"Kafasına sıkan çeviğin ellerinden öperim" sözüne verilen 10 ay hapis cezası ertelendi

Berkin Elvan’ın cenazesinin kaldırıldığı gün Facebook hesabından yazdığı "Kafasına sıkan çeviğin ellerinden öperim" sözünün "suç ve suçluyu övme" suçu olduğuna karar veren mahkeme, sanık polis Ufuk Ç.’yi 10 ay hapis cezasına çarptırdı ve cezayı erteledi.

Yayınlanma: 31.03.2015 - 15:25
Abone Ol google-news

Berkin Elvan’ın öldürülmesinin ardından Facebook sayfasından küfrederek hakarette bulunan polis memuru U.Ç. hakkında "suçu ve suçluyu övmek" suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Karaman’a tayini çıkartılan Ufuk Ç., duruşmaya katılmadı. Berkin Elvan’ın anne ve babası duruşmada hazır bulundu.

4 GÜN MAAŞ KESME CEZASI...

Mehkeme hakimi, sanık polis memuru hakkında İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan disiplin soruşturmasının bir suretinin mahkemeye ulaştığını açıkladı. Hakim, disiplin soruşturması neticesinde sanık Ufuk Ç.’nin 4 gün maaş kesme cezası aldığını belirtti.

SANIĞIN MAHKEME HUZURUNA GELMESİ TALEP EDİLDİ

Söz alan Elvan ailesinin avukatlarından Oya Aslan, disiplin soruşturmasında sanığa verilen cezaya dikkat çekerek, "Sanığa ceza verilmesi de olayın doğruluğunu göstermektedir. Ayrıca yüz yüzelik ilkesi gereğince sanığın mahkeme huzurunda dinlenmesi gerekmektedir" dedi.

Avukat Aslan ayrıca sanığın hakaret içeren sözler de söylediğini belirterek, sanığın hakaret suçundan da cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi. Söz alan Sami Elvan da "Bu güne kadar acı çeken ben olduğum halde hiç kimsenin özeline girip hakaret etmedim. Sanığın mahkeme huzurunda ifadesinin alınmasını ve cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

HAKİM "YÜZ YÜZE" TALEBİNİ REDDETTİ

Talepleri değerlendiren mahkeme hakimi, sanığın talimatla ifadesinin alınmasının CMK’da düzenlendiğini belirterek, Elvan ailesinin ve avukatlarının talebini reddetti.

ANNE GÜLSÜM ELVAN’DAN HAKİME: "SİZİN ÇOCUĞUNUZA SÖYLENSEYDİ..."

Mahkeme hakiminin kararı açıklayacağını belirtmesi üzerine anne Gülsüm Elvan ayağa kalkarak, hakime "Biz yapmış olsak çoktan içerideydik. Senin annene, eşine, bacına, çocuğuna bunlar söylenseydi, sen ne yapardın. Hırsız katil diyenleri tık içeri, bize gelince yok. Adaletsiz ülkede adalet arıyoruz" diye tepki gösterdi.

Bunun üzerine mahkeme hakimi Yüksel Gezgin, "Sen bize öyle birşey söylüyorsun ki, ’Allah bizim başımıza verdi, senin de başına gelsin’ der gibi... Ben anlıyorum seni, Allah kimseye vermesin" dedi. Mahkeme salonundan çıkan anne Gülsüm Elvan bir süre sonra yine salona girdi.

ELEKTRİKLER KESİLDİ

Bu sırada adliyede elektrikler kesildi. Duruşma yaklaşık 5 dakika karanlıkta devam etti. Jeneratörün devreye girmesiyle elektrikler gelince mahkeme hakimi Yüksel Gezgin kararını açıkladı.

SANIK POLİSE 10 AY HAPİS CEZASI

Sanığın atılı suçu işlediği sabit olduğundan suçun işleniş şekli toplumda yarattığı infial nazara alınarak eylemine uyan TCK’nın 215/1 maddesi gereğince 1 yıl hapis ile cezalandırılmasına karar veren hakim, sanığın yargılama sırasındaki davranışlarını dikkate alarak cezada takdiren 1/6 oranında indirim yaparak cezayı 10 aya indirdi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Ayrıca 1500 TL olan avukatlık ücretinin sanık polisten alınarak Elvan ailesine verilmesine karar verdi.

SAMİ ELVAN: "UMARIM BU BİRİLERİNE DERS OLUR"

Duruşmanın ardından Elvan ailesi ve avukatları adliye önünde basın açıklaması yaptı. Baba Sami Elvan, "Bu polis 1 yıl ceza aldı ve 2 ay indirimle 10 aya düştü ve 5 yıl ertelendi. Ama bu davamız devam ediyor. Umarım bu birilerine ders olur. Bir daha böyle şeyler yaşanmaz ülkemizde. Biz acı çekmiş bir aile olarak hala bize hakaret eden bir kişinin mahkeme tarafından da hala kounduğunu biliyoruz" dedi.

AVUKAT: "BU VERİLEN CEZA ÖDÜL NİTELİĞİDEDİR"

Elvan ailesinin avukatlarından Oya Aslan ise, "Sadece suç ve suçluyu övmekten dava açıldı. Aslında orada onlarca suç var. En önemlilerinden biri hakaret suçuydu. Buna ilişkin dava açılmadı. Bununla ilgili suç duyurusunda bulunduk soruşturma devam ediyor. Bu verilen ceza ödül niteliğidedir. Bundan sonra bütün kamu görevlileri polisler bu şekilde hakaret ederseniz bakın biz sizi bir şekilde aklarız demek istiyorlar. Aklama davasıdır" ifadesini kullandı.

ANNE GÜLSÜM ELVAN: BİZE GELİNCE ADALET YOK

Anne Gülsüm Elvan, "Sadece şunu söylüyorum. Birileri emrediyor birileri vuruyor birileri de hakaret ediyor. Ama söz konusu öbür taraf oldu mu hiç ifade alınmadan sorgulanmadan direkman içeri atılıyor. Bize gelince adalet yok" dedi.

AVUKAT: "KARARIN ANLAMI..."

Avukat Ömer Kavili, "Bunun anlamı şudur siz üniformalılar istediğiniz gibi suç işlemeye devam edin arkanızda biz kudretliler varız. Merak etmeyin birileri siyaseten arkanızdaysa biz de cübbemizle arkanızdayız mesajı verircesine davranmıştır bu kararıyla yargıç" dedi.

Açıklamaların ardından bir grup kadının 'Burada adalet yok' demesi üzerine Gülsüm Elvan, 'O adaleti eninde sonunda ben getireceğim' karşılığını verdi.

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI TAKİPSİZLİK KARARI VERMİŞ, YARGILAMA İTİRAZ ÜZERİNE BAŞLAMIŞTI

Gezi eylemleri sırasında Okmeydanı’nda başına isabet eden gaz fişeği kapsülü ile girdiği komadan çıkamayan Berkin Elvan, 269 gün sonra vefat etmişti. Sanık polis memuru Ufuk Ç., cenaze törenin yapıldığı 11 Mart 2014 tarihinde Facebook hesabından, paylaşımda bulunmuştu.

Bu paylaşımı fark eden avukatlar Elif Zelal Şeker, Selin Aksoy, Onur Güneş ve Özgen İnce, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet dilekçesi ile başvurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi. Avukatlar takipsizlik kararına itiraz etti. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, itiraz üzerine takipsizlik kararını kaldırınca polis memuru hakkında "Suçu ve suçluyu övme" suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler