Cizreliler ‘umutsuz’

Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye getirilmesinin 16. yıldönümünde Cizre tamamında, “çözüm sürecinde olumlu gelişmeler olacağı” haberlerine rağmen 24 saati aşan süredir neredeyse sokak sokak çatışma yaşanıyor.

Yayınlanma: 15.02.2015 - 23:26
Abone Ol google-news

Ağırlıkla hükümetten gelen “çözüm sürecinde olumlu bir noktaya gidileceği” bilgileri sonrası gözler yakın zamanda ölümlerle sonuçlanan çatışmaların olduğu Cizre’ye çevrildi. En son 1 ay önce Cizre’deki eylemlerde polis müdahalesi sonucu 3 çocuk vurularak öldürülmüştü. Cizre, Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesinin çatışmalar önceki geceden itibaren başladı. Ağırlığını yine gençlerin oluşturduğu eylemciler “maskeleri” ile sokaklara çıkarak gösteriler yaptı. Gösterilerin tamamında “Öcalan’a özgürlük” talebi öne çıktı. Cizre’deki gösterilere polisin müdahalesi de sert oldu. Cizre’de çatışmalar sırasında arada bir silah sesleri de duyduğunu söyleyenler oldu.

Öcalan’ın getirilmesinin yıldönümü nedeniyle neler olacağını izlemek için gittiğimiz Cizre’de bizi önce ilçeden yükselen dumanlar ve kesif gaz kokusu karşıladı. Gittiğimiz saatlerde Cizre’nin iki girişinde de polisin trafiği durdurarak ilçeye araç geçişine izin vermediğini gözledik. Önceki geceden beri  araç girişine izin verilmemesinin zaman zaman uygulandığını öğrendik. Yaya olarak ilçeye giriş için polis izin verdi ancak bu kez de biber gazı buna engel biber gazı hâkimiyeti uzun süre devam etti. Kentin içinde ise polisin biber gazına eylemci gençler molotof kokteyli, havai fişekler ve kendi ürettikleri ses bombaları ile karşılık verdiler. Gençlerin kendi üretimleri olduğu için bu ses bombaları Cizre’de “Made in Kürdistan” diye adlandırılıyor.

Cizre’de bütün kepenkler kapalı olduğundan ve polisin rahat dolaşılmasına izin vermemesi nedeniyle uzun süre çatışmalarda ölü ya da yaralı olup olmadığı bilgisi edinemedik. Ancak, çocuk yaştaki gençlerin gözaltına alındığı, ambulansların da siren çalarak yaralı taşıdığı bilgilerini Cizrelilerden duyduk. Cizre’de çatışmalar sırasında arada bir silah sesleri de duyduğunu söyleyenler de oldu. Çok uzun süre Cizre’nin neredeyse tüm mahallelerinden çatışma sesleri gelmeye devam etti. Görüşebildiğimiz Cizreliler çatışmaların tek bir noktada değil sokak sokak sürdüğünü belirttiler. Kobani eylemleri sırasında açılan hendeklerin bir süre önce kapatılmak istendiği ancak gençlerin buna izin vermedikleri bu nedenle hendeklerin halen açık olduğu bilgisini de aldık. Ancak kentteki çatışmalar nedeniyle hendeklere yanaşmak mümkün olmadı.

 

Karayolunu kestiler

Cizre’ye giderken geçen Nusaybin’de ise PKK’nin gençlik örgütünün yol kesme eylemine tanık olduk. Yüzlerinde maskeler, ellerinde molotofkokteylleriyle gündüz saatlerinde karayolunu kesen ve çok uzun süre trafiğe izin vermeyen gençler Abdullah Öcalan lehine propaganda yaptılar.

 

‘Hükümete öfke büyük’

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 24 saattir polisle çatışan gençleri yalnız bırakmıyor. Faysal Sarıyıldız’la Cizre’de bulunduğu yere ulaşamadığımız için telefonla görüşebildik. Sarıyıldız, kendisinin gençlerin eylemini desteklediğini, şu ana kadar bir ölüm olayı olmadığını ancak çok sayıda yaralanma ve gözaltı olduğunu anlattı. Sarıyıldız, çözüm sürecinde olumlu gelişmeler olacağı bilgisine karşın çatışmaların sert geçmesinin nedenini ise “Heyet Kandil’den döndü. Partimiz de bir açıklama yaptı. Ama bu açıklama hükümetin sürekli empoze ettiği iyi şeyler olacağı bilgilerini doğrulamıyor. Hükümet hep ‘silahlar sussun’ diyor. Ama kendisinin attığı bir adım yok. Sürekli oyalıyor. AKP öteden beri halkımıza güven vermiyor. Geriye doğru da bütün süreçlerde bunu gördük. Halkımız ve gençlerimiz bu nedenle hükümete büyük bir öfke içinde” sözleri ile ifade etti. Cizre’deki eylemlere henüz kendisi giremeyen ancak tam destek veren bir lise öğrencisi Sarıyıldız’ın sözlerini daha da ileriye taşıyan şu değerlendirmeyi yaptı:

“Biz çözüm sürecindeki haberlerle değil, Öcalan’la ilgiliyiz. Başka ilgimiz ise HDP’nin seçimde mutlaka barajı aşması gerektiği. HDP mutlaka seçime parti kimliği ile girmelidir ve barajı da mutlaka aşmalıdır. Eğer baraja takılırsak o zaman buralar yanar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler