Dakika dakika 8 saatlik rehine operasyonu

İstanbul Adalet Sarayı'nda 8 saat süren rehine krizi operasyonla sonuçlandı. İki eylemci öldürüldü, Savcı Kiraz şehit oldu

Yayınlanma: 31.03.2015 - 13:48
Abone Ol google-news

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı' "Berkin Elvan'ın ölümü" soruşturmasını Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit olduğu, Bahtiyar Doğruyol ve Şafak Yayla adlı teröristlerin  öldürüldüğü rehine krizine sahne oldu.

SİLAHLI İKİ KİŞİ SAVCIYI REHİN ALDI

Eli silahlı iki kişi Gezi olayları sırasında gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede 269 gün sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz'ı odasında rehin alındı.

OLAY YERİNE ÇOK SAYIDA POLİS GELDİ

Kiraz 6'ıncı kattaki 323 nolu odasında eli silahlı 2 kişi tarafından saat 12.36'da rehin alındı.  Olayının duyulması üzerine güvenlik görevlileri savcı Kiraz'ın bulunduğu bölümde önlem alarak, kimseyi odaya yaklaştırmadı. Savcı Kiraz'ın rehin alınması ihbarının kesinlik kazanması üzerine olay yerine özel harekat timleri sevk edildi. Bir süre sonra olayın yaşandığı 6. kata özel harekat polislerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda polis geldi.  İtfaiye ekipleri ve sağlık ekipleri de 6. kata getirilerek burada hazır bekletildi. Başsavcılık, bir duyuru yaparak adliyenin tamamen boşaltılması talimatını verdi. Saat 15.00'de adliye tamamen boşaltıldı, adliyeye giriş ve çıkışlar durduruldu. Gazeteciler de güvenlik gerekçesiyle 6. kattan çıkarılarak aşağıya indirildi.

FOTOĞRAFLAR YAYINLADILAR

Bu arada savcıyı rehin alan eli silahlı kişiler, twitter üzerinden savcıyı rehin aldıklarına ilişkin ses kayıtları ve fotoğraflar yayınladı. Taleplerinin yerine getirilmemesi halinde savcıyı 15.36'da öldüreceklerini açıkladı. Soruşturmaya ilişkin dosyada bulunan belgeleri ve polislerin fotoğraflarını da sosyal medyada yayınlayan teröristler, eylemi Berkin Elvan'ı vuran polislerin açığa çıkarılması için yaptıklarını duyurdu.

 KOCASAKAL ADLİYEYE GELDİ

Bu durum üzerine İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu bir müzakere heyeti kuruldu. Heyette Halkın Hukuk Bürosu Avukatlarından Şükriye Erden de yer aldı.

BERKİN'İN BABASI DA ÖRGÜT ÜYELERİNİ İKNA ETMEYE ÇALIŞTI

Saat 16.00 sıralarında örgüt üyeleriyle iletişim sağlanarak, müzakere işlemi başlatıldı. Öte yandan Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan da adliyeye gelerek, örgüt üyeleriyle telefon aracılığıyla görüştürüldü. Baba Elvan'ın örgüt üyelerine eylemi sonlandırmaları yönünde çağrıda bulunduğu öğrenildi.  

4 SAAT MÜZEKERE EDİLDİ

Örgüt elemanlarının verdiği süre dolmasının ardından, bir kez daha sosyal medya üzerinden açıklama yaparak, müzakerecilerin adliyeye geç geldiği için süreyi uzattıklarını belirtti. Ancak 20.00'ye kadar müzakereciler ile örgüt üyeleri arasında yoğun bir şekilde telefon görüşmesi sağlandı.

2 PATLAMA VE PEŞ PEŞE SİLAH SESLERİ DUYULDU

Saat 20.24'te 6. kattan peş peşe silah sesleri duyuldu o anlar cep telefonlarına yansıdı. Silah seslerinin ardından bağırışma sesleri duyuldu. Daha sonra silah sesleri aralıklarla devam etti. Silah sesleri kesildikten bir süre sonra patlama sesi duyuldu. Patlamanın ardından yeniden bağırışma sesleri adliye koridorlarında yankılandı. Yaklaşık 2 dakika sonra yeniden peş peşe silah sesi, ardından  bir  patlama sesi daha duyuldu. Yaklaşık 10 dakika sonra silah sesleri tamamen kesildi.

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, iki eylemcinin öldürüldüğünü, İkisi başından 5 kurşunla ağır yaralanan Savcı Kiraz'ın hastanede ameliyata alındığını söyledi.

 

Eylemcilerin isimleri açıklandı. 1991 Zonguldak doğumlu Şafak Yayla ve Ardahan 1987 doğumlu Bahtiyar Doğruyol.

SAVCI ŞEHİT OLDU

İstanbul Adalet Sarayı'ndaki rehine operasyonunda ağır yaralanan Savcı Mehmet Selim Kiraz şehit oldu.  İstanbul İl Sağlık Müdürü Selami Albayrak ve İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi konuyla ilgili olarak hastane önünde açıklama yaptı.  Selami Albayrak, " Saldırı gerçekleştikten 2 dakika içinde Florence Nightingale Hastanemize ulaştırıldı. Hastanemize ulaştığında çok ciddi bir yaralanma olmuştu. Yapılan bütün müdahalelere rağmen, bütün girişimlere ve cerrahi ekibin ve hekimlerimizin gayretine rağmen, ne yazık ki bir görev şehidi verdik ve sayın Savcımızı kaybettik. Milletimizin başı sağolsun" dedi.

"SOLUNUMU, KALBİ TAMAMEN DURMUŞTU"

İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi de, "Ateşli silah yaralanması... Hem baş, hem göğüste. Tamamen solumu ve kalbi durmuş durumdaydı. Tüm müdahaleyi tüm ekibimiz yaptı ve hastayı hemen ameliyata aldık. Ancak ameliyata, her türlü müdahaleye rağmen maalesef şehit verdik. Geldiğinde hayatını kaybetmişti. Solunumu, kalbi tamamen durmuştu. Hiçbir hayati fonksiyonu yoktu. Saat 20.50 sıralarında geldi, 21.55'te kaybettik. Ama geldiğinde zaten kaybetmiştik. 1 saat boyunca müdahale ettik. Tüm ekibimiz burada hazır bekliyorduk. Savcımızı hemen aldık, maaasef tüm çabalarımıza rağmen kaybettik. Başımız sağolsun" dedi.

İşte Sami Elvan'ın eylemcilerle konuşması

Haber görseli

Berkin'in babası ile eylemcilerle canlı yayında konuştu

Metin Feyzioğlu'ndan rehin alınan savcıyla ilgili açıklama

Davutoğlu Erdoğan'ı aradı

Adliye önünde 'Berkin Elvan ölümsüzdür'e gözaltı

Televizyonlara yayın yasağı

Müzakereler sürüyor... Emniyet Müdürü: Berkin Elvan bizim çocuğumuzdur

Çağlayan Adliyesi önünde arbede

Kılıçdaroğlu'ndan rehine krizine MİT çıkışı

Savcının rehin alınması dünya basınında


Özel harekat polisleri adliyeye böyle girdi

"Elimizi kolumuzu sallayarak girdik"

Savcının odasına giren eylemcilerden birinin Ş.Y olduğu iddia ediliyor

Ümit Kocasakal Çağlayan Adliyesi'nde


Kılıçdaroğlu'ndan rehine olayına ilişkin açıklama

Rehine olayıyla ilgili AKP'den ilk adım


Özel Harekat çelik yeleklerini giydi - Adliyeden Canlı Yayın

Arabuluculuğu istenen Tanrıkulu'ndan ilk açıklama

 


Berkin Elvan Davası savcısı rehin alındı - VİDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İŞTE DHKPC'NİN AÇIKLAMASI

Savcı Kiraz 21 polisin kimliğini almıştı

 

BARODAN AÇIKLAMA

İstanbul Barosu Başkanlığı, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda gerçekleşen rehine operasyonunda şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın ölümüyle ilgili açıklama yaptı.

Baro'dan yapılan açıklama şöyle:

"Öncelikle Cumhuriyet savcımızı, meslektaşımızı yitirmemiz sebebiyle çok üzgün olduğumuzu belirtmek isteriz. Hukuk camiasının ve milletimizin başı sağolsun. Bu bir terör eylemidir. Bir meslektaşımıza ve dolayısıyla hepimize yönelen bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bilinmesini isteriz ki, gerek İstanbul Barosu başkanı gerekse baromuz mensubu avukat meslektaşlarımız bu süreçte müzakereler sırasında olayın kan dökülmeden sona ermesi için olağanüstü bir çaba sarfetmişlerdir.

Ancak daha henüz meslektaşımızın acısını bile yaşamamıza izin verilmeden, bir takım medya organlarında olayın sıcaklığı içinde olaydan avukatları, onların adliyeye giriş biçimlerini sorumlu tutmaya yönelen haksız ithamları ve kara propagandayı kabul etmek mümkün değildir. Saldırganlar avukat değillerdir ve bu bir terör eylemidir. Varlık sebebi hukukun üstünlüğünü, hak ve özgürlükleri korumak olan avukatların bu müessif olaydan hareketle hedef haline getirilmesi, sorumlu tutulmaya çalışılması kabul edilemez. Bu anlamda biz avukatlar her türlü teröre ve şiddete karşı olduğumuz gibi, meslektaşlarımızın, hukuk camiasının içinde ve yanındayız. TCK 6. maddeye göre, avukatların da tıpkı hâkim ve savcılar gibi yargı görevi yapan kişiler olduğu unutulmamalıdır. Bu anlamda avukatlar hukukun, adaletin ve adliyenin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu gerçekler ışığında herkesin açıklamalarında çok dikkatli ve soğukkanlı olması, eksik ve yanlış bir takım bilgilerle hukuk camiasının kenetlenmesine zarar verebilecek, bütün bir avukat camiasını rencide edebilecek haksız ve zamansız açıklamalarda bulunulmaması gerekir. Hepimizi ilgilendiren adliyelerin güvenlik sorunu ortak bir akıl ve diyalog çerçevesinde ele alınmalıdır.

Şimdi birlik zamanıdır."  

İstanbul Adliye Sarayın'da savcı rehin alındı! Polisler geldı - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon