MASAK da altınları saptayamadı

MASAK’ın hazırladığı analiz raporunda, Zafer Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan’ın Simay Altıncılık’tan altın bozdurma karşılığında geldiğini ifade ettiği 2 milyon 465 bin TL ile ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nda bir kayda rastlanmadığı belirtildi. Çağlayan’ın düğün takıları olarak gösterdiği altınlar Simay Altın Şirketi kayıtlarında külçe altın olarak görülüyor.

Yayınlanma: 17.01.2015 - 22:22
Abone Ol google-news

17 Aralık soruşturmasıyla ilgili takipsizlik kararı veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın istemi üzerine MASAK’ın 15 Nisan 2014 tarihinde hazırladığı raporda, Zafer Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan’ın altın bozdurma karşılığında geldiğini belirttiği ve Simay Altın Şirketi’nin gider pusulası ile açıkladığı 2.4 milyon TL ile ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarında yapılan araştırmada böyle bir mal alım satımı ilişkisine rastlanmadığı saptamasına yer verildi.

MASAK’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın istemi üzerine hazırladığı rapor, TBMM Soruşturma Komisyonu raporunda yer aldı. Raporda, Şenol Çağlayan’ın Simay Altıncılık’tan 31 Ekim 2012’de gelen ve 2 gün sonra kardeşi Zafer Çağlayan’ın hesabına gönderdiği 2.4 milyon TL ile ilgili de saptamalarda bulunuldu. Raporda, şöyle denildi: “Şirketin mal ve hizmet alım satımlarına ilişkin Ba-Bs formları incelendiğinde, 2012 yılında Şenol Çağlayan’dan 2.465.112 TL tutarında mal satın aldığını beyan ettiği tespit edilmiştir. Ba-Bs formlarında kişi ve şirketlerin hangi tip mal alım-satımı yaptıkları yer almamakta olduğundan söz konusu tutarın kesin olarak ne tür bir mal ve hizmet alımına ilişkin olduğu tespit edilememiştir. Şenol Çağlayan ve Kaan Çağlayan ile ilk derece aile yakınlarının ortağı olduğu şirketlerin Ba-Bs formları incelendiğinde Simay Altın Ltd. veya ortakları ile herhangi bir mal alım satım ilişkisine rastlanılmamıştır.”

 

2.4 milyon TL 3 el değiştirmiş

Aynı rapora göre, Simay Altın Şirketi’nden 31 Ekim 2012 tarihinde Şenol Çağlayan’ın hesabına gönderilen 2.4 milyon TL, 2 gün sonra 3 Kasım 2012’de Zafer Çağlayan’a aktarıldı. Şenol Çağlayan’ın “Hisse devri karşılığı ağabeyime borcumun bir kısmını ödedim” dediği para, 7 Kasım tarihinde Şenol Çağlayan’ın iki şirketinin ortağı olan Mustafa Güler tarafından Zafer Çağlayan’ın hesabından nakit olarak çekildi.

Komisyona Çağlayan’ın sunduğu belgelere göre, oğlu Kaan Çağlayan’ın düğününün 12 Nisan 2013’te yapıldığı, Simay Altın Şirketi’nin gider pusulasında altın bozdurma işleminin yapıldığı tarihin 31 Ekim 2012 olduğu ortaya çıkmıştı.

Çağlayan’ın belge olarak komisyona sunduğu, ancak MASAK’ın Şenol Çağlayan ile “mal alım satımına rastlanmadı” saptamasında bulunduğu Simay Altın Şirketi’nin 31 Ekim 2012 tarihli gider pusulasında, 24 ayar külçe altın bozdurma işlemi gözüküyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler