Sarayın camları 701 milyon lira

Klozetinden merdivenine ithal ürün kullanılan Saltanat Sarayı’nın camları için bir servet harcandığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 18.02.2015 - 21:48
Abone Ol google-news

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın camlarının metrekare birim fiyatının 9 bin Avro olduğunu dile getirdi. Candan, saraydaki camlara takılan camların özel üretim, bunların toplam maliyetinin de 701 milyon TL olduğunu açıkladı.

Candan, düzenlediği toplantıda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki lüks unsurları açıklamayı sürdürdü. Sarayda kullanılan camların kaynağını öğrenmek için kapsamlı bir çalışma yaptıklarını dile getiren Candan, bu konuda ABD, Hollanda, İspanya ve son olarak da Türkiye’de bir üreticiyi aradıklarını ancak kendilerine resmi bilgi verilmediğini anlattı. Candan, Kent İzleme Merkezi’ndeki uzmanlarca yapılan araştırma sonucunda 5 bin metrekaresi sarayın ana binasında olmak üzere toplam 22 bin metrekare cam kullanıldığını belirtti. 4.5 santimetre kalınlığında olan üç katlı cam arasında “Argon” gazı bulunuyor. Cam kurşun, ses ve ısı geçirmiyor. Bu da binanın ısıtılmasında, soğutulmasında maliyetleri ikiye katlıyor.

Saray’da kullanılan camın metrekare birim fiyatının 9 bin Avro olduğunu belirten Candan, toplam maliyetin en az 701 milyon TL olduğunu söyledi. Candan, “Önceden nüfusu 50 bin olan yerleşim birimlerinde belediyenin sığınmaevi kurması zorunluluğu vardı, bu değiştirilerek nüfus koşulu 100 bine çıkarıldı. Biz hesabını yaptık, bin metrekarelik bir sığınmaevinin 700 bin TL’ye mal olduğunu bulduk. Kadınların güvenliğini birazcık düşünselerdi, sarayın cam maliyetine bin tane sığınmaevi kurabilirlerdi” dedi.

 

Yerli üretim de var

Kurşun geçirmez camlar Türkiye’de de üretilebiliyor. Kurşun geçirmez camlar, tabanca mermisine göre, piyade tüfeği mermisine göre ve bombaya dayanıklı üretilenler olarak ayrılıyor. Üretilen camlar standartlarına göre binalara da takılabiliyor. Poliüretanla cam ağırlığı azaltılıyor, Argon gazı ile ısıcam özelliği kazandırılıyor. Türkiye’de ilk kurşun geçirmez camı Şişecam, 1995’te Trakya Otocam Fabrikası’nda üretti. Bu cam türlerinin tüm malzemeleri yurt dışından ithal ediliyor. Ak Saray için üretilen camların hangi şirketten alındığının yanı sıra tabanca, piyade tüfeği ya da bombaya dayanıklı olup olmadıkları konusunda bilgi yok.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler