Hükümete 'sansür yetkisi' komisyondan geçti

Suç önleme gerekçesiyle internet erişimi engellenebilecek.

Yayınlanma: 05.02.2015 - 00:06
Abone Ol google-news

Başbakan ve bakanlara yargı kararı olmadan internet sitelerine erişim, engelleme ve içerik çıkarma yetkisi veren “internet sansür” düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, internet suçları, Kızılay ve Yeşilay ile ilgili düzenlemeleri içeren “torba kanun” teklifinin görüşülmesine dün devam edildi. Kabul edilen 17. maddeye göre, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek. TİB 4 saat içerisinde erişim engellemesi kararını yerine getirecek ve söz konusu içerikler çıkarılıncaya erişim yasağına devam edecek.

Bu madde kapsamındaki suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında Başkanlık tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacak. Verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesikararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Düzenlemeyi savunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, madde üzerinde yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin, bu yönde çıkarılan kanunu iptal ettiğini anımsattı. Elvan, “Şu anda bu konuda bir boşluk var. Dünyadaki uygulamalara baktığımızda ulusal güvenlikle ilgili her konuda kısıtlayıcı bir durum söz konusu. Birçoğunda mahkeme kararı olmaksızın uygulama yapılıyor ama biz her halükârda mahkemekararını arıyoruz” diye konuştu.

Tedrici bir uygulama getirildiğini belirten Elvan, “Sosyal medyada bir mesaj atılmışsa öncelikle sadece o mesajın silinmesi sağlanacak” dedi.

 

Yeşilay Vakfı’na bütçe

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yönetiminde yer aldığı Yeşilay Vakfı’na 49 yıllığına Hazine’den bedelsiz arazi tahsis edimesi ve Sağlık Bakanlığı bütçesinden 15 milyon TL bütçe ayrılması düzenlemesi de kabul edildi.

Görüşmeler sırasında söz alan CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin’in “Rıza Sarraf’ın adamı Abdullah Happani el konulan paralarının faizini Kızılay’a bağışladı mı?” sorusu üzerine Kızılay Başkanvekili Nihat Adıgüzel, mevzuatları gereği kimin bağış yaptığını bilemediklerini, bu bağışa ilişkin makbuzun basına sızdırılmasıyla böyle bir bağışın olduğunu fark ettiklerini belirtti. Bağışın 55 bin lira civarında olduğunu kaydeden Adıgüzel, “Maalesef bağış mevzuatına göre hesaplarımıza intikal edenleri iade etmek gibi bir lüksümüz yok, böyle bir düzenleme yok" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler