Yarını olmayan kadınlar

AFAD’ın hazırladığı rapor, savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli kadınların karşılaştığı güçlükleri ortaya koydu. Özellikle kamp dışında yaşayan kadınlar Suriye’ye dönmemek için aileleri tarafından evlendiriliyor. Ancak resmi evrakı olmadığı için evlilikler resmiyet kazanmıyor.

Yayınlanma: 15.01.2015 - 23:15
Abone Ol google-news

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın hazırladığı “Türkiye’deki Suriyeli Kadınlar 2014” araştırması, kadınların yüzde 78’inin ne bir hafta için yeterli yiyecek ve içeceğe ne de bunu alabilecek paraya sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre kamp dışında yaşayan kadınların yüzde 77’si Türkiye’ye kaçak girdi. Kamp dışındaki kadınların tamamına yakınının ikâmet izni bunmazken yüzde 32’sinin ise hiçbir kaydı bulunmuyor. Kadınlar,  geri dönmemek için aileleri tarafından evlendiriliyor ancak yasal evlilik için gerekli belgeleri yok.

 

Yerleştirme

Savaştan kaçan Suriyeli göçmenlerin ağır kış şartları altında verdiği ikinci yaşam savaşı hemen her gün kamuoyunun gündemine geliyor. Türkiye’de 2 milyonu aştığı öngörülen Suriyeliler, gerek kamplarda gerek kamp dışında açlıktan soğuğa kadar en temel ihtiyaçlar için dahi yaşam mücadelesi veriyor. AFAD’ın yaptığı “Türkiye’deki Suriyeli Kadınlar” başlıklı araştırma, göçmen kadınların Türkiye’deki durumunu gözler önüne seriyor.

 

Evlilikleri yasal olamıyor

Raporun dikkat çeken başlıkları şöyle:

* Özellikle kamp dışında yaşayan kadınlar Suriye’ye dönmemek için aileleri tarafından evlendiriliyor.

* Çiftler evlilik işlemlerinde çoğu zaman Suriye evraklarına sahip olmadıklarından problemler yaşanıyor.

* Eşini kaybetmiş Suriyeli kadınlar evliliği tercih ediyor.

* Kamplardaki kadınların yüzde 31’i, kamp dışındakilerin ise yüzde 16.5’inin yakınlarının savaşmak için Suriye’de kaldığını belirtiyor.

* Kadınların yarısından fazlası, resmi sınır geçiş noktalarından Türkiye’ye giriş yapmışken, bu oran kamp dışında yaşayan kadınlarda yüzde 23’te kalıyor.

* Kamp dışındaki Suriyeli kadınların yüzde 81 gibi büyük bir bölümünün ikâmet izni ve yüzde 32’sinin herhangi bir kaydı bulunmuyor.

* Önümüzdeki 7 gün için yeterli yiyeceğe ya da yiyecek temin edebilecek paraya sahip misiniz, sorusuna kadınların yüzde 78’i “hayır” yanıtı veriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler