Kontrgerilla deşifre oldu

Kozmik Oda takipsizlik kararı: İhbar telefonu yoktu. Suikast planı yoktu. Bu bahaneyle Kozmik Oda’ya girildi. Gizli Gerilla Birlikleri listeleri sızdırıldı.

Yayınlanma: 12.03.2015 - 00:00
Abone Ol google-news

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan Kozmik Oda soruşturmasında verilen takipsizlik kararını dün resmen onayladı. 38 asker hakkında verilen takipsizlik kararında, 5 yıl 3 ay önce yaşananın Arınç’a suikast girişimi olmadığı, olayın şüpheli askerlerin topçu bir albayı takibinden ibaret olduğu ifade edildi. Karar; Seferberlik Tetkik Kurulu’nun kozmik odalarında yapılan aramalarda nelerin deşifre olduğunu da gün yüzüne çıkadı. Karara göre, Özel Harp Dairesi olarak bilinen ve savaş zamanında halkı örgütlemek için kurulduğu savlanan Seferberlik Tetkik Kurulu’na bağlı olan bütün illerdeki “beyaz personel, siyah personel, yeşil personel, turuncu personel ve yardımcı kuvvet” personelin listesi ile “yeni kurulması gereken gerilla birlikleri” gibi bilgiler Kozmik Oda’daki aramalar sonrası savcılık dosyasına girerek, açığa çıkmış. Savcılık, takipsizlik kararıyla devlet sırrı niteliğindeki 1,5 Terabayt’lık bu bilgilerin tümünün Genelkurmay’a iadesine karar verdi.

Anayasa Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Tekin Küçük tarafından verilen takipsizlik kararı, dün başsavcı vekili Hüseyin Şahin tarafından onaylandı. 61 sayfalık kararda Arınç’ın adı “Mağdur” olarak yer alırken, Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığı’nda görevli 38 askerin adı ise şüpheli olarak sıralandı. Askerlere, takipsizlik verilen suçlar ise “Cebir kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs”, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma”, “Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs” oldu.

 

İhbar telefonu hiç aranmamış

19 Aralık 2009’da Arınç’ın evinin bulunduğu Çukurambar semtinde iki subayın gözaltına alınmasıyla başlayan soruşturmanın tüm evrelerinin anlatıldığı kararın, “sonuç ve değerlendirme” bölümünde çarpıcı bilgiler yer aldı. Soruşturmanın başlamasına neden olan ihbarın sahte olduğu belirtilen kararda, şöyle denildi: “Soruşturmanın başlatılmasına neden olan ve ihbarın yapıldığı belirtilen Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne ait olan 0312 303 52 25 nolu telefonun 19.12.2009’da saat 14:50’de (saat 14:45-14:55 aralığında) herhangi bir telefondan aranmadığı, HTS kaydı bulunmadığı ... (anlaşılmıştır.)”

 

Turuncu, siyah personel

Takipsizlik kararına göre 26 gün süren 2009’daki aramada, şu belgelerin fotokopilerine el konuldu:

- Seminer dosyası 2003/1 konu: Yedek personel işlemleri, siyah personel, yardımcı kuvvetler, Ö/P eğitimleri, koruculardan faydalanma, hedef ülke ve yurt içinde; fiziki harita, halk, oy tabanındaki hareketlilik, partiler sistemi, tarikatlar, azınlıklar, yeni kurulması gereken gerilla birlikleri -haritada gösterilmiş-)

-İş takip defteri. Kontrollü kayıt defteri.

-Seferberlik Bölge Başkanlığı Sorumluluk bölgesi, vali ve belediye başkanlarının isimlerinin yer aldığı belge ve kayıtlar

-Yardımcı Kuvvetler Sürekli Yönergesi.

-Yardımcı kuvvetler listesi, (Gerilla- Mukavamet-K-K Lojistik v.s ibareler var)

-ST.K.B. Eğitim ve Öğretim Sürekli Yönergesi, (349. Sırada Yönergede Gayri Nizami Harp ile ilgili esaslar belirleniyor ve özel personel, beyaz personel, siyah personel, yardımcı kuvvetler v.s. tanımlar yapılmış)

-Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı Eğitim ve Öğretim Sürekli Yönergesi

-Özel Personel Faaliyetleri Sürekli Yönergesi, (Yönergenin amaç bölümünde; GNH teşkilatına alınacak özel personelin tespiti, tahkiki, teşkilata alınması, takip ve kontrolü, özel personel seferberlik hazırlıklarının yapılmasının standart hale getirilmesinin amaçlandığı, ayrıca özel personel, beyaz personel, siyah personel, yardımcı kuvvetler, turuncu personel, yeşil personel, siyah adayı olarak muhafaza, tanımlarına yer verildiği, personel seçim prensiplerinin benimsendiği, personel seçim safhalarının anlatıldığı, çizelge ve takip raporlarına ilişkin formların bulunduğu)

-Rektörler gizli ibareli dökümanlar (rektörler ile ilgili bir kısım bilgiler, öğrenci konseyleri kurultayı açılış konuşması v.s )

 

Kozmik Oda’da ikinci arama

Mahkeme kararı uyarınca 18 Eylül 2013’te Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’na giden savcı Mustafa Bilgili’nin, 20 Ocak 2010’da mühürlenerek kilitlenen 16 nolu odada tekrar arama yaparak, suç unsuru olabilecek dokümanlara el koyduğu kaydedildi.

 

Arınç'ı değil albayı takip

Kararda, Arınç’ın evinin yakınlarında gözaltına alınan şüpheli subaylar Erkan Yılmaz Büyükköprü ve İbrahim Göze’nin Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda görev yapan diğer bir kısım personelin “askeri hizmetlerin görülmesi” kapsamında kendilerine verilen sözlü emirle olay tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’nda görev yapan Topçu Kurmay Albay Baki Kaya’yı dönüşümlü bir şekilde yaklaşık bir yıl süre ile takip ettikleri anlatıldı. Kararda, söz konusu subayların Arınç’ın evinin bulunduğu bölgeye de bu nedenle gittikleri, aksine ilişkin bir delile ulaşılamadığı anlatıldı.

 

Asker fiilen müdahale etmiş

Takipsizlik kararı, Kozmik Oda’da 25 Aralık 2009’da Hâkim Kadir Kayan tarafından başlatılan aramalara ilişkin hazırlanan tutanağı da ortaya çıkardı. Seferberlik Tetkik Kurulu’nun 11 ve 16 Nolu odalarında arama yapan Kadir Kayan’ın hazırladığı tutanağa göre, Seferberlik’in komutanı, “1,5 Terabayt’lık sabit diske alınan imaj”ın dışarıya çıkarılmasına fiilen müsaade etmemiş. Tutanakta “... Savcıya teslimine karar verilmiş, ancak fiilen müsaade edilmemesi üzerine Tümgeneral Selahattin Kısacık ve Albay Nazım Demirkol’a tevdi edilmiştir.”

 

Kozmik sırlar TSK'ye iade

Karar kesinleştiğinde; Genelkurmay Başkanlığı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’na ait 11 ve 16 nolu odalarda Nöbetçi Hâkim tarafından yapılan arama ve inceleme işlemleri sırasında ele geçirilen dijital belgelerde yer alan ve 1,5 terabaytlık sabit diske kopyalanan “Devlet Sırrı” niteliğinde bilgi ve veriler içerdiği kabul edilen imaj harddiskin Genelkurmay’a iadesine karar veren savcılık, teknik takip sırasında elde edilen tüm kayıtların yok edilmesine hükmetti. Karara sadece Arınç’ın itiraz etme hakkı var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler