Buz devri

Metrobüs durdu, zincirsiz araçlar yolda kaldı. Mesai geç başladı. Kar kalınlığı 60 cm’ye çıktı.

Yayınlanma: 18.02.2015 - 21:51
Abone Ol google-news

İstanbul’da etkili olan kar yağışı ve tipi yaşamı felç etti. Evlerine gitmek isteyen binlerce kişi önceki akşam yollarda kalırken, dün sabah ise aynı çileyi bu kez işyerlerine ulaşmak için yaşamak zorunda kaldı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle birçok yerde kaza meydana geldi, hava, kara ve deniz ulaşımında aksaklıklar yaşandı. İstanbul’da bazı noktalarda kar kalınlığı 15 cm olurken, Çatalca’da 60 cm’e kadar çıktı.

Kar lastiği kullanmayan araçların neden olduğu 841 trafik kazası meydana geldi. Kar yağışının etkili olduğu andan itibaren 15 bin ton tuz, 320 ton solüsyon kullanıldı. İlçe belediyelerine ise 889 ton tuz verildi.

Etkili yağış ve kuvvetli rüzgârın görüş mesafesini düşürmesi nedeniyle İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı. Şehir Hatları’nın tüm seferleri de yoğun tipiye bağlı olarak görüş mesafesinin azalması sebebiyle iptal edildi. İDO’dan yapılan açıklamaya göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle hızlı feribot ve dış hat deniz otobüsü seferleri iptal edildi.

İstanbul Valiliği de kent genelinde görülen olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulundu. Valilikten yapılan açıklamada zincirsiz araçların yola çıkmasına izin verilmeyeceği belirtildi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi’ne (AKOM) geldi. Şahin, karın bazı yerlerde görüş mesafesini 5 metreye kadar düşürdüğünü belirterek özellikle ana arterlerde tıkanmalara sebep olduğunu söyledi. Topbaş evsizlerle ilgili de ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

Sibirya gidiyor, Akdeniz geliyor

Kar yağışı ve soğuk hava gelecek haftadan itibaren yerini Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı hava sistemine bırakacak. Sibirya hava sisteminin Cumartesi günü Doğu Bölgelerinde etkili olduktan sonra yurdu terk edeceğini bildirildi. Batı bölgelerinde mevsim normallerinin 5 ila 10 derece altına düşen hava sıcaklıklarının hafta sonundan itibaren Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz’de yeniden mevsim normallerine dönmesini bekliyor.

İstanbul’da da cuma gününden itibaren kar yağışı beklenmiyor. Hava sıcaklıklarının İstanbul’da pazar gününden itibaren artmaya başlayacağı ve gelecek hafta mevsim normallerinde olacağı belirtildi.

 

Adımlar kısa olsun

Karlı havalarda ayakkabı seçimi önemli. Kauçuk ve yumuşak tabanlı ve tırtıklı olmalı. Bilek incinmelerine karşı boğazlı botlar öneriliyor. Kısa adımlarla ve sürtünme şeklinde yürünmeli. Özellikle kaldırımdan inerken dikkatli olunmalı. Eller cepte olmamalı. Denge çubuğu şeklinde vücudu dengeleyen eller cepte olduğu zaman, kayıp düşmede kafa travmasıyla karşılaşabilmek mümkün. Uzmanlar yaşlı, kemik erimesi yaşayanların ve hastaların mümkün olmadıkça dışarıya çıkmamaları yönünde uyarıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler