'Türkiye terörde sorunun parçası haline geldi'

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Fransa'nın başkenti Paris'te 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınarken, "Ak Parti iktidarına dek, Cumhuriyet hükümetlerinin tümü uluslararası terörle mücadelede dünyaya güven vermiş, çözümün parçası olmuştur" dedi.

Yayınlanma: 15.01.2015 - 21:11
Abone Ol google-news
 
Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı da olan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, partisinin Şanlıurfa İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Gazetecilere gündeme ilişkin açıklama yapan Umut Oran, hükümetin bu yıl Güney Kore’den 1 milyon 900 bin biber gazı alacağını ve karşılığında da 25 milyon dolar ödeyeceğini belirterek, "Şanlıurfa’da da çok sık biber gazı kullanıldığını biliyorum, kendinize dikkat edin” dedi.

Fransa'nın başkenti Paris'te yayınlanan ve yaptığı Hz. Muhammed karikatürüyle büyük tepki çeken 'Charlie Hebdo' dergisine yapılan 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı bir kez daha kınayan Umut Oran, "Terör bir insanlık suçudur. İnsan hayatı kutsaldır. İnsanın dili, dini, ırkı, mezhebi, etnik kimliği tartışma konusu yapılamaz; olduğu gibi kabul edilmeli, saygı duyulmalıdır. Biliyorsunuz Paris’te 7 Ocak’ta 'Charlie Hebdo' dergisine düzenlenen insanlık dışı saldırı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de esefle karşılandı. Bu saldırıyla terörün karanlık yüzü, biz kez daha 5 kıtayı etkisi altına almıştır. Bu saldırıdan sonra Türkiye’nin teröristler için bir geçiş ülkesi özelliği taşıdığı kanısı öne çıkmıştır. Türkiye’nin isminin tüm dünyada artık terörle birlikte anılması büyük talihsizliktir. Ak Parti iktidarına dek, Cumhuriyet hükümetlerinin tümü uluslararası terörle mücadelede dünyaya güven vermiş, çözümün parçası olmuştur. Ak Parti iktidarı döneminde ise maalesef Türkiye teröristlerle anılmaya başlanmıştır. Türkiye artık terörde çözümün değil, sorunun parçası haline geldi" ifadelerini kullandı.

'AK PARTİ’DE HALEN VİCDAN SAHİBİ BİRKAÇ MİLLETVEKİLİ OLDUĞUNU BİLİYORUM'

Ak Partili 4 eski bakanla ilgili yaşanan sürece de değinen Oran, konunun meclis gündemine geleceğini ve milletvekillerinin vicdanlarının sesini dinlemesi gerektiğini kaydederek, şöyle devam etti: "Ak Parti’nin 4 bakanı bildiğiniz gibi soruşturma komisyonuna sevk edildi. Peki, komisyon ne yaptı? Önce 22 Aralık’taki kara toplantısını, tepelerden uzanan bir el sayesinde 5 Ocak’a erteledi. 5 Ocak’ta da komisyonun 9 Ak Partili üyesinin tamamının yüce divana gerek oyuyla talihsiz bir karar verdi. Henüz her şey bitmedi. 10 gün içinde TBMM Genel Kurulu'nda bu kez gizli oylama yapılacak ve belki de bu Ak Parti de bu utançtan kurtulacak. Komisyonda 9 Ak Partili, 4 CHP’li, 1 MHP’li vardı, ama şimdi Genel Kurul'da 535 milletvekili karar verecek. Sayıları çok az da olsa Ak Parti’de halen vicdan sahibi birkaç milletvekili olduğunu biliyorum. Yolsuzluğun üstünü örterek bugüne kadar siyaset yapmayı tercih eden Ak Parti artık parmak hesabı yaparak çoğunluğuna güvenerek halktan kaçamaz. Komisyon kararı TBMM Genel Kurulu’nu bağlamıyor, önemli olan burada yapacağımız gizli oylama. 4 eski bakanın yolsuzluk dosyası Meclis Genel Kurulu’na geldiğinde Ak Parti milletvekillerinin kaçak sarayın değil, vicdanlarının sesini dinlemesini bekliyoruz."

'HÜKÜMET, TARIMLA, TARIM BAKANI'NIN SOYADI KADAR İLGİLENİYOR'

'İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün' görüşüne katılmadığını anlatan Umut Oran, hükümetin iç ve dış politikalarını eleştirirken şunları söyledi: "Şanlıurfalı burada soğukta donarken, kaçak sarayda lüzumsuz yapılan bin odasının ısıtması için 6 ayda 10 milyon lira ısınma harcaması yapacak.10 milyon emekli var bu ülkede. Bu hükümet, onlara 24 lira maaş zammını yeterli gördü. Bozdur bozdur harca, günde bir simit parası bile değil. 'İMF’ye borcumuzu ödedik' diyorlar, yalan. 90 yılda ülkede tüm hükümetler 2002 yılına kadar 130 milyar dolar dış borç bırakmış bu hükümete. Onlar bu borcu, 400 milyar dolara çıkardılar. Hükümet, tarımla, Tarım Bakanı'nın soyadı kadar ilgileniyor. Çiftçi, artık kendi buğdayını bile ekemiyor. İsrail’den Avrupa’dan tohum alıp dikmek zorunda. Bakana et ithali için Fransa'nın madalya verdiğini unutmayın. Türkiye artık Rusya’dan buğday, İngiltere’den arpa, Gürcistan’dan saman, Yunanistan ve Çin’den pamuk, Etiyopya’dan kuru fasulye, Kanada’dan yeşil mercimek, Bulgaristan’dan kurbanlık koyun, Meksika’dan angus ithal eder hale gelmiştir."

Umut Oran, partisinin İl Başkanlığı ziyaretinin ardından kentteki bazı esnaf odalarını ziyaret etti.
Ali LEYLAK/ ŞANLIURFA, (DHA)

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler