Bakiye Beria Onger yaşamını yitirdi

Türkiye'nin en etkili kadın derneklerinden biri olan İlerici Kadınlar Derneği'nin kuruluşundan, kapanışına kadar genel başkanlık görevini yitiren Bakiye Beria Onger yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 13.02.2015 - 18:08
Abone Ol google-news

İşçi sınıfının ve o dönem yasadışı olan Türkiye Komünist Partisi'nin destek verdiği ve o sırada İlerici Kadınlar Derneği başkanlığını yürüten Bakiye Beria Onger, 15 Ekim 1979 tarihinde yapılan ara seçimlerde istanbul bağımsız senatör adayı olarak seçimlere girmişti. Onger, 22 bin oy almıştı.

Bakiye Beria Onger, 1975 yılında kurulan İlerici Kadınlar Derneği'nin ( İKD ) 1980 darbesiyle kapatılana kadar Genel Başkanlığını yapmıştı.

1921 yılında Çanakkale'de doğan ve avukat olan Bakiye Beria Onger, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra yurtdışına kaçmıştı. Onger'in cenazesi 14 Şubat Pazar günü toprağa verilecek.

NAZLI ILICAK'I KORKUTMUŞTU

Nazlı Ilıcak, 15 Ekim 1979 ara seçiminden sonra Tercüman'daki köşe yazısında,  her oy sandığının başında Bakiye Beria Onger için bir sandık görevlisi olduğuna dikkat çekmiş, komünizm tehlikesinden dem vurmuştu.


zasında an beria onger yoldaş, 1974 yılında kurulan ikinci tip'in ülke genelinde aldığı oydan çok daha fazlasını tek başına alabilmiştir.

İstanbul bağımsız senatör adayı Beria Onger'in seçim kampanyası, gerçek bir özveri, devrimcilik, inanç ve coşku örneği olarak sürüyor.

“TKP’siz demokrasi, TKP’siz seçim olmaz” diyen Oger, seçimleri antidemokratik kılan diğer nedenleri sıraladıktan sonra neden aday olduğunu şöyle açıklamıştı.

NEDEN ADAY OLDUM

"Bu seçimlere bağımsız aday olarak katılıyorum. Bağımsızım. Ama tarafsız değilim.
Yolum işçi sınıfının devrimci yoludur.
İşçi sınıfının örgütlü gücünün gösterdiği yoldur.

Türkiye’de ve Dünya’da sosyalizmin zaferi için savaşsız sömürüsüz sınıfsız bir dünya kurulması için savaşım veriyorum.

Seçim çalışmalarını bu savaşımın bir parçası olarak görüyorum. Seçim çalışmalarını işçi sınıfının siyasi hareketini güçlendirmek, bağımsız programını devrimci çıkış yolunu geniş yığınlara duyurmak, onun yığınlar içindeki etkinliğini ve örgütlülüğünü artırmakta,

* İşçi sınıfının birliğini, ulusal demokratik güçlerin eylem birliğini güçlendirmekte,
* Gerici faşist güçleri geriletmekte,
* Genel olarak emperyalizme, tekellere, faşizme, şovenizme karşı savaşımı, özel olarak da yoğun toplu sözleşmeler döneminde işçi sınıfının savaşımını güçlendirmekte,
* Parlamenter savaşımı, yığın savaşımına bağlamakta araç olarak görüyorum.

Eğer seçilirsem, savaşımımı parlamento içinde de yürüteceğim.
Parlamentoda işçi sınıfının, emekçilerin, halkımızın ve emekçi kadın hareketini sesi, gözü, kulağı olmaya çalışacağım."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler