Gül’ü aklayan savcıya sürgün

HSYK’nin 888 kişilik kararnamesiyle yalnızca cemaate yakın hâkim ve savcılar görevden alınmadı, kritik dosyalara bakan isimler de taşraya gönderildi.

Yayınlanma: 16.01.2015 - 21:00
Abone Ol google-news

HSYK 1. Dairesi’nin önceki gün açıkladığı 888 kişilik kararnamenin ayrıntılarında dikkat çeken isimler yer aldı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında “Kayıp trilyon” soruşturmasında takipsizlik kararı
veren Ankara Başsavcı Vekili Zeki Bayrak, tenzil-i rütbe ile Sincan’daki Ankara Batı Savcılığı’na atandı. Türkiye genelinde MİT ve emniyetin talep ettiği istihbari dinlemeler konusunda tek karar verici olan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Hayrettin Türe de düz hâkim olarak Sincan Adliyesi’ne sürüldü. Türe’nin görevden alınmasının perde arkasında HSYK seçimlerine Yargıda Birlik Platformu’nun karşısında bağımsız aday olarak girmesinin ve istihbari dinlemeler konusunda hukuk denetimi yapmasının yer aldığı konuşuluyor.

HSYK 1. Dairesi’nin, cemaate yakınlığıyla bilinen hâkim ve savcıları taşraya sürdüğü kararnameye farklı kimliği ile tanınan yargı üyelerini de eklemesi tartışma yarattı. Bunlardan en dikkat çekeni Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayrettin Türe oldu. Türkiye Adalet Akademisi’nde hâkim adaylarına ders veren Hayrettin Türe, son HSYK seçimlerine hükümet kanadından gelen teklifleri reddederek bağımsız olarak girmişti. 17 Aralık sonrası yasa değişikliğiyle istihbari dinlemeler konusunda tek hâkimin yetkili kılınmasının ardından dönemin HSYK’si Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayrettin Türe’ye bu görevi vermişti. Türe, bu kapsamda emniyet ve MİT’ten gelen istihbari dinleme taleplerini karara bağlıyordu. Türe’nin Sincan’a tenzili rütbe ile sürülmesinin arkasında istihbari dinleme konusunda her talebi onaylamayıp hukuka uygunluk denetimi yapmasının etkili olduğu öğrenildi. Artık Ankara Batı hâkimi olarak görev yapacak olan Türe, istihbari dinlemelerde karar verdiği dosyaları TİB’e gönderirken telefonu dinlenen kişi ile kararda yer alan ismin farklı olması durumunda evrağın kendisine geri gönderilmesini istemişti. Türe’nin ayrıca HSYK seçimlerinde YBP’yi desteklemeyip bağımsız aday olmasının da görevden alınmasında etkili olduğu belirtildi.

Ankara Adliyesi’nden gönderilen bir diğer isim Başsavcı Vekili Zeki Bayrak oldu. Basın Suçları Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu olan Zeki Bayrak, görev süresi dolan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 18 Kasım 2014’te şüpheli olarak ifadesine başvurmuştu. Bayrak, 5 Aralık’ta ise Gül hakkında delil yetersizliği gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti. Ancak HSYK, Zeki Bayrak’ı düz savcı olarak Sincan’a gönderdi.

 

Cihaner’i yargılayan hâkim Kırıkkale’ye

Erzincan’daki Ergenekon davası kapsamında dönemin başsavcısı İlhar Cihaner’i bir süre yargılayan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanlığını yapan, sonrasında Ankara hâkimliği’ne atanan
Mustafa Karatay, Kırıkkale’ye atandı. İlhan Cihaner’in gözaltına alındığı sırada lojmanındaki evinde arama yapan dönemin özel yetkili savcısı olan ve halen Ankara Savcılığı yapan Rasim Karakullukçu da Trabzon’a sürüldü.

 

Faciaların savcıları da gitti

Ermenek Başsavcısı Ali Özdemir, Gaziantep Savcılığı’na atandı. Özdemir, Ermenek’te 18 işçinin can verdiği maden faciasına ilişkin soruşturmayı yürütüyordu. Soruşturma kapsamında 8 kişi gözaltına alınmış, Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar’ın da arasında bulunduğu 5 kişi tutuklanmıştı. Yeni Ermenek Başsavcısı ise Bilgehan Yücel oldu.

301 madencinin can verdiği Soma’da başsavcı olan Hüseyin Tuncel’in de görev yeri değiştirildi. Tuncel, Burhaniye Başsavcısı oldu. Soma Başsavcılığı, maden faciasıyla ilgili soruşturmayı yürütmüş, hazırladığı fezlekeyi Akhisar Başsavcılığı’na göndermişti.Akhisar Başsavcılığı da iddianame düzenleyerek sorumlular hakkında dava açmıştı. Soma Başsavcılığı ayrıca faciada sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle bazı kamu görevlileri hakkında soruşturma izni istemiş, ancak Enerji Bakanlığı olumsuz yanıt vermişti. Nazilli Başsavcısı Mahir Kaygısız yeni Soma başsavcısı oldu.

 

Habur hâkimine tenzili rütbe

2009’da Habur’da kurulan çadır mahkemede PKK’lileri serbest bırakan hâkim Asabil Yırtıcı, 2013 yılında terfi ederek önce Sakarya’ya oradan da Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atanmıştı. HSYK 1. Dairesi, ilginç bir şekilde Yırtıcı’nın yetkilerini aldı ve düz hâkim olarak Hatay’ın Dörtyol ilçesine gönderdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon