#senbidur

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ölümleri yarıştırdı. Teröristlerin yaktığı kız için ses çıkarmayanların eylemlerde ölenler için Türkiye’yi ayağa kaldırdığını savundu. Özgecan için üzüntüsünü bir başka kadını eleştirerek dile getirdi.

Yayınlanma: 17.02.2015 - 01:16
Abone Ol google-news

Twitter'da açılan #senbidur etiketiyle düşüncelerinizi yazın Cumhuriyet gazetesinde yayınlayalım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan katledilmesinin ardından yapılan eylemde kadınların dans etmesini eleştirdi. Erdoğan, “Bunlar kendi ülkesine, kendi milletine, kendi insanının değerlerine, kültürüne o kadar uzaklar ki, geçtiğimiz günlerde hunharca katledilen Özgecanımızın ölümünü dans ederek güya protesto ediyorlar. Bu ne biçim iştir. Önce sen biliyorsan bir fatiha oku. Bilmiyorsan bir rahmet dile. Ailesine bir başsağlığı dile. Dans ediyor. Bunun bizim kültürümüzdeki yeri nedir? Adeta sanki o ölümden zevk alıyor, bu anlama gelir” dedi.

Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni’nde konuştu. Erdoğan Özgecan’ın öldürülmesiyle ilgili “Canice, vahşice yapılan bu katlin failleri yakalandı. İnşallah hak ettikleri cezayı da en ağır şekilde almaları için bizzat davanın takipçisi olacağım” dedi. Kimi zaman töre denilerek kadının şahsiyetinin yok edildiğine, kimi zaman çağdaşlık denilerek kadının metalaştırıldığına şahit olunduğunu söyleyen Erdoğan, “Kadını zayıf görerek, kadını aciz görerek ona şiddet uygulayan her kim olursa olsun alçaktır, zavallıdır. Kadına şiddet uygulamak, Allah’ın emanetine ihanet etmektir. Cahiliye döneminde kadını bir eşya gibi alıp satanla; bugün medyada, sokakta, işyerinde onu bir meta gibi pazarlayan arasında hiçbir fark yoktur” diye konuştu.

“Karar mekanizmalarının büyük çoğunluğunu oluşturan siz beyefendilere sesleniyorum” diyen Erdoğan, “Bu olay hepimizin kızının başına gelebilirdi. Bu konuyu sahiplenmedikçe gerçek bir iyileşme mümkün olmayacaktır” dedi. Erdoğan, törende Cuhmurbaşkanlığı Sarayı’nı da inşa eden Rönesans İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak’a ödül verdi.

 

‘O dans Özgecan için değildi’

“dans etmekle” eleştirdiği CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, o etkinliğin Özgecan için olmadığını söyledi. Erdoğan’ın bir kadın cinayeti sonrasında bile bir başka kadına saldırarak siyaset yaptığını söyleyen Nazlıaka, “One billion rising etkinliği, her yıl dünyanın her yerinde 14 Şubat’ta kadınların; şiddete, tecavüzlere, enseste dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri bir isyandır. Dansa odaklanmak bu konuyu çarpıtmak için seçilen yoldur” dedi.

AB bakanından tartışılacak sözler

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Aslan’ın katledilmesinin ardından gündeme gelen idam cezasının, bugün içinde bulunulan psikoloji içinde değil, daha sağlıklı bir ortamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bozkır, “Şayet benim kızımın böyle bir olay başına gelseydi ben elime silah alır
bunun cezasını kendim verirdim ve cezasına da katlanırdım ama devletlerin reaksiyonlarının
bu şekilde olmaması gerekir. Devlete insan öldürmek bir anlamda yakışmaz diye düşünüyorum. Mevcut kanunlarımızdaki en ağırlaştırılmış müebbet cezasının, bu tür suçlar için idam cezası yerine uygulanmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.” dedi.

Çiçek uluslararası boyuta dikkat çekti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek vahşet olaylarında yasadan daha çok uygulamaların tartışmalı olduğunu belirtti. Çiçek, şunları dile getirdi: “Böylesine vahşi ve büyük bir şiddetle kınadığımız olayla ilgili hapis cezası veya dile getirilen tedbirler ne olursa olsun vatandaşın beklentisi idam edilmesidir. İdamla ilgili bir ceza uygulanmadığı sürece bu infiali tam karşılamak mümkün olmuyor. Vatandaşın da bu yönde talebi var, bazı açıklamalar var. Tabiatı ile bu konuyu tartışırken Türkiye’nin bir kısım uluslararası taahhütleri de var. Bunları da ortaya koyarak tartışmak lazım”

Dedegil: İdama güveniyorum

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Komisyonu Başkanı ve AKP Milletvekili Alev Dedegil kadına karşı cinsel suçlarda idam cezasının caydırıcı olacağına inandığını söyledi. Dedegil “Kadına ve çocuğa karşı cinsel saldırı olaylarında, kesinlikle sistemi içinde yer alması ve uygulanmasının, bu tür suçların engellenmesinde önemli rol üstlenebileceğini düşünüyorum. Bu cezanın caydırıcı yönüne çok güveniyorum. Bu suçla mücadelede çok kararlı olsaydık, belki de bu yavrumuz ölmeyecekti” dedi.

Vekiller siyah giyecek

AKP Grup Başkanvekili Belma Satır, milletvekilleri olarak bugün Meclis’e koyu renk giyerek geleceklerini bildirdi.

 

 

İdam ve hadım tartışması

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın hunharca öldürülmesinin bardından “hadım” ve “idam cezası” tartışmaları yoğunlaştı. AKP’liler suçun niteliğine göre ölüm cezası ile süreli veya sürekli olarak erkeklik gücünü yok etme cezası seçeneklerinin yeniden tartışılması gerektiğini belirtiyor. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, idam cezasının gündemlerinde olmadığını söyledi.

 

Cezalar ödüle dönüşüyor

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, kadına karşı şiddete ve vahşete dayalı öldürmelerde idam cezası ile ölümle sonuçlanmayan cinsel şiddette, niteliğe göre süreli veya sürekli olarak erkeklik gücünü yok etme cezası seçeneklerinin yeniden tartışılması gerektiği belirtti. İyimaya, “Hukukun mümkün kıldığı en katı cezayı katile tatbik etmek bizleri sorumluluktan kurtarmaz. Ağır travmalardan ders çıkarmak ve sistemi buna göre düzeltmek; vicdanın, aklın ve bilimin gereğidir. Bu tür cezalara, yasama organının af veya benzeri azaltıcı yasalarla müdahalesini önleyecek çekirdek anayasa normlarını üretmeliyiz. Aksi takdirde cezalar, çoğu kez ödüle dönüşmektedir” diye konuştu.

 

İdamı tartışmak yanlış değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Kamuoyunda idamın tartışılıyor olması yanlış değil. Önümüzdeki süreçte bu konular hem kamuda hem de sivil toplum kuruluşlarında gündeme gelecek ve tartışılacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Siyasi suçlara doğru genişler

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, idam veya hadım etmeyi doğru bulmadığını belirterek, “İdamın da hadım cezasının da ülkemize ve çağımıza yakışmadığını düşünüyorum. Özgecan’ın katilleri sadece onu öldüren 3 kişi değil, Tayyip Erdoğan’dır. Çünkü her gün kadınlara nefreti yayan, ‘kadın mı kız mı bilmiyorum?’ diyen kendisidir. Azmettirici odur. Özgecan, onun kurduğu sistemin kurbanıdır, hesap vermelidir. Ama idam ve hadım etme doğru değil. Çünkü bu siyasi suçlara doğru genişletilir, çok sıkıntı yaratır” uyarısında bulundu.

 

Acil yargılama için yasa önerisi

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Özgecan cinayetinin toplumsal infialin doruk noktası olduğunu
kaydetti. Hasip Kaplan, idam cezasının geriye dönüşü olmayan bir mekanizma olduğunu, hadımın ise çok ilkel bir tartışma olduğunu kaydetti. Kaplan, tüm partilerin desteğiyle kadına karşı işlenen suçlarda acil yargılama ve infaz indiriminin kaldırılması düzenlemelerinin önerdi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler