Başbakan Davutoğlu, istihdam ve teşvik paketini açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Toplum yararına çalışanların sayısını arttırıyoruz. 120 bin yeni istihdam sağlayacağız" dedi.

Yayınlanma: 02.04.2015 - 12:48
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'ndeki istihdam, sanayi yatırımı ve üretimi destekleme paketine ilişkin basın toplantısına katıldı. 2014 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2.9 büyüdüğünü bunun beklentilerin altında olduğunu belirten Davutoğlu, "2014 yılında Türkiye ekonomisi, yüzde 2.9 büyüdü. Büyüme rakamı beklentilerimizin altında gerçekleşti. Bu mütevazi bir büyüme olabilir. Ancak, dünya ekonomisi büyük bir krizden geçiyor. Türkiye Avrupa'da en hızlı büyüme niteliğini koruyor" dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi yerleşkesine yapılan silahlı saldırıya değinen Davutoğlu, "Dün hukuk düzenimize dönük yapılan bu saldırı, Türkiye'de istikrara istikrar ile birlikte Türkiye'nin 12 yıl içinde gerçekleştirdiği büyük ekonomik kalkınma hamlesine dönük de bir saldırıdır. Milletimiz birliğini, beraberliğini muhafaza etmiştir" diye konuştu.

11 AYAKLI TEDBİR PAKETİ

11 ayaklı tedbir paketi ile üretimin ve istihdamın teşvik edileceğini vurgulayan Davutoğlu, "Bundan sonra 1100 TL'nin altındaki emekli aylığı alanlara 100 lira seyyanen zam yapıyoruz. Uygulamada ise 1000 TL'nin altındaki her bir emekli aylığına 100 TL zam yapıyoruz. Yaklaşık 4 milyarlık bir katkının 5 milyon emekliye aktarılması anlamına geliyor. Emekli olup ticaret faaliyetinde bulunan 630 bin emeklimiz için de sosyal güvenlik destek pirimi olarak yapılan yüzde 15'lik kesintiyi, yüzde 10'a çekiyoruz. Bu da aylıklarda ortalama 50 TL'lik bir artış olacak" diye konuştu.

'145 TL OLAN 65 YAŞ AYLIĞINI 200 TL'YE ÇIKARIYORUZ'

145 TL olan 65 yaş aylığının 200 TL'ye çıkarılacağını söyleyen Davutoğlu, "145 TL olan 65 yaş aylığını 200 TL'ye çıkarıyoruz. 145 TL olan 65 yaş aylığını 200 TL'ye çıkarıyoruz" dedi.

'2014 YILINDA TÜRKİYE EKONOMİSİ, YÜZDE 2.9 BÜYÜDÜ. BÜYÜME RAKAMI BEKLENTİLERİMİZİN ALTINDA GERÇEKLEŞTİ'

2014 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2.9 büyüdüğünü bunun beklentilerin altında olduğunu belirten Davutoğlu, "2014 yılında Türkiye ekonomisi, yüzde 2.9 büyüdü. Büyüme rakamı beklentilerimizin altında gerçekleşti. Bu mütevazi bir büyüme olabilir. Ancak, dünya ekonomisi büyük bir krizden geçiyor. Türkiye Avrupa'da en hızlı büyüme niteliğini koruyor" ifadelerini kullandı.

'İŞ KUR'DAN İŞ GÜCÜ DESTEĞİ SAĞLANACAK'

İş Kur'dan iş gücü desteği sağlanacağını belirten Davutoğlu, "İş Kur'dan iş gücü desteği sağlanacak. Özel sektör iş yerlerinde 6 ay süreyle iş başı eğitim programında çalışacak kursiyerlere İş Kur tarafından net asgari ücret ödenecek. İş verenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergi matrahından düşürülecek. Aynı iş konulunda kurs bittikten sonra kursiyerler işe alınırsa, imalat sektöründe 42 ay, takriben 3 buçuk yıl. Diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca SGK iş veren primi İş Kur tarafından ödenecek. Toplamda 4 yıllık bir destek sağlanmış oluyor" açıklamasında bulundu.

'TOPLUM YARARINA ÇALIŞANLARIN SAYISINDA 120 BİN YENİ İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ'

Davutoğlu, "Toplum yararına çalışanların sayısını arttırıyoruz. 120 bin yeni istihdam sağlayacağız" dedi.

3 dönem kuralına ilişkin Davutoğlu, "3 dönem siyasete dinamizm getirmek için. Birilerini siyasetten emekli etmek için değil. Bir iki olumsuz örnek hariç şimdi de bu ekip omuz omuza yola devam eder" dedi.

"3 dönem kuralı ekonomi yönetimi için bir handikap mı? Bazı isimler için bir esnemeye gidilebilir mi?" sorusuna Davutoğlu, "Vallahi tamamıyla tesadüfü sağ tarafıma saydığınız isimler oturmuş. Ak Parti kadrolarının, hükümetlerinin önemli bir farkı. Hiçbir bakanımız bir önceki bakanımızdan farklı bir performans sergilemedi. Hiçbir iş aksamadı. Seçim sonrasında oluşacak Ak Parti hükümetleri de geçmiş birikimin üzerinde aynı çizgide devam edecek. Bir süreklilik, kesinti problemi olmayacak. Ali bey, Faruk bey, Nurettin bey bu arkadaşlarımız bu ekibin içinde yer almaya devam edecek. 3 dönem siyasete dinamizm getirmek için. Birilerini siyasetten emekli etmek için değil. Bizim felsefemizde emeklilik diye bir şey yok. 3'ü de maşallah benden genç oldukları için 3 arkadaşımın benden önce emekli olacağını kimse düşünmesin. Özetle biz bir ekibiz olamaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın kurduğu ilk kabineden bu yana nasıl bir çok değişiklik yaşanmışsa hükümetimizin performansı hiç etkilememiş arkadaşlarımızın devre dışına çıkması gibi bir durumu doğurmamışsa bir iki olumsuz örnek hariç şimdi de bu ekip omuz omuza yola devam eder. Unvanlarla makamlarla bir arada değiliz biz. İdeallerle ortak perspektif ile birlikteyiz" diye yanıt verdi.

'YÜKSEK TEKNOLOJİ YATIRIMLARINA TAM DESTEK VERECEĞİZ'

Yüksek teknoloji yatırımlarına tam destek verileceğini belirten Davutoğlu, "Yatırım teşvikleri bağlamında, yatırımlara daha çok vergi indirimi sağlıyoruz. Bildiğiniz gibi vergi indiriminde, bir yatırım bir işletme dönemi var. Yatırım döneminin teşvik edilmesi, ilk aşamada yapılacak destek anlamına geliyor. 2015-2016'da yatırım döneminde, elde edecekleri tüm kazançlara daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulanacak. Yatırıma katkı tutarının, oranları, birinci bölgede daha önce hiç yoktu. Şimdi yüzde 50 artırıyoruz. İkinci bölgede yüzde 10'dan yüzde 55'e çekiyoruz. Üçüncü yüzde 20'den, yüzde 60'a. Beşinci bölgede yüzde 70'e. Altıncı bölgede yüzde 80'e muhafaza ediyoruz. Yüksek teknoloji yatırımlarına tam destek vereceğiz. Bir çok ARGE toplantılarında da gündeme getirdim. Yatırımlar, beşinci bölge desteklerinden yararlandırılacaktır" ifadelerini kullandı.

'YENİ YATIRIMA VERGİ DESTEĞİ'

Yeni yatırımcıya daha fazla destek ve vergi indirimi sağlanacağını söyleyen Davutoğlu, "Yeni yatırımcıya daha fazla destek, vergi indirimi sağlayacağız. Şu anda birinci bölge için, teşvik uygulamalarında yüzde 10 olan oran, 15'e, ikinci bölge için 15'ten 20'ye artırıyoruz. Büyük ölçekli yatırımlarda ise 20'den 25'e, ikinci bölgede 25'ten 30'a getirilecek" diye konuştu.

'ÖZKAYNAK KULLANIMINA VERGİ KOLAYLIĞI. TAM DESTEK SAĞLANACAK'

Özkaynak kullanımına vergi kolaylığı sağlanacağını belirten Davutoğlu, "Beşinci adımımız. Sigorta primi işveren hissesi desteği de hem süre hem oran itibariyle artırılıyor. Şu anki mevcutta sigorta primi işveren desteği, birinci bölgede yokken iki yıla, ikinci bölgede üç yıla, üçüncü bölgede üç yıldan beş yıla çıkarılacak. Bunlar da yatırım esnasında yatırımcıya verilen destekler. Finansmana erişim imkanları. Finansmana erişim alanının genişletilmesi konusunda önemli kararlar aldık. Özkaynak kullanımına vergi kolaylığı. Tam destek sağlanacak. 25 Mart'ta kabul edilen kanun ile, öz sermaye ile finansmana vergi kolaylıkları getirilmişti. Sermaye artırımı yapan şirketler için, sermayenin belirli bir kısmı kurum kazancından indirilebilecektir. Şirketler kredi almak suretiyle, borçlanarak yaptıkları yatırımlardan çok daha avantajlı şekilde, yaptıkları yatırımlarda teşvik edilecektir" açıklamasında bulundu.

'KKDF ORANI SIFIRA İNDİRİLECEK'

Davutoğlu, "Bu şirketlerimizin sermaye yapılarını güçlendirecek, şirketlerimizin borçluluk oranlarını minimize edilecek ve sermaye yapıları üzerinden de krizlere dirençli şirketlerimizin doğuşuna vesile olacaktır. İş dünyamızın çok beklediği adım, vadeli ithalatta KKDF oranı sıfıra indirilecektir. Böylece sanayinin girdi maliyeti azaltılmaktadır" dedi.

'ARGE VE TASARIMA DAHA FAZLA DESTEK SAĞLANACAK'

ARGE ve tasarıma daha fazla destek sağlanacağını vurgulayan Davutoğlu, "ARGE ve tasarıma daha fazla destek sağlanacak. Tam da niteliksel dönüşümü ortaya koyan çalışmalardır. Tasarım aşaması, en fazla değerin yapıldığı aşama. Nihai ürün kadar, o ürüne giden bütün süreçlerdeki katkıyı artıracak bir dönem. Tasarım merkezleri, ARGE merkezleri gibi desteklenecektir" dedi.

'İMALATÇI KOBİ'LERE VE KADIN GİRİŞİMLERİMİZE ÖZEL TEDBİRLER ALINACAK'

İmalatçı KOBİ'lere ve kadın girişimlere özel tedbirler alınacağını belirten Davutoğlu, "Sekizinci adım, hazine destekli kefaletin kapsamı genişletilmekte. Hazine kaynaklarından kredi, 1 milyar tutarındaki kaynak 2 milyar Türk Lirasına çıkarılmıştır. Bakanlar kurulu kararıyla, yararlanabileceklerin kapsamı genişletilmiş. Kapsama imalatçı KOBİ'lerimiz ilave edilmiştir. İmalatçı KOBİ'lere ve kadın girişimlerimize özel tedbirler alınacak. Her bir KOBİ için 1,5 milyon lira olan kefalet limiti, imalatta faaliyet gösterenler için 2,5 milyon liraya, imalatçı KOBİ'ler için ise 3 milyona çıkarılmıştır. Kadın girişimcilerimiz için, kadın istihdamının artırılması amacıyla yeni bir düzenleme başlatılmıştır. 100 bin Türk Lira'ya kadar, beş yıl vadeli kredileri için yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlamaktadır" diye konuştu.

'TÜRKİYE KALKINMA BANKASI DA YÜZDE 50'YE KADAR UYGUN KOŞULLU FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLANACAK'

Davutoğlu, "ARGE'ye dayalı yatırımlar için proje ve finansman gereği. TÜBİTAK tarafından başta enerji ulaştırma ve sağlık sektörleri olmak üzere hazırlanan projeler, Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla desteklenecektir. Fizibilite çalışmaları TÜBİTAK tarafından sonuçlandırılacaktır. Finansmanda özel sektör öz kaynak kullanımı yüzde 20 olacak. Türkiye Kalkınma Bankası da yüzde 50'ye kadar uygun koşullu finansman desteği sağlanacak" dedi.

'TÜRKİYE KALKINMA BANKASI'NIN YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ İÇİNE GİRDİ'

Türkiye Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılanma süreci içine girdiğini belirten Davutoğlu, "Türkiye Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılanma süreci içine girmesidir. Bütün bu kalkınma istihdam projelerini düzenlemek ve onlara yeterli desteği vermek için yeniden yapılandırılacak. On birinci adım, KOBİ'lere teminat kolaylığı. Taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacaktır. Şimdiye kadar teminat olarak kullanılmaması sebebiyle, taşınırlar teminat olarak kullanıldığında finansmana erişim bakımından önemli bir imkan sağlanmış olacak" açıklamasında bulundu.

'BU AYIN İKİNCİ YARISINDA 25 ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMI DEĞERLENDİRME RAPORLARINI SUNACAĞIZ'

Davutoğlu, "Biz 25 öncelikli dönüşüm programını ilan ederken aslında onun bir parçası olarak üretim ve istihdama teşvik paketini beraber çalıştık. Bu ayın ikinci yarısında 25 öncelikli dönüşüm programıyla ilgili olarak değerlendirme raporlarını sunacağız. Bu paketin üreticilerimize, sanayicilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

'BU BÜYÜME RAKAMI BEKLENTİMİZİN, ÇOK DEĞİL BİRAZ ALTINDA GERÇEKLEŞTİ'

"Büyüme rakamlarından bahsettiniz ancak. Büyüme rakamları 2014 için 2,9 idi. 2015 için de yüzde 4'lük hedefiniz var. Bu adımların bu hedefe etkisi ne olacak? İlk çeyrekte yüzde 4'lük büyüme rakamının yakalanmasına zor olacağına ilişkin bazı gelişmeler var. Rakamda revizyona gidecek misiniz?" sorusu üzerine Davutoğlu "Bu büyüme rakamı beklentimizin, çok değil biraz altında gerçekleşti. Bu gerek kur paritesinde değişimler, gerekse dünya ekonomisindeki daralmayla ilgilidir. Gelişmekte olan ülkeler, yükselen ekonomik bağlamında en iyi performans sağlayan ülkelerden biriyiz. Avro bölgesinde büyüme 0,8 olduğunda bizim ihracatımıza etkisi malum. Avrupa'da yüzde 1,3. Avro bölgesini aldığınızda neredeyse bizim dörtte birimiz kadar büyümüşler. Bütün AB yarımızdan daha az" ifadelerini kullandı.

'TARIM DIŞI KALKINMA YÜZDE 3,36. BU BÜYÜME RAKAMLARI BİZİM BEKLENTİLERİMİZLE UYUMLU'

Tarım dışı kalkınmanın beklentiler ile uyumlu olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde, dünya ekonomisinde genişleme, Avrupa ekonomisinde de toparlanma emareleri artıyor. Bütün ülkeler ciddi çalışmalar yapacaklar. Bu çerçevede de Türkiye'nin pazarlarında da bir gelişme bekliyoruz. Bu ortalama, yüzde 2,9 özellikle tarımdaki geçen sene kuraklık dolayısıyla olan tarımdaki daralmadan da etkilendi. Tarım dışı kalkınma yüzde 3,36. Bu büyüme rakamları bizim beklentilerimizle uyumlu rakamlar. Bu sene yağışlar da iyi, tarımda artış bekliyoruz. Geçen sene eksilerde seyreden büyüme oranları bu sene artılarda seyredecek. Biz bu sene yüzde 4 hedefine ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Yüzde 4 hedefini de muhafaza ediyoruz. Bu paket hem bu senenin istihdamına etkide bulunacak. Yatırımların, işletme dönemi teşviklerini ayırt ettim. Bugün bir girişimci bir yatırıma karar verdiğinde hemen teşvik oranlarındaki artıştan istifade edecek" diye konuştu.

'120 BİN TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA, FİDAN DİKİMİ AĞAÇ DİKİMİ ANLAMINDA'

"Toplum yararına istihdamdan bahsettiniz, 120 bin istihdam. Hangi alanlarda özellikle? Paketle beklenen toplam istihdam hedefi beklenti nedir?" sorusuna Davutoğlu şu yanıtı verdi: "İstihdam rakamlarıyla işsizlik oranları mukayese edildiğinde, Türkiye'deki istihdam artışı en yüksek artışlarından biridir. Bazen işsizlik oranındaki hafif kıpırdanmalar, sanki Türkiye'de istihdam sorunu varmış gibi bir algı oluşturuyor. Türkiye'de geçen sene 1 milyon 400 bin istihdam sağlandı. Bu Avrupa'da iki üç yılda olmayan bir şeydir. Ama bizim nüfusumuz dinamik bir nüfus. İstihdam için o havuzdan insan unsuru kadar, işgücüne katılım unsuru da var. havuz problemleri var hani, giren su çıkan suyla hesap edilen problemler, iş gücüne katılım Türkiye'de süratle artıyor. İstihdam da ona göre artmak durumunda. 2014'de 1,4 milyon istihdam sağlandı. Fakat gerek eğitim şartlarının iyileştirilmesi, gerek kadın istihdamının artmış olması, gerekse dinamik genç nüfus dolayısıyla bu girdi arttı. Bu sebeple de işsizlik oranında yükselme var gibi bir intiba oluyor, halbuki istihdam oranında çok ciddi iyileşmeler var. Bu 120 bin unsurla bunun daha da olumlu yönde gelişeceğine inanıyorum." Bakan Faruk Çelik de aynı soruya, "120 bin toplum yararına çalışma, fidan dikimi ağaç dikimi anlamında 81 ilimizdeki iş gücü açığı da dikkate alınarak, bu alanda fiziksel olarak illerimizin durumu dikkate alınarak bu 120 bin kişi 81 ilimize gönderilmiş bulunuyor. İki ay içinde ağaç dikimi başladı. Ağaçların ormanları ve bakımıyla ilgilenecekler" diye yanıt verdi.

'YENİ TEŞVİK PAKETİNİN MALİYETİ YAKLAŞIK 7,5 MİLYAR'

Paketin toplam maliyeti konusunda bilgi verir misiniz? Genç ve kadınlara yönelik istihdam teşvikleri sona eriyor. Onlara yönelik yeni bir paket olacak mı?" soruları üzerine Davutoğlu, "Maliyetleri, çok kapsamlı maliyet analizleri yapıldı. Bu çerçevede emeklilere sağladığımız imkanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 7,5 milyarlık bir maliyetten bahsedebiliriz. Bütün bu maliyet bütçe yapılanmamızda herhangi bir olumsuz sonuç doğurmayacaktır. Bunların getireceği vergi gelirler, bunların uyandıracağı ekonomik canlılık. Diyelim emeklilere verdiğimiz 4,7 milyar tutarındadır maliyeti. Bu aynı zamanda ekonominin canlanması için de imkan teşkil edilecektir. 120 bin istihdam takriben 1 milyarı bulabilecek bir maliyettir. Ancak üretimin artmasına vesile teşkil edilecektir. Bütün bu toplam maliyet 2015'te milli gelirin yaklaşık 0,2'si civarındadır. Dolayısıyla bütçemiz üzerine de ekonomik dengeler üzerine olumsuz etkisi olmayacak. Aksine ekonomiyi canlandıran bir boyut" diye konuştu.

'BİR İKİ OLUMSUZ ÖRNEK HARİÇ ŞİMDİ DE BU EKİP OMUZ OMUZA YOLA DEVAM EDER'

"3 dönem kuralı ekonomi yönetimi için bir handikap mı? Bazı isimler için bir esnemeye gidilebilir mi?" sorusuna Davutoğlu, "Vallahi tamamıyla tesadüfü sağ tarafıma saydığınız isimler oturmuş. Ak Parti kadrolarının, hükümetlerinin önemli bir farkı. Hiçbir bakanımız bir önceki bakanımızdan farklı bir performans sergilemedi. Hiçbir iş aksamadı. Seçim sonrasında oluşacak Ak Parti hükümetleri de geçmiş birikimin üzerinde aynı çizgide devam edecek. Bir süreklilik, kesinti problemi olmayacak. Ali bey, Faruk bey, Nurettin bey bu arkadaşlarımız bu ekibin içinde yer almaya devam edecek. 3 dönem siyasete dinamizm getirmek için. Birilerini siyasetten emekli etmek için değil. Bizim felsefemizde emeklilik diye bir şey yok. 3'ü de maşallah benden genç oldukları için 3 arkadaşımın benden önce emekli olacağını kimse düşünmesin. Özetle biz bir ekibiz olamaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın kurduğu ilk kabineden bu yana nasıl bir çok değişiklik yaşanmışsa hükümetimizin performansı hiç etkilememiş arkadaşlarımızın devre dışına çıkması gibi bir durumu doğurmamışsa bir iki olumsuz örnek hariç şimdi de bu ekip omuz omuza yola devam eder. Unvanlarla makamlarla bir arada değiliz biz. İdeallerle ortak perspektif ile birlikteyiz" diye yanıt verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler