‘İki şampiyonun mücadelesi’

Türkiye’de iktidar ile hükümeti karşı karşıya getiren yolsuzluk soruşturması dış dünyada da yankı buldu.

Yayınlanma: 18.12.2013 - 20:44
Abone Ol google-news

Dünya medyasının önde gelen yayın organları gelişmelere ilk sıralarda yer verdiler. İngiltere’de yayımlanan sol eğilimli Guardian gazetesi “Türkiye’de yolsuzluk soruşturmasında iş dünyasının önde gelenleri sorgulandı” başlığıyla verdiği haberde “Bakanların oğullarını gözaltına aldıran polis şefleri kovuldu” ifadesini kullandı.

Gazete, ülkedeki gözlemcilerin tutuklamalarda, polis ve gizli servisten adliyeye, hatta Erdoğan’ın AKP’sine kadar etkili pozisyonda olduğunu belirttiği ve “ABD’de yerleşik güçlü din adamı” olarak tanımladığı Fethullah Gülen’in parmağı olduğu yolundaki görüşlere vurgu yaptı. Guardian, Gülen’in, AKP’nin 2002’den bu yana üç seçimde kazanmasına yardımcı olduğunu belirterek gelecek yerel seçimde bu desteği vermeyeceğini ileri sürdü.

İngiliz iş çevrelerinin etkili gazetesi Financial Times da haberi “Türkiye’de yolsuzluk soruşturmasında iş dünyasının önde gelenleri sorgulandı” başlığıyla duyururken, İngiliz The Economist dergisi de gelişmelerin “Erdoğan’ın iktidarına karşı bir meydan okuma” olduğunu bildirdi.

Ünlü İngiliz yayın kuruluşu BBC de haberi “Türk bakanların oğulları yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alındı” başlığıyla duyurarak gelişmeleri özetledi. Operasyonu “Türk polisi yolsuzluk soruşturmasında üst düzey isimleri gözaltına aldı” başlığıyla duyuran Amerikan Wall Street Journal gazetesi, operasyonun AKP ile Fethullah Gülen arasında kamu önünde başlayan “savaşın” ardından geldiğine dikkat çekti.

“Yolsuzluk soruşturmasıyla Türk politikasındaki çekişme derinleşiyor” başlığıyla gelişmeleri okuruna aktaran Amerikan New York Times gazetesi de operasyonun Türkiye’nin politik kurumlarını “sarstığını” belirterek “ayrıca bu Erdoğan ile karizmatik dini lider Gülen arasındaki kişisel savaştır” dedi.

Amerikan CNN televizyonu da gelişmeleri “Onlarca kişi Türkiye’de rüşvet soruşturmasında gözaltına alındı” şeklinde duyururken, Amerikan Bloomberg/Businessweek de “Türkiye’de rüşvet soruşturması kapsamında Erdoğan’ın kabinesi ve devlet bankası var” bilgisiyle habere yer verdi.

Fransız Le Monde gazetesi gelişmeleri “Türkiye’de Erdoğan’ın çevresine büyük darbe”, Fransız Le Figaro gazetesi “Erdoğan’ın partisi suçlama altında”, Alman Der Spiegel dergisi “Erdoğan Gülen’e karşı: İki eski şampiyonun iktidar mücadelesi”, Alman Tageszeitung “İslamcılar arasında bir mücadele” başlıklarıyla duyurdular.

Kanada gazetesi The Globe and Mail, haberi “Türkiye’de yolsuzluk soruşturması bakanların oğullarını ve işadamlarını topladı” cümlesiyle duyururken Lübnan gazetesi The Daily Star, Fransız Euronews televizyonu, Rum gazetesi Cyprus Mail, Rusya haber sitesi Lenta, Rusya’nın Sesi Radyosu, Rus İnterfax haber ajansı, Mısır gazetesi El Ahram, Katar El Cezire televizyonu, Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Gulf News, BAE haber sitesi Al Arabia, Pakistan gazetesi The Nation, Tayland gazetesi Bangkok Post, Alman gazetesi Handelsblatt, Azerbaycan gazetesi Trend, haberlerinde Türkiye’de bakan oğullarının tutuklanışını öne çıkardılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler