Dil Tarih'te silah sesi

Ege’den sonra Dil Tarih de karıştırıldı. Öğrencilerin anlatımına göre sokağa çıkarılanlar MHP’nin değil polisin kontrolündeki sağcılar. Gözaltına alınan karşıt görüşlü öğrenciler de aynı nezarethanede tutuldu.

Yayınlanma: 26.02.2015 - 22:28
Abone Ol google-news

Ege Üniversitesi’nde ülkücü öğrenci Fırat Çakıroğlu’nun ölümünün ardından üniversiteler tekrar karıştı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) dün, uzun süredir ilk defa tabanca kullanıldı. “Solcu öğrencilerin daha çok kullandıkları” yemekhanede sağcı öğrencilerle kavga çıktı. Yemekhaneye giren öğrencilerin “Sizi öldürmeye geldik” dedikleri iddia edildi. Yerleşke içinde 4 el silah sesi duyuldu. Bir özel güvenlik görevlisi silahla, 3 öğrenci de çıkan kavgada yaralandı. Polisin fakülteye girmesinin ardından çatışma son buldu. Yaşananların ardından aralarında kız öğrencilerin de olduğu 46 kişi gözaltına alınarak Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi nezarethanelerine götürüldü. Gözaltılar nedeniyle terörle mücadele nezarethanelerinde yer kalmadığı öğrenildi. Kavgayla ilgili gözaltına alınanlardan 43’ü, sağlık kontrollerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Fakültedeki güvenlik kameralarını izleyen polis, gözaltına alınanlardan 3’ünü, güvenlik görevlisinin silahla yaralanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Zanlılardan birinin silahı kullanan kişi olduğu bildirildi. Olaylar üzerine DTCF boşaltıldı ve tatil ilan edildi. Kavgaya tanık olan öğrenciler, ülkücü grubun yaklaşık 20 kişi olduğunu söyledi.

Olayla ilgili bilgi veren öğrencilerin “Sabah özel güvenlik görevlileri üzerimizi didik didik aramıştı ve ‘Ülkücüleri de didik aradık, içeri bir şey sokma ihtimalleri yok’ demişlerdi. Ama görüyoruz ki okula silah bile sokmuşlar” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Fakülte önünde gerginlik sürerken Gazi Üniversitesi’nden geldikleri belirtilen yaklaşık 50-60 ülkücü açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, hükümetin, devlet ve üniversite yetkililerinin tüm bu yaşananlara göz yumdukları “terör örgütüne ve yandaşlarına” destek olunduğu belirtildi.

 

1980 öncesi gibi

Olayların ardından sol görüşlü üniversite öğrencileri Yüksel Caddesi’nde “Ege’de, Marmara’da, DTCF’de! Üniversitemizde silahlı çete istemiyoruz” pankartı ile biraraya geldi. Öğrenci Kolektifleri’nden Çağdaş Ersoy ise solcularla birlikte sağcı öğrencilerin de gözaltına alındığını, ancak karşıt görüşlü öğrencilerin birbirleriyle iletişim kuracak kadar yakın bir şekilde aynı nezarethaneye konulduklarını söyledi. Ersoy, nezarethanede yaşananları “Arkadaşımız serbest bırakıldı. Ancak nezarethanede, o kadar yakınlarmış ki birbirlerine laf atmışlar. Ülkücü bir öğrenci arkadaşımıza, ‘Mesajı aldınız umarım, bundan sonra böyle’ demiş. 1980 öncesi gibi” sözleri ile aktardı.

Ersoy, DTCF’nin üç gündür tatil olduğunu, tatillerden sonra her zaman okul önünde bekletilen polisleri bugün göremediklerini aktardı.

Üniversitelerde yaşananları değerlendiren Ersoy, “MHP’nin kontrolünde değil, polis kontrolündeki sağcı öğrencilerin sokağa itildiğini” söyledi. Tüm üniversitelerde provokasyonun yaşanacağından endişe ettiklerini dile getiren Ersoy, “Fırat Çakıroğlu’nun öldürülmesi inifal yarattı. Bu olayların İç Güvenlik Paketi çıkana kadar polis kontrolünde arttırıldığını düşünüyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler