Üç ayda 23 kişilik ekiple hazırlanmış

Saltanat Sarayı'ndaki 16 Türk devletini temsil eden askerlerin giysilerini diken Ocak çifti, projenin muhafız alayından geldiğini ve en çok Osmanlı kıyafetlerinde zorlandıklarını söyledi.

Yayınlanma: 16.01.2015 - 09:54
Abone Ol google-news

Saltanat Sarayı’ndaki 16 Türk devletini temsil eden askerlerle yapılan törenlerin mimarlarından biri de Murat ve Aşkım Ocak çifti. İlk kez Filistin Lideri Mahmud Abbas’ı karşılama töreninde görülen temsili askerlerin kıyafetlerini diken çift, Olgunlaşma Enstitüsü ile birlikte çalışmış. Tasarımcı çift, 3 ayı bulan bir çalışma sonrasında kıyafetleri hazırladıklarını belirtirken, en çok zorlandıkları kostümün Osmanlı olduğunu söyledi. Ocak çifti, kostümlerin tasarım sürecinde 23 kişilik bir ekiple çalıştıklarını anlattı.

‘PROJE MUHAFIZ ALAYININ’

Aşkım Ocak, muhafız alayının bir projeyle geldiğini belirterek “Onlar detaylı araştırmalarını yapmışlar. Proje ve çizimlerle birlikte geldiler ve toplantı yaptık. Bu kıyafetler, çizimden yola çıkılarak yapıldı” diye konuştu. Kostümlerin yanı sıra aksesuvarların da yerli malzemeden yapıldığını söyleyen Ocak, imitasyon hiçbir malzeme kullanmadıklarını, askerlerin sakal ve bıyıkları için de gerçek saç kullandıklarını aktardı.

‘OSMANLI’DA ZORLANDIK’

Murat Ocak, bu projenin 3 aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıktığını belirterek “Muhafız alaylarının ölçülerini aldık. Zırhlarını provaladık. Yaklaşık 12 kere prova yaptık” dedi. Osmanlı’da tulum zırh kullanıldığını kaydeden Ocak, “Zırh boydan boya geliyor. 2-3 ay sadece bunun işlemesi tutuyor. O yüzden en çok Osmanlı kıyafetinde zorlandık” bilgisini verdi. Savaş kıyafetinin neden bu kadar gösterişli olduğuna dair söylentilerin olduğunu hatırlatan Ocak, “Bunlar muhafız kıyafeti. O zamanda bunları padişahı koruyan askerler giyerdi. Mutlaka bir ihtişamı vardır” diye konuştu.

(Habertürk)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler