İfade ve basın özgürlüğü kısıtlanamaz

Charlie Hebdo’nun seçkilerinden oluşan karikatürleri yayımlamasının ardından başta hükümet olmak üzere bazı kesimlerin tehditleriyle karşı karşıya kalan gazetemize yönelik destek çığ gibi büyüyor. Başta İstanbul merkez binası olmak üzere bürolarımıza yapılan ziyaretler ve yayımlanan mesajlarda “İfade özgürlüğü çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez koşuludur” vurgusu yapılıyor.

Yayınlanma: 17.01.2015 - 22:16
Abone Ol google-news

Cumhuriyet’in Charlie Hebdo’nun seçkilerinden oluşan karikatürleri yayımlamasının ardından gazetemize yönelik tehditlere karşı destek büyüyor. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Aydemir Güler ile partililer Sunay Gedik, Hande Gündoğdu, yazar Yalçın Bayer, İstanbul Gerçeği Gazetesi sahibi İmambakır Üküş, işadamı Kamber Doğan, İBB CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, CHP İstanbul 2. bölge milletvekili aday adayı Hülya Güntaş dün gazetemizin Şişli’deki binasına geldi. Aydemir Güler, “Mesele bir ziyaret değil, hep beraber aydınlanma direnişini örgütleyebilmemiz” dedi.

 

YARSAV’dan destek

Yargıçlar Sendikası ve YARSAV üyeleri de önceki gün gazetemizi ziyaret ederek desteklerini iletti. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Fransa’da gösterilen o demokrasi sadece gösterişte kalıyor” dedi. YARSAV Başkanı Murat Arslan da, “Türkiye her geçen gün totaliter rejime gidiyor. Dolayısıyla bunların sözlüğünde ifade ve basın özgürlüğü diye bir kavram yok. Bizim kimseye dikensiz gül bahçesi bırakmaya niyetimiz yok. Kağıt üzerinde bizim ülkemizi demokratik bir hukuk devleti olarak görebilirler. Türkiye sultanlık yoluna sapalı çok oldu ama bunlara karşı direnen her zaman olmuştur, olacaktır” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ise Cumhuriyet gazetesini eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AKP’lilere tepki göstererek, şunları söyledi: “Emekli bir müftü olarak hiçbir dinin peygamberinin, inananların incitilmemesi gerektiğini söylerim. Ama burada çifte standart, ikiyüzlülük, dini tabirle de münafıklık var. Eski bir bakan diyor ki ‘Bu Bakara iyi makara’,‘Oğlum ben her gün, her cuma bir tane ayet sallıyorum’ gibi sözler söyledi. Neden hiçbir AKP’li ya da Cumhurbaşkanı ve Başbakan tepki göstermedi. Aklıselim olan bir Müslüman sorar. ‘Cumhuriyet’e söz edenler kendilerinden dine dil uzatanlara bir şey demez mi?’ Bunlara da bir şeyler deselerdi o zaman derdik ki bunlar samimi. Bütün mesele din üzerinden siyaset yaparak, iktidarlıklarını pekiştirmek istemeleri.”

 

Görmezden gelenleri protesto ediyoruz

Gazetemize mesaj gönderen Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu ise Cumhuriyet gazetesinin dağıtımının engellenme girişiminin anayasaya ve Basın Kanunu’na aykırı olduğunu, sansür niteliği taşıdığını söyledi. Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat ise, “Bu baskıları yapanları destekleyenleri, görmezden gelenleri düşünce ve ifade özgürlüğünü bir tahrik öğesi olarak yorumlayan siyasetçileri protesto ediyoruz” açıklamasını yaptı. Sol Haber Portalı Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Günay da gazatemize destek mesajı iletti. Gazetemizi arayarak destek verenlerden bazılarının isimleri ise şöyle: CHP milletvekilleri Gülsüm Bilgehan, Dilek Akagün Yılmaz, İhsan Özkes, Gülseren Onanç, Namık Havutça, Turhan Tayan, Rıza Türmen, Akif Hamzaçebi, Güldal Mumcu, HDP milletvekili Levent Tüzel, EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Kadıköy Kent Konseyi Hukuk Grubu, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 68’liler Vakfı adına Sönmez Targan, gazeteci Nazmi Bilgin. Cumhuriyet özgürlüklerin temsilcisi CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise Amasya’da düzenlediği basın toplantısında gazetemize yönelik saldırıları kınadı. Yüceer, “Birileri Cumhuriyet’i inançlara karşıymış gibi gösterme çabası içindeler ve AKP hükümeti de bu durumdan, yaşanan olaylardan siyasi nemalanma peşinde” dedi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, yayımladığı açıklamada Cumhuriyet gazetesinin dağıtımının polis tarafından engellenmek istenmesinin sansür girişimi olduğunu, bu durumun basın ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi.

Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Çinkılıç da, “Cumhuriyet dün olduğu gibi bugün de bu özgürlüklerin temsilcisi” dedi. Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Ruhi Hallaçoğlu, da destek mesajı gönderdi. Eski Seyhan Belediyesi Kültür Müdürü Mahmut Bulca da, “İnsan hak ve düşünce özgürlüğünü savunan gazetemiz Cumhuriyet’i, ülke koşullarına karşın hiç düşünmeden görev bilincini cesaretle yerine getirmesini takdirle karşıladım” ifadelerini kullandı. Roboski Derneği Başkanı Veli Encü de gazetemizi arayarak destek mesajlarını iletti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler