Denizde Ata'nın yatı, karada Vahdettin'in köşkü

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi İzzetbegoviç’i yatta ağırlayan Erdoğan, Boğaz’a açıldı.

Yayınlanma: 04.03.2015 - 23:24
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk’ün son günlerini geçirdiği Savarona yatında ilk kez bir konuğunu ağırladı. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile yatta görüşmesi beklenen Erdoğan, Berdimuhamedov’un annesinin rahatsızlığı nedeniyle ülkesine dönmesi üzerine bu programı iptal etti. Savarona’dan vazgeçmeyen Erdoğan, bunun üzerine akşam saatlerinde Mabeyn Köşkü’nde görüşeceği Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç ile öğle saatlerinde Savarona Yatı’nda bir araya geldi ve Boğaz’a açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından armatör Kahraman Sadıkoğlu’undan devralındıktan sonra restore edilen yat, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde ilk kez bir devlet kabulünde kullanılmış oldu.

Erdoğan'dan Ata'nın yatında bir ilk - FOTO GALERİ

Erdoğan, dün İstanbul’da bir dizi etkinliğe katıldı. Resmi temasları için Ankara’da olan ve Savarona’da Erdoğan ile görüşmeleri beklenen Berdimuhamedov’ın annesi rahatsızlanınca apar topar ülkesine döndü. Bunun üzerine Erdoğan, dün akşam 18.30’da Yıldız Sarayı içindeki Mabeyn Köşkü’nde ağırlayacağı Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç ile olan programını erkene aldı ve öğlen 13.30 sıralarında Kuruçeşme sahilinde demir alan Savarona’da buluştu. Yat daha sonra Boğaz’a açıldı. Erdoğan, İzzetbegoviç’e inşaatı devam eden 3. köprüyü gösterdi.

 

Atatürk'ün yadigârı

23 Şubat 1938’de Türk hükümeti tarafından satın alınan Savarona, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın cumhurbaşkanlığı döneminde devlet gemisi olarak kullanılmış, yabancı liderler burada ağırlanmıştı. 3 Ekim 1979’da İstanbul Heybeliada yakınlarında demirliyken makine dairesinde çıkan yangınla büyük hasar görmüş, onarılmış ve 24 Ağustos 1980’de tekrar okul gemisi olarak kullanılmaya başlanmıştı. 27 Temmuz 1986’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinden çıkarılan Savarona çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış ve parçalanıp jilet olması bile gündeme gelmişti. Savarona 1989 yılında Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde 49 yıllığına Kahraman Sadıkoğlu’na kiralandı. Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde yat, yurtdışı gezilerinde sık sık kullanıldı. Savarona, 2013 yılında Erdoğan’ın talimatıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Kahraman Sadıkoğlu’ndan devralınmıştı. Atatürk’ün son günlerini geçirdiği yatın restorasyonu geçen yıl tamamlanmış, bakımın ardından devlet büyüklerinin tarihi toplantılarında ve önemli kabullerinde kullanılacağı açıklanmıştı.

 

Sergide IŞİD'e tepki

Erdoğan, sabah saatlerinde Tophane-i Âmire’deki “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” klasik sanatlar sergisinin açılışına katıldı.

Burada konuşan Erdoğan, IŞİD’in Musul Halk Kütüphanesi’ni yakmasını eleştirerek “Bugün de Suriye’de, Irak’ta faaliyet gösteren bir terör örgütü, DAİŞ aynı yöntemi izliyor, medeniyetimizde, kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor” dedi. Erdoğan’ın konuşmasında, yalnızca IŞİD’in kütüphane, cami ve türbelere zarar verilmesini eleştirirken Musul’daki Ninova müzesindeki heykellerin parçalanmasına değinmemesi de dikkat çekti. Konuşmanın ardından Erdoğan’a, serginin küratörü Mehmet Çebi tarafından Hilye-i Şerif hediye edildi. Erdoğan, resmi yasak olduğu için Hz. Muhammet’in nasıl göründüğüne dair tasvirin yer aldığı Hilye-i Şerif’in bir kısmını tarihçi Murat Bardakçı’ya gösterdi.

Erdoğan, akşam da “Yeşilay En’leri 2015 Ödül Töreni”ne katıldı. Sigarayla mücadelenin, sadece yasakla olmayacağını söyleyen Erdoğan “Mahalle baskısı lazım. Sigara içenin ayıplandığı bir sosyal alanı tesis etmeliyiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon