AOÇ'de saray işgali

Meclis KİT Komisyonu’nda Sayıştay uzmanları Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılan binanın yer aldığı arazinin neredeyse yarısı için Atatürk’ün mirası olan Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) arazisinden iki yılda toplam 122 bin 806 metrekare büyüklüğündeki arazinin Ekim 2028’e kadar Başbakanlık’a tahsis edildiğini açıkladı.

Yayınlanma: 14.01.2015 - 21:14
Abone Ol google-news

TBMM KİT Komisyonu’nda Sayıştay uzmanları Cumhurbaşkanlığı sarayı olarak kullanılan ve kamuoyunda Kaçak Saray olarak nitelendirilen bina için Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) arazisinden 2012 yılında 60 bin metrekare, 2013 yılında da 62 bin 806 metrekare olmak üzere toplam 122 bin 806 metrekare büyüklüğündeki arazinin Ekim 2028 yılına kadar Başbakanlık’a tahsis edildiğini açıkladı. Buna göre Cumhurbaşkanlığı sarayının kurulduğu arazinin neredeyse yarısı büyüklüğündeki alan yaklaşık 13 yıl sonra tahsis işlemi yenilenmezse AOÇ’ye geri dönecek.

TBMM KİT Komisyonu’nda daha önce AKP’li milletvekillerinin katılmaması ve sonra da TBMM çalışmalarının yoğunluğu gerekçe gösterilerek yaklaşık 2 ay ertelenen AOÇ hesaplarının denetlendiği toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda bir sunum yapan AOÇ Müdürü İlyas Kıran, 55 bin 538 dekar arazi varlığına sahip olan AOÇ’nin 1939-1983 yıllarında çıkarılan 9 yasa, 1973-1996 yılları arasında çıkan yargı kararlarıyla çeşitli kurum ve kuruluşlara satıldığını ya da devredildiğini kaydetti. Yıllar itibarıyla yaşanan arazi kayıpları nedeniyle 22 bin 880 dekar büyüklüğündeki arazinin devir ya da satışının yapıldığını söyleyen Kıran, AOÇ arazisinin mevcut arazi varlığının 33 bin 256 dekar olduğunu kaydetti.

 

Arazi talanına uyduyla takip

Kıran, AOÇ arazisinin bütünlüğünün korunması amacıyla 2008 yılından itibaren sayısal veri hazırlama programı olan NETCAD aracılığıyla arazi varlıklarının, kiracılar, açık - kapalı alanlara tecavüz durumlarının bilgisayar ortamında uydu görüntüleriyle takip edilmesinin sağlandığını kaydetti. Kıran, AOÇ bünyesinde 2014 yılı aralık ayı sonu itibarıyla toplam 145 adet kiralık alanın 83 adedi devlet kurum ve kuruluşlarına 63 adedi ise gerçek ve tüzelkişilere kiralandığını kaydetti.

Komisyonda bulunan Sayıştay uzmanları Cumhurbaşkanlığı sarayının kurulduğu arazinin doğrudan AOÇ arazi olup olmadığı konusuna açıklık getirdi. Komisyon Başkanı Hasan Fehmi Kinay, sarayın yapıldığı arazinin 1960 yılında özel yasayla Orman Genel Müdürlüğü’ne devredildiğini, sarayın kurulduğu arazinin AOÇ ile ilişkisi olmadığını ileri sürdü. Muhalefetin itirazı üzerine toplantıda bulunan Sayıştay uzmanları, Başbakanlık’a AOÇ arazisi olarak 2012 yılında 60 bin metrekare ve 2013 yılında da 62 metrekare tahsis yapıldığını açıkladı.

 

13 yıl daha var

Sayıştay uzmanlarının açıkladığı arazi tahsisinin ayrıntıları da Sayıştay raporunda da ayrıntısıyla yer aldı. Buna göre 1 Temmuz 2012 tarihinde Başbakanlık İdari İşler Başkanlığı’na AOÇ’den 60 bin metrekare büyüklüğündeki arazi yıllık 63 bin 138 TL tutarıyla 30 Haziran 2027 tarihine kadar tahsis edildi. Bu işlemin ardından 1 Kasım 2013 tarihinde de Başbakanlık’a 62 bin 806 metrekare büyüklüğündeki arazi yıllık 69 bin 86 TL tutarıyla 31 Ekim 2028 yılına kadar tahsis edildi. Buna göre Cumhurbaşkanlığı sarayına AOÇ’nin kendi arazisinden toplam 122 bin 806 metrekare büyüklüğündeki arazi tahsisi yapıldı.

Başka bir deyişle Cumhurbaşkanlığı sarayının neredeyse yarısının 2028 yılına kadar yıllık yaklaşık 130 bin TL karşılığında verildiği belirlendi.

 

'Başbakanlık kendi hakkını savunamıyor'

TBMM KİT Komisyonu’nda İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, kendi bakanlığı döneminde Başbakanlık yerleşkesi olarak arazisinin tahsis edilmesinin mantıklı olduğunu, amaçlananın Ankara’nın dört bir yanına dağılmış ve yüksek kiralar ödenen Başbakanlık binalarının tek bir çatı altında toplanması olduğunu kaydetti. Günay, “Burası Başbakanlık yerleşkesi olarak tahsis edildi. Ancak Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılması Başbakanlık’ın kendi haklarını savunamadığının göstergesidir” diye konuştu.

CHP’li Turgay Develi saray nedeniyle TOKİ’nin 490 milyon TL tutarında alacağı olduğunu belirterek “TOKİ sarayın maliyetini açıklarsak Türkiye’nin ekonomisi sarsılır demişti. 10 milyara yakın para harcandı” dedi. CHP’li Ali Sarıbaş, 2012 yılında yapılan 11 kiralamanın 3’ünün ihale ile, 8’inin de kamu kuruluşlarına kiralandığını, GSM firmalarına bile tahsis yapıldığını bildirdi.

 

Mirasa ihanet tartışması

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AOÇ’nin Türkiye’nin kendi değerlerine ne kadar hoyratça saldırıldığının göstergesi olduğunu belirterek, AOÇ’deki talanın Türkiye’nin utancı olduğunu kaydetti. Gök, satış, kiralama ve protokollerle küçülen AOÇ arazisinin tarihe Atatürk’ün mirasına ihanet olduğunu kaydetti. AKP’li Osman Ören, “Yalan söylüyorsun! Ne ihaneti. Şov yapmayın. 30 yıl kan aktı sesiniz çıkmadı” demesi üzerine CHP’li Gök, “Terbiyesizlik yapma” diye karşılık verdi. Ören’in CHP’li Ensar Ögüt’e de “Sen otur yerine” demesi üzerine gerginlik daha da arttı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler