1 Mayıs’ta Taksim’deyiz

Hükümet emekçiye Taksim’i kapattı ama DİSK ve KESK kararlı.

Yayınlanma: 17.03.2015 - 06:45
Abone Ol google-news

1 Mayıs’ta Taksim’i yasaklayan hükümet, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararını da yok saydı. AİHM’nin Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarına destek veren kararına dikkat çeken DİSK ve KESK, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaya kararlı. Türkİş Zonguldak’ta, Hak-İş ise Konya’da kutlama yapacak.

İşçiler için tarihsel önemi bulunan Taksim Meydanı, 1978 yılından tam 32 yıl sonra 2010 yılında yeniden emekçilere açıldı. Ancak AKP 2013 yılında Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs’lara yeniden yasakladı. İstanbul Valisi Vasip Şahin bu yıl da Taksim Meydanı’nda kutlamalara izin vermeyeceklerini açıkladı.

 

Beko: Yasağı kabul etmeyiz

DİSK ve KESK ise 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamaya kararlı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yasağı kabul etmeyeceklerini açıkladı. DİSK ay sonunda da genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nu toplayacak. Toplantıdan Taksim kararı çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını açıkladı. Taksim’de kutlama yaptıkları gerekçesiyle açılan davanın devam ettiğini, kendilerine bu konuda uluslararası destek olduğunu dile getiren Toprak, “Uluslararası sendikaların temsilcileri de bu yargılamanın demokratik olmadığını dile getirdiler. Ayın 24’ünde davada karar çıkacak. Beraat edeceğimizi düşünüyoruz” dedi.

 

TMMOB ve TTB de destek veriyor

AİHM kararlarının, uluslararası sözleşmelerin haklı olduklarını gösterdiğini belirten Toprak, “Valinin yaptığı açıklamanın hukuki dayanağı yoktur. Bu İç Güvenlik Yasası’na bağlı yaklaşımların ifadesidir” diye konuştu. TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de DİSK ve KESK’e destek vereceği öğrenildi.

 

AİHM ‘Taksim’ diyor

DİSK ve KESK 1 Mayıs 2008’de Taksim’de yapmak istedikleri mitinge polis tarafından müdahale edilmesi üzerine AİHM’de dava açtı. İki sendika başvurularını, “toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü” düzenleyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesinin ihlal edildiği gerekçesine dayandırdı. Başvuruyu haklı bulan AİHM Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Geçen yıl 1 Mayıs’ı Kadıköy’de kutlayan Türkİş ise bu yıl kutlamaları Zonguldak’ta yapmaya karar verdi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Bizim işçimiz 1 Mayıs’ta kavga-dövüş istemiyor” dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş’in 1 Mayıs’ı her yıl ayrı bir ilde kutlama anlayışına uygun olarak bu yıl Konya’da kutlama kararı aldıklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler