HSYK'den 17-25 Aralık savcılarına yargılama izni

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 17-25 Aralık soruşturmasını yürüten savcılar Celal Kara, Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi.

Yayınlanma: 03.03.2015 - 15:42
Abone Ol google-news

Daire, Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş hakkındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti.

HSYK 2. Dairesi soruşturmayı yürüten savcılar ve hakim Süleyman Karaçöl hakkındaki dosyaları, bugün esastan görüşerek karara bağladı.

HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz,  dosyadaki savcılar ve hakim Karaçöl'ün son savunmalarının alınmasına karar verdiklerini bildirdi. Yılmaz, son savunmalar geldikten sonra bu kişiler hakkında disiplin açısından karar vereceklerini ifade etti.

Yargılama izinleri

Başkan Yılmaz, 17-25 Aralık soruşturmasını başlatan savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş hakkında kovuşturma izni verdiklerini belirterek, savcılar hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 128 ve 135. maddelerine aykırılıktan işlem yapıldığını kaydetti.

Yılmaz, savcı Kara'nın, yeterince araştırma, inceleme yapmadan tüzel kişilerin mal varlığına el koyduğu ve eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler ve Rıza Sarraf ile eşi Ebru Gündeş arasındaki konuşmaları kaydettiği ve kayıtları imha etmediği gerekçesiyle kovuşturma izni verildiğini söyledi.

Savcı Muammer Akkaş hakkında da soruşturmanın gizliliğini ihlal, dosyayı yeterince incelemeden karar verme gibi iddialar nedeniyle kovuşturma izin verdiklerini söyleyen Mehmet Yılmaz, 25 Aralık soruşturmasında şüphelilerin mal varlıklarına el koyma kararını veren hakim Süleyman Karaçöl hakkında da CMK'nın 128. maddesi gereğince kovuşturma izni verdiklerini söyledi.

Yılmaz, Karaçöl'ün hakkındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar geçici olarak görevden ulaştırılmasına karar verdiklerini anlattı.

HSYK'nın bu kişiler hakkındaki kararı mahallindeki en yakın ağır ceza mahkemesine gidecek. Ağır ceza mahkemesi, son soruşturma talep ederse, bu kişiler hakkında iddianame hazırlanacak. Yargılama izni verilenler, birinci sınıf hakim ve savcı oldukları için ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtayda yargılanacak.

Zekeriya Öz hakkındaki iddialar

HSYK 2. Dairesi Başkanı Yılmaz, savcı Zekeriya Öz hakkında "Dubai tatili, Fatih Belediyesiyle ilgili işlemler" gibi iddialar nedeniyle son savunmasını vermesini karara bağladıklarını belirterek, ancak Öz'e bu iki konuyla ilgili kovuşturma izni verilmediğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler