Vekillere Cumhuriyet... Başka çocuk öldürülmesin

İç güvenlik paketi mecliste görüşülürken, polis şiddeti mağdurlarıda isyanda. Polis kurşunuyla oğlunu kaybeden Mehmet Tursun, biber gazı nedeniyle kardeşini yitiren Özge Birben, Berkin’in babası Sami Elvan, “Polis devleti olmak istemiyoruz. Başka çocuklar öldürülmesin” dedi. Mehmet Tursun, polis şiddetini manşetine taşıyan Cumhuriyet gazetesini MHP’li Özcan Yeniçeri’ye verdi.

Yayınlanma: 18.02.2015 - 21:33
Abone Ol google-news

Baran Tursun Vakfı, İç Güvenlik Paketi’nin görüşmeleri sırasında, Meclis’te bulunan tüm milletvekillerine Cumhuriyet gazetesi verdi. Polis kurşunuyla 8 yılda öldürülen 183 yurttaşı manşetine taşıyan gazetemizi vekillere dağıtan Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun, parti ayrımı yapmadan tüm milletvekillerine gazeteyi verdiklerini söyleyerek 8 yılda yaşanan polis şiddetini hatırlatmayı amaçladığını belirtti. Tursun, yaşananları İç Güvenlik Paketi görüşmeleri sırasında vekillere hatırlatarak paketin gözden geçirilmesini istedi.

Tüm milletvekillerine ulaşamadıklarını ifade eden Tursun, özellikle CHP, MHP ve HDP’li vekillerin kendilerini olumlu karşıladığını söyledi. Vekillerin odalarına da davet edildiklerini dile getiren Tursun, “İzmir’den, polis tarafından katledilen insanlar için buraya geldim. Öldürülenlerden hiçbiri polise saldırmadı. Hepsi hikâye. Bunları aydınlatmak için Meclis’e geldik” diye konuştu. Tursun, gazeteyi gün boyu AKP’li vekillere de ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan: Elleri çok pislenecek

Önce canların hesabı verilmeli. Şu anki düşünceleri katilleri ve kendilerini korumaya yönelik. O yüzden diretiyorlar. Bence bütün sivil toplum kuruluşları, bütün partiler ve tüm destek olmak isteyenler bir araya gelip bu yasanın çıkmamasını sağlamalı. Bu yasa çıkarsa sokakta insanın can güvenliği dahi olmayacak. Çünkü polis istediği herkesi gözaltına alacak. Hatırlarsınız gözaltında kaybolan bir sürü insanı. Aynı şeyleri yaşacağımızı düşünüyorum. Elleri çok pislenecek. Bakıyorum şu tabloya, dün Ankara’da Meclis’teydik. Oraya gelen insanların yakınları hep polis tarafından, devlet tarafından katledilmiş insanlar. Hiçbirisinde de suçlular ceza almamış, hep ödüllendirilmiş hatta suçlanmış aileler. Bu yasaya “dur” demeliyiz.

 

Çayan Birben'in kuzeni Nehir Birben: Bu polis mi koruyacak?

Çayan hasta olduğunu söylemesine karşın polisler biber gazı sıktı. Fenalaşınca ambulans çağırıp tedavisini yaptırmayarak ölümüne sebebiyet verdi. Rastgele herkese biber gazı sıkan bu polisler mi bizi koruyacak? Bu yasa tasarısı ile polise daha büyük yetkiler veriliyor. Polis devleti olmak istemiyoruz. Aile olarak, hükümetin İç Güvenlik Yasası’na hayır, diyoruz! Başka Çayan’lar veya Berkin’ler ölmesin.

Birben'in ablası Özge Birben de "Artık başkaları ölmesin" dedi.

 

Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun: Evimizde öldürecekler

Bu yasayı taş molotof, bilye atanlara karşı çıkardıkları iddiaları tamaman yutturmaca ve kandırmacadır. Tam tersine polisin öldürme gücünü yükseltmeye çalışıyorlar. 183 kişinin içinde tek bir kişi bile polise molotof atmamıştır. Kimisi Baran Tursun gibi doğum gününden dönmüştür, kimisi 17 aylık Mehmet Uytum gibi anasının kucağında uyurken polisin gaz bombasına maruz kalmıştır. Kimisi de 85 yaşındaki Hacı Zengin gibi pazardan dönerken gaz bombası yemiş ve yaşamını yitirmiştir. Bu yasa çıkarsa, bundan sonra evimizin içinde uykudayken veya spor yaparken bile polis tarafından öldürülebiliriz. Üstelik, yasanın ardından tek bir polis bile ceza almayacaktır. Çünkü polise makul şüphe, öngörü ve duraksamadan ateş etme yetkisi veriliyor. Bundan sonra polisler hak hukuk, Anayasal garantilerden ziyade, iktidar yöneticilerinin ne dediğine bakacak. Onların vekilinin, bakanının, valisinin isteğine göre polis vatandaşa şiddet uygulayacak. 2007’den bu yana 183 kişi öldü. Bu yasanın çıkması durumunda bir yılda 183, 283 kişi ölebilir. Üstelik bu rakamları olağan sayacaklar. Umarız, çocuklarımızın geleceği için bu yasayı hep birlikte engelleyeceğiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler