Erdoğan "Dolar lobisi" gibi çalışıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın bağımsızlığını hedef alan konuşmasının ardından dolar yine fırladı. Erdoğan'ın iki konuşmasının ardından Dolar, yüzde 7.30 yükseldi.

Yayınlanma: 05.02.2015 - 10:12
Abone Ol google-news
Faiz lobisi söylemiyle her bulduğu fırsatta Merkez Bankası’na ‘faizi indir’ çağrısı yapan Erdoğan’ın konuşmaları dolar lobisine yarıyor.
 
Merkez Bankası’nın üzerindeki müdahale, kurumların bağımsızlığı ile ilgili soru işaretleri yaratarak piyasadaki dengeleri bozuyor. 16 Ocak'ta 2.30TL olan dolar, dün 2.4680 liraya kadar çıkarak o tarihten bu yana yüzde 7.30 yükseldi.
 
Geçen hafta elinde bin dolar olan bir kişinin 2 bin 300 lirası bu hafta 168 lira artarak 2 bin 468 liraya yükseldi.
 
Dün güne 2.40’a yakın seviyelerden başlayan dolar/TL, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TCMB’nin faiz politikasını eleştiren açıklamaları sonrasında yükselişe geçerek, en yüksek 2.4649 lira seviyesine çıktı.
 
"EY MERKEZ BANKASI"
 
Erdoğan Merkez Bankası’nın 20 Ocak’taki faiz toplantısından önce “Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun? Merkez Bankası bağımsızsa, ben de bağımsızım. Gerekirse çağırıp konuşacağız” diyerek Merkez’e faiz indirimi çağrısı yapmıştı. Güne 2.30 ile dolar/ TL, Erdoğan’ın açıklamalarının ardından 2.34’ün üzerine çıkmıştı. Merkez Bankası 20 Ocak’taki PPK toplantısında faizi yarım puan indirirken Erdoğan, bunu da yeterli bulmayarak “Merkez Bankası verilen mesajlardan hâlâ nasibini alamamış” demişti.
 
Erdoğan her fırsatta faizle ilgili eleştirilerini sürdürürken, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 27 Ocak’ta yaptığı açıklamada TCMB’nin olağanüstü toplanıp faizi indirebileceğini açıkladı. Toplantı tarihi de enflasyonun açıklanmasından bir gün sonra olan 4 Şubat olarak belirlendi. Başçı’nın açıklamaları, Merkez’in bağımsızlığı ile ilgili soru işaretleri yarattığından piyasalar tarafından negatif algılandı. Dolar/TL 2.4483’e çıkarak tarihi zirvesini gördü.
 
Erdoğan, her katıldığı toplantıda Merkez Bankası’na yüklenmeyi sürdürdü. Cumartesi günü Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) 6. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Ne diyorlar? İnsanı böyle adeta çıldırtacaklar, enflasyon düşerse faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış anlayış değil, bu yanlış bir mantık, doğru bir mantık değil çünkü enflasyon sebep, faiz netice değildir. Faiz sebep, enflasyon neticedir” dedi. 
 
Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası'nın gücü abartılıyor. Kısa vadeli faiz silahıyla ülkenin uzun vadeli yapısal sorunları çözülemez” diyerek ekonomideki tüm sorunların çözümünün de para politikasında aranmaması gerektiğini söyledi. Erdoğan’dan yanıt gecikmedi. Önceki gün Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ile düzenlediği basın toplantısında “Durmuş Bey kendi işine baksın. Onu muhatap alıp da burada herhangi bir şey söyleyecek halim yok. Kendisinin başarı grafiğini gayet iyi bilen birisiyim. Onların dönemi bizim faizle mücadelemizde çok farklı bir mücadeleyi sürdürdüğümüz dönem olmuştur. Kendi maharetleri değildir. Bizim özel gayretlerimizdir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Saltanat Sarayı'nda dün Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) üyelerini kabul eden Erdoğan, "İşte adı bağımsız kurul, bağımsız, böyle olunca gelinen nokta maalesef bu. Bizim daha iyi bir noktayı yakalamamız, bunu başarmamız lazım" dedi.

Erdoğan'ın bu konuşmasının ardından önceki günü 2.300 düşüşle kapatan dolar ilk etapta 2.4410'i görerek zirve yaptı.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin eleştirilerin etkisiyle zayıflayan lira, Avrupa Merkez Bankası'nın fonlama karşılığında Yunan tahvillerini kabul etmekten vazgeçmesinen de etkisiyle dün gece geç saatlerde 2.4680 liraya kadar yükselerek yeni rekor düzeye çıktıktan sonra, yeni güne 2.4610 lira dolayında başladı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon