Bakan Güllüce'den çevrecileri sevindiren tweet

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Muğla'nın Ortaca İlçesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu sahilinin tepkilere neden olan ihaleyi iptal edeceği yönünde tweet attı.

Yayınlanma: 29.01.2015 - 20:00
Abone Ol google-news

Kararı olumlu bulduklarını söyleyen İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) Sözcüsü Murat Demirci, caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurtlama bölgesi olan sahilin doğal kalması açısından önemli bir karar olduğunu vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin "İztuzu ihalesini iptal edeceğim. Yeni aldığımız karar şu: İztuzu Plajı'nda hiçbir ticari faaliyet, şezlong, şemsiye olmayacak. Akademisyen ve gazeteciler ile bir araya geldik. Carettaları Muğla Üniversitesi'ne emanet edeceğiz. Gerekli protokolü imzalayacağız. Canı isteyen İztuzu plajında denize gerebilir. Ama orası caretta caretta'ların sahası olarak korunacak. Asla zarar verilmesine izin verilmeyecek" tweet'i çevrecileri mutlu etti.

AÇIKLAMA MEMNUN ETTİ

Bakan Güllüce'nin yaklaşımını olumlu karşıladıklarını dile getiren İKUP Sözcüsü Murat Demirci, "İhalenin iptal edileceği belirtilmiş, bu olumlu bir gelişme. Burada hiçbir ticari faaliyetin olmayacağı ifade edilmiş bu da bizim için olumlu bir gelişmedir. Çünkü bizim önceliğimiz ticari faaliyet değildir. Bunu her zaman dile getirdik. Önceliğimiz doğa korumadır diye. Buranın Muğla Üniversitesi'ne verileceği yönünde bir açıklaması olmuş, bu konuda bizim görüş beyan edebileceğimiz bir şey yok. Çünkü zaten üniversite orada çalışıyor" dedi.

CARETTA CARETTA'LAR İÇİN SON DERECE OLUMLU

İztuzu'nda hiçbir ticari faaliyet olmayacağının söylendiğini kaydeden Demirci, "Fakat oraya gelen insanların ikamesi konusundaki işleri kimler yapacak? Bakanlık kendi personeliyle mi yoksa yerelden destek mi alacak. Tabi ki bunlar sonra ki şeyler. Bu konulardaki gelişmelere göre de görüşlerimizi dile getiririz. Bu ilk tweet'e karşı vereceğimiz tepki olumludur. İhalenin iptal edilmesi zaten beklenen bir şeydi. Kimsenin aklına yatan bir şey değildi bu. İnsanların hoşuna gitmemişti. Ticari faaliyet olmaması caretta caretta için son derece olumludur. Bu konuda bazı insanlar, belediyenin burada olmaması bir kaygı olabilir diye düşünebilir. Bu hiç sorun değil. Eminin belediyenin işletmeleri başka yerlerde ticari faaliyette bulunabilirler. İztuzu'nun doğal kalması açısından bu durumu olumlu olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

PROTOKOLE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKMIŞTI

Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı'nın yüzde 50 ortaklığıyla kurulan Muğla Turizm Çevre Vakfı Tic. Limited Şirketi (MUÇEV) ile İngiliz ortaklı özel şirket DALÇEV (Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limited Şirketi) arasında imzalanan Ortaca İlçesi'ndeki İztuzu Plajı'nın kiralama protokolüyle ilgili olarak yapılan başvuru üzerine Ortaca 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi geçen yıl 25 Aralık'ta, protokol hükümlerinin uygulanmasını tedbiren durdurdu. Bu kararın ardından 22 Ocak'ta Ortaca Belediyesi'nin protokolün yürütmesinin durdurulması ve iptali ile ilgili talebini değerlendiren Muğla 2'nci İdare Mahkemesi de MUÇEV'in protokol imzalama yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle, DALÇEV ile imzalanan kiralama işleminin yürütmesini durdurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler