Rüşvet teklif edilen hakim tutanak tutup davadan çekildi

Şişli’de değerli bir arazi Muzuri ailesi ile Adalı Holding’i karşı karşıya getirdi. Arazi mahkemelik olurken aile satışa ilişkin tedbir kararı aldırdı.

Yayınlanma: 30.03.2015 - 21:53
Abone Ol google-news

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yansıyan dosyaya “hâkime rüşvet iddiası” da girdi. Mahkeme hâkimi Hatice Fikret Baysal şirket avukatlarının kendisine zarf içersinde para teklif ettiğini belirtip tutanak tutarak olayı cumhuriyet savcılığına bildirdi. Hâkim Baysal olayın ardından “tarafsızlığını yitireceği gerekçesiyle” davadan çekildi.

Mecidiyeköy Mahallesi 306. pafta 2000 No’lu adada Mustafa Muzuri, eşi ve oğlu Reşat Cenk Muzuri’ye ait taşınmazların bulunduğu bina 31 Mayıs 2012 tarihinde çıkarılan 6306 sayılı Yasa kapsamında riskli yapı olarak belirlendi. 2/3 hisseye sahip Adalı Holding’e bağlı Serka AŞ şirketinin talebiyle, 30 Ekim 2013 tarihinde kat malikleri kurulu kararınca yıkılarak kat karşılığında bir inşaat şirketine verilmesi kararlaştırıldı. Bir süre sonra Karen AŞ arsa üzerindeki hak sahipleri ile sözleşme imzalamak istedi. Sözleşmede müteahhit firmaya yüzde 97 oranında hak teklif edildi. Hissedarlara ise yüzde 3 hisse verilmek istendi. Yine sözleşmede hak sahiplerinden “ileride doğabilecek her türlü hukuki haklarından ve emsal artışlarındaki haklarından feragat etmeleri” istendi. Bu arada Güneri Şehircilik İnşaat Pazarlama ve Tic. AŞ’nin arsa sahiplerine yüzde 75’lik teklif geldi, bu teklif dikkate alınmadı. Bunun üzerine Muzuri ailesi mülkiyet hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle sözleşmeyi imzalamaya yanaşmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise araziyi Serka AŞ’ye satmakta ısrar etti.

‘Vezne değilim’

Muzuri ailesi ise İstanbul 10. İdare Mahkemesi’ne müracaat ederek satışın durdurulması yönünde yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Şirket avukatlarının mahkemeye müracaat etmesi sonucu yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Aile ardından İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak satış kararı hakkında kendi hisselerine tedbir kararı aldırdı. Karar üzerine 6 Şubat 2015 tarihinde mahkeme hâkimi Hatice Fikret Baysal’ın odasına giden şirket avukatı Ömer Durak itiraz dilekçesi vererek masaya içerisinde para olduğu iddia edilen zarfı da bırakarak işleme alınmasını istedi. Resmi tutanağa göre hâkim Baysal duruma tepki göstererek “mahkemece verilmiş bir depo kararı bulunmadığını, kendisinin de vezne olmadığını söyleyerek” avukata odadan çıkmasını söyledi. Tutanağa göre şirket avukatlarının odadan çıkmaması üzerine, hâkim Hatice Fikret Baysal odadan ayrıldı. Baysal tarafsızlığını yitireceği gerekçesiyle davadan çekildi.

Duruşmadan çekildi

Hâkim Hatice Fikret Baysal olayla ilgili masaya bırakılan paranın kendisine rüşvet olarak bırakılmak istendiğini kaydederek tutanak tuttu ve durumu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi. Bunun üzerine davalı Serka AŞ reddi hâkim talebinde bulundu. İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi reddi hâkim talebini reddetti ancak hâkim Baysal tarafsızlığını yitireceği gerekçesiyle duruşmadan çekilme kararı aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler