Teşhir eden müdür görevden alındı

Diyarbakır Bağlar Milli Eğitim Müdürlüğü polis tarafından kendisine bildirilen suça karışmış, cinsel istismara ve tecavüze uğramış 872 çocuğun listesini bütün kimlik bilgileri ve ev adresleriyle kurumun internet sitesinden yayımlayarak bir skandala imza attı.

Yayınlanma: 14.01.2015 - 21:51
Abone Ol google-news

Diyarbakır Bağlar Milli Eğitim Müdürlüğü skandal bir uygulamaya imza attı. Bağlar Milli Eğitim Müdürlüğü polis tarafından kendisine bildirilen suça karışmış, cinsel istismara ve tecavüze uğramış 872 çocuğun listesini bütün kimlik bilgileri ve ev adresleriyle kurumun internet sitesinden yayımladı.

Skandalın ardında Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Çelik ve bilgi işlem servisinde görevli Şube Müdürü Vedat Deniz görevden alınırken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır’da polis, suça karışmış, mağdur edilmiş ve sokakta çalışan 872 çocuğun fişleme listesini Milli Eğitim Müdürlüğü’yle paylaştı.

Milli Eğitim Müdürlüğü ise söz konusu 25 sayfalık listeyi tüm okullara göndererek adı geçen çocukların hangi okullarda okuduğunun tespit edilip kendilerine bildirilmesini istedi. Bağlar Milli Eğitim Müdürlüğü ise listeyi sitesinde yayımladı.

Liste bir süre sonra internetten kaldırıldı ancak çocuklar afişe edilmiş oldu. Yetkililer, çocukların isimlerinin yazılı olduğu pdf uzantılı ek dosyasının sehven konulduğunu öne sürdü. Yaşanan skandalın ardından Bağlar Kaymakamı Dursun Balaban, Bağlar milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Çelik’in sözlü savunmasını aldı ardından da Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’a giderek durum hakkında bilgi verdi.

Bu gelişmeler yaşanırken Diyarbakır Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı talimatıyla Müdür Çelik’i ve bilgi işlem servisinde görevli şube müdürü Vedat Deniz adlı memuru görevden aldı. Bakanlık ayrıca olayla ilgili olarak soruşturma da başlattı. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, yaptığı açıklamada, “konu ile ilgili gerekli hassasiyeti göstermediği değerlendirilen Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü görevden uzaklaştırılmıştır. Konu ile ilgili olarak maarif müfettişleri görevlendirilmiş olup ilgililer hakkında gerekli soruşturma başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

Baro harekete geçti

Olay sonrasında Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu da harekete geçti. Komisyon Başkanı avukat Ahmet Özmen, “Bu durum hukuk ve demokrasi adına kabul edilir bir durum değildir. Bu ciddi bir insan hakları ihlalidir. Valiliğin açığa alma kararını destekliyor ve savunuyoruz. Böyle birinin değil milli eğitim müdürü öğretmen olarak bile kalmaması gerekir. Son günlerde ne gelişti de böyle bir uygulama yapıldı. Biz Baro Çocuk Hakları Merkezi olarak Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde girişimlerimizi başlatacağız. Bu şahısların yargılanması için başvuruda bulunacağız. Valiliğin çocuklar yararına uygulandığı söylediği SODES projesi de artık güvenilirliğini yitirmiştir. Bu projeler yeniden gözden geçirilmelidir” diye konuştu.

 

Milli Eğitim ve Aile Bakanlığı harekete geçsin

Gündem Çocuk Derneği Üyesi Emrah Kırımlı ise çocuğun yüksek yararı ve özel hayatının gizliliği ilkelerinin gözetilmediğine dikkat çekti. Kırımlı, “Bu olay çocukların ilerideki yaşamlarına çok olumsuz etkileyecektir. Özellikle taciz ve tecavüz gibi konularda mağdur çocukların sosyal ilişkilerini koparacak, normal yaşamlarına devam etmelerini engelleyecek bir durum da söz konusu olabilir. Bu olay devlet bakışının çocuğu önemsemediğinin en önemli göstergelerinden biri olmuştur. Burada sadece bir milli eğitim müdürünün görevden alınması yeterli bir önlem değildir. Milli Eğitim Bakanlığı da sorgulanmalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuda harekete geçmelidir. Ayrıca Kamu Denetçisi de bu konuyla ilgili olarak kendi yönünden inceleme başlatmalı ve sonucunu kamuoyuna açıklamalıdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler