HDP’de büyük değişim listesi

HD P’de, aralarında ‘liste çok sosyalist oldu’ diyen Altan Tan’ın da olduğu 16 vekil yeni listeye girmeyecek.

Yayınlanma: 03.04.2015 - 23:36
Abone Ol google-news

Parti olarak yüzde 10 barajını aşmayı hedefleyen HDP’nin parlamentodaki milletvekillerinin yarısından fazlası tekrar aday gösterilmeyecek. 29 milletvekilinden 16’sı aday listesinde yer almazken, 13 vekil tekrar aday olacak. Altan Tan, Nazmi Gür ve Adil Zozani gibi iki dönem kuralına takılmayan isimler de aday gösterilmezken, bazı vekillerin aday gösterilmemesine kırıldıkları öğrenildi.

HDP’de seçim komisyonunun aldığı karar milletvekillerine iletildi. Aday gösterilmeyenlerin çoğu iki dönem kuralına takılanlar olurken, iki dönem kapsamında olmamasına karşın aday gösterilmeyen isimler de yer alıyor. Tüzükteki iki dönem kuralına takılmayan 6 vekil yeniden aday gösterilmedi.

Tan aday gösterilmiyor

Parti içinde son olarak “aday listesinin çok sosyalist” olduğu çıkışıyla gündeme gelen Diyarbakır Milletvekili Altan’a Erzurum’dan aday olması önerilirken, Tan’ın Diyarbakır’ı istediği öğrenildi. Tan’ın Erzurum’u istememesi üzerine tekrar aday gösterilmeyecek. İki dönem kuralına takılmayan Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ile Ağrı Milletvekili Halil Aksoy’un aday gösterilmemesi kararlaştırıldı.

Zozani de değil

İki dönem kuralına takılmayan Hakkari Milletvekili Adil Zozani de aday olmayacak isimler arasında yer aldı. Diğer Hakkari Milletvekili Esat Canan, Muş Milletvekili Demir Çelik de aday gösterilmeyecek. İki dönem kuralına takılmayan Kars Milletvekili Mülkiye Birtane de aday olmayacak.

Şırnak Milletvekili ve partinin önemli isimlerinden Hasip Kaplan iki dönemdir milletvekili olduğu için tüzük gereği aday gösterilmeyecek. İki dönem milletvekili olan Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, İstanbul Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, Van Milletvekili Özdal Üçer de aday olmayacak. İki dönemdir vekil olan HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ile yine iki dönemdir görev yapan Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da aday gösterilmeyecek. Van’daki mevcut dört milletvekilinin dördü de seçimde aday gösterilmeyecek. Üçer’ın yanı sıra Nazmi Gür, Kemal Aktaş ve Aysel Tuğluk da tekrar aday gösterilmeyecek isimler arasında.

Heyet listede

İmralı heyetinde yer alan isimler listeye girerken, Kürt kongresi kapsamında İmralı’ya ziyaretler gerçekleştiren Leyla Zana da iki dönem kuralı esnetilerek Diyarbakır’dan tekrar aday olacak. Heyette yer alan Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan İstanbul üçüncü bölge birinci sıradan, İdris Baluken Bingöl’den, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise Ankara birinci bölge birinci sıradan aday olacak. HDP eş başkanları Demirtaş İstanbul birinci bölge birinci sıradan, Figen Yüksekdağ da Adana birinci bölge birinci sıradan aday olarak listede yer alacak.

Tekrar aday olanlar

Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan da listede yer alacak. Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü İzmir’den aday gösterilecek. Süryani kökenli Mardin Milletvekili Erol Dora da tekrar aday olacak. Levent Tüzel de HDP bileşenlerinin kontenjanından listede yer bulacak.

Aday olmayanlar kırgın

Seçim komisyonunun kararı Demirtaş tarafından iletilirken, bazı milletvekillerinin karara itiraz ettiği öğrenildi. Bazı vekillerin kararın çok geç açıklanmasına tepki gösterdiği dile getiriliyor. Tekrar aday gösterilmeyecek bazı vekillerin partiden kırgın ve kızgın ayrıldığı ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler