertelenen ve daha sonra Genel Kurul çalışmalarının yoğunluğu gerekçe gösterilerek 2015’e bırakılan AOÇ’nin 2011 ve 2012 yılı hesaplarının denetleneceği toplantı bugün gerçekleştirilecek. Komisyon üyesi Develi, bugün yapılacak toplantıda, maliyetinin açıklanması durumunda ekonominin zarar göreceği yönünde açıklama yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın tahmini maliyetini açıklayacak.

 

Kaba inşaat 5.5 milyar TL

Meslek odaları ve mimarlarla ortak bir çalışma yapan Develi, AOÇ arazisi üzerine yargı kararına karşın kurulan ve bu nedenle kamuoyunda Kaçak Saray olarak bilinen sarayın maliyeti konusunda maliyet hesaplaması yaptı. Buna göre sarayın toplam kapalı inşaat alanının 300 bin metrekare olduğu dikkate alınarak metrekare maliyetinin lüks yapılarda yaklaşık 10 bin TL ile 20 bin TL arasında olduğu kabul edildiğinde, sarayın kaba inşaat maliyetinin 3 milyar TL tutarında olduğu, ancak yeni yapılan bina ve özel yapı malzemelerinin tercih edilmesi nedeniyle bu maliyetinin 5.5 milyar TL’ye kadar çıkabileceği öngörülüyor. Çalışmaya göre saraya giden yol, sarayın bahçesindeki peyzaj çalışmaları, kullanılan akıllı sistemler, otopark ve çevre düzenlemeleri ile sarayın içinde kullanılan lüks eşya ve tercih edilen mobilyaların da giderleriyle maliyetin daha da arttığı tahmin ediliyor.

 

Eğitimin bütçesi kadar

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2015 yılı bütçesinin 5.5 milyar TL tutarında olduğunu anımsatan Develi, Saray’ın AOÇ’ye bilinçli olarak bir hançer gibi saplandığını belirterek, “Sarayın AOÇ’deki varlığı yalnızca Sayın Cumhurbaşkanı’nın lükse ve şatafata düşkünlüğü ile açıklanamaz. Kaçak Saray Cumhuriyetin simgesi Çankaya’nın alternatifi olarak özellikle yapılmıştır” değerlendirmesini yaptı. Develi, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılan Kaçak Saray sistemin bağrına vurulan bir hançerdir. Saray sistem değişikliğinin nişanesi olarak yapılmıştır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler