‘İdam cezası çözüm değil’

Özgecan’ın babası, acıdan kavrulan haliyle konuştu: İdam çözüm değil

Yayınlanma: 17.02.2015 - 03:26
Abone Ol google-news

Özgecan Aslan’ın acılı babası Mehmet Aslan, kızının vahşice öldürülmesinin ardından yeniden gündeme gelen idam tartışmalarıyla ilgili “Caydırıcı olması açısından gelsin ama idamın gelmesi de çözüm değil. Her insanın vicdanı kendi jandarması olacak. Kendini, nefsini birebir kontrol etmeyi bu insanların öğrenmesi gerekiyor. Henüz barış varken güzel olana teslim olalım” dedi.

Taziyeleri kabul eden acılı baba, “Tek talebimiz adaletin tecelli etmesi. Şimdi bu yükü milyonlarca insan paylaşıyor” ifadesini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

Bir Özge varmış, bir Özge yokmuş

Kanal D habere canlı yayınına konuk olan Özgecan Aslan’ın ailesi canlı yayında tüm Türkiye’yi ağlattı. Baba Mehmet Aslan “Birinin beni bu kabustan uyandırmasını istedim” derken, “Siz hiç mucize gördünüz mü? Şu an bir mucize gerçekleşiyor. Olayın tüm Türkiye’ye mal olmasının bir hikmeti var” sözleri herkesin yüreğini sızlattı. Aslan, sözlerini “Masallarla büyüdük. Bir varmış, bir yokmuş. Bir Özge varmış, bir Özge yokmuş. Sevgi geldi saygı geldi cihana, biz yarattık dediler. Bizler sevmesini saymasını öğretmeye geldik cihana” diye bitirdi. Özgecan’ın kardeşi Beste de okullarda “insanlık ve sevgi” dersi verilmesini istedi.

 

Hak ettikleri cezayı çeksinler

Anne Songül Aslan ise “Başka anne ve babaların canları acımasın. Adalet yerini bulsun. Hak ettiği cezayı çeksin” diye konuştu. Acılı anne Songül Aslan kendilerine destek olan herkese teşekkür ederek, “Çok üzgünüm, yavrum gitti benim. Başka anne ve babaların canları acımasın. Benim kızımın kanı yerde kalmasın. Bu katliamı yapanlar idam edilsin” dedi.

 

Davutoğlu: Özgecan pek çok kadını kurtaracak

Özgecan cinayeti, dünkü Bakanlar Kurulu’nun da gündemine geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Özgecan’ın ölümüyle ortaya çıkan bu ortak bilinçle belki de pek çok kadının hayatı kurtulacak” dedi. Kadına şiddet etki analizi yapılmasının kararlaştırıldığını ve yeni bir eylem planı hazırlanacağını söyleyen Davutoğlu, Özgecan’ın babasının sözleri için “Bugünkü ifadeleri gerçek bir insanlık destanıdır” dedi.

 

İDAM CEZASI CAYDIRMIYOR

Uluslararası Af Örgütü’nün rakamlarına göre, 2012 yılında dünya çapında 1923 idam cezası verildi. İdam cezasının en fazla uygulandığı ülkelerin başında Çin, ABD, Pakistan, Afganistan, Hindistan, Ortadoğu ve Arap Yarımadası ülkeleri ile Afrika ülkeleri geliyor. Sadece Çin’de uygulanan idam sayısı bütün dünya ülkelerinin toplamını aşıyor. Buna karşılık, dünyada kadınların statüsü üzerine en ayrıntılı çalışmaları yapan Woman Stats Project’in 2011 rakamlarına göre, dünyada tecavüzün en yaygın olduğu ülkelerin başında, yani birinci grupta ortalama her 100 bin kadından 60’ının tecavüze uğradığı Afganistan, Hindistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Yemen, Irak, Suriye, Ürdün, İran, Sudan ve diğer Afrika ülkeleri geliyor. Sayılan ülkeler aynı zamanda Çin ve ABD dışında idam cezasının en yaygın olarak uygulandığı ülkeler. Woman Stats Project’e göre tecavüz ortalamasında ikinci grubu Çin, Vietnam, Laos, Tayvan, Güney Kore, Tayland gibi ülkeler oluşturuyor. Ancak başta Çin olmak üzere, bu ülkeler idam cezasının yine en fazla uygulandığı ülkeler arasında sıralanıyor. ABD tecavüz ortalamasında üçüncü kuşak ülkeler arasında yer almakta. Ancak aynı ABD dünyada idam cezasının en fazla uygulandığı ülkelerin arasında ön sıralarda yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler