AKP'li üye: Bizi günaha sokmayın

AKP'li Fatih Belediyesi'nde CHP'li meclis üyelerinin ibadethane olarak tanınmasına yönelik önerge tartışmalara neden oldu.

Yayınlanma: 06.03.2015 - 14:03
Abone Ol google-news

AKP'li Fatih Belediyesi’nde CHP’li meclis üyeleri cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasına yönelik önerge verdi. Sert tartışmalara neden olan önergeye tepki gösteren AKP’li Meclis üyesi Salih Akverdi, “Bir dini tahsis etmeye ve o dine ibadethane tahsis etmeye meclis üyesi ve insan olarak yetkimiz yoktur. İbadethane dinlere mahsus bir şeydir. Bu işe parmak kaldırmak kendini allah yerine koymaktır. Bu hususta arkadaşlar da ısrar edip bizi günaha sokmasın” diye konuştu.

Fatih Belediyesi mart ayı ilk meclis oturumunda CHP’li Meclis üyeleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “ayırımcılığın yasaklanması” ile ilgili 14. maddesini ihlal ettiğine hükmetmesini de referans göstererek cemevlerinin ibadethane olarak tanınması ve ibadethanelere tanınan haklardan yararlanması için bir önerge verdi. Mecliste konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’nin AKP’li meclis üyesi Salih Akverdi, “Bu meselenin hem dini hem de hukuki yönünü iyi şekilde incelemiyorlar. İbadethaneler ve dinler meselesi insanların karar vereceği bir mesele değildir. Yeryüzünde 2 şekilde dinler vardır. Biri semavi dinleri, birisi de insanların kendilerinin uydurduğu dinlerdir. Semavi dinleri Allahü teala Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. İslam dinidir. Museviliktir, hristiyanlıktır. Allahü teala islam dininde bu dinlerin ibadethanalarinin ismini de zikretmiştir. Müslümanınkileri mescit, hristiyanların kilise, yahudilerin ise havradır. Mescitte illa namaz kılınmasının sebebi de sevap olduğu içindir. Mescitte namaz kılmak diye de bir şey yoktur yani” dedi. “İbadethane dinlere mahsus bir şeydir” diyen Akverdi “Alevi arkadaşlarımız biz İslam dinine mensubuz diyorlar. Biz bunu böyle kabul ediyoruz. Saygı da gösteriyoruz. Bizim buna bir itirazımız yok. Bir dini tahsis etmek ve o dine ibadethane tahsis etmek insanların yetkisinde değildir” ifadesini kullandı.

 

“Bizi günaha sokmayın”

CHP’li meclis üyelerinden ısrar etmemelerini isteyen Akverdi “Bu hususta bizi zorlamasınlar bizi günaha da sokmasınlar. Tekke ve zaviyeler kanunu hep birlikte TBMM’de kaldıralım. Bu işlerin önünü açalım. Herkes hakkını alsın. Herkes, medresesini, okulu cemevini açsın. O zaman belediyelerimizde de ve Türkiye’deki herkes de ibadethaneler veya bu tür yerlere yapılan yardımları yapmak mecburiyetindedir. Biz de yaparız” dedi. Tartışmaların ardından oylanan önergeye AKP’li 11 meclis üyesi “ret” oyu verirken AKP’li 7 meclis üyesi de çekimser davrandı. CHP’li 12 meclis üyesinin “kabul” oylarıyla önerge Hukuk Komisyonu’na sevk edildi. Komisyonun ardından önerge bugün mecliste oylanarak karara bağlanacak.

Gazetemize konuyla ilgili açıklama yapan CHP'li meclis üyesi ve Erikli Baba Cemevi Başkan Yardımcısı Kazım Akşahin “Salih bey imam hatip mezunu. Aldığı eğitimden dolayı bu kadar önyargılı olduğunu düşünüyorum. Fatih sınırları içinde cemevi yok. En yakını Zeytinburnu’nda ve Fatih’in yüzde 20’si alevi. Fatih’in her yerinde Osmanlı’dan kalma Alevilerin izleri vardır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler