İnönü ailesi: Zehirleme iddiası bir deli saçması

Yeni Şafak’a tepki gösterirken suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen İnönü’nün torunu CHP’li Gülsün Bilgehan, “Asıl bu haberleri yapanlar, Türk halkını zehirlemeye çalışıyorlar, ama ne yapsalar olmuyor” dedi.

Yayınlanma: 06.04.2015 - 22:05
Abone Ol google-news

Yeni Şafak gazetesi, Atatürk’ün zehirlenerek yaşamını yitirdiğini, olayın arkasında da 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü olduğunu ileri sürdü. Gazete’nin dün manşetine taşıdığı haber tepki gördü, İnönü ailesi de iddia için “Deli saçması” yorumu yaptı ve yargıya gideceklerini bildirdi.

Yeni Şafak Gazetesi’nde dün yeralan haberde, Atatürk’ün 57 yaşında doğal yollardan ölmediği, zamanın kudretli yöneticileri ve doktorları tarafından ‘zehirlendiği’ iddia edildi ve buna ilişkin belgelerden sözedildi. Buna ilişkin ilk belge, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın 30 Haziran 1938’de, yani Atatürk’ün ölümünden 4,5 ay önce İsmet İnönü’ye gönderdiği yazı. Kaya, yazıda “Tahsis ettiğimiz doktorun görevini layıkı ile yaptığı kanısındayım” diyor. Mektuba göre Atatürk, doktorlardan kuşkulandığı için yabancı doktorları kendinden uzaklaştırıyor ve “Beni Türk doktorlarına emanet edin” talimatı veriyor.

İkinci belge ise CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek’in, 26 Şubat 1959 daha sonra İçişleri Bakanlığı yapacak olan Hıfzı Oğuz Bekata’yı gönderdiği mektup. Bu mektupta da “Atatürk’ün zehirlendiğine ilişkin raporu” başkalarıyla paylaştığı için Bekata’ya tepki gösteren Gülek, “Bu konu seni de beni de aşar, altından kalkamayız” diyor. Gülek yazının devamında ismini vermediği bir kişinin MAH’ta (MİT’ten önceki istihbarat kuruluşu) adamları olduğuna dikkat çekiyor ve Bekata’ya “Senin işini bitirirler” diye gözdağı veriyor.

İddialar üzerine konuşan İnönü’nün torunu CHP’li Gülsün Bilgehan, Yeni Şafak hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Bilgehan, şunları kaydetti: “Büyük Atatürk ve İsmet İnönü ile ilgili iftiralar saçmalık düzeyindeydi, ‘deli saçması’ oldu. Asıl bu haberleri yapanlar, Türk halkını zehirlemeye çalışıyorlar ama bu topraklarda Cumhuriyet’in kurucularına o kadar büyük bir sevgi var ki ne yapsalar olmuyor. İnönü Vakfı ve İnönü ailesi, hiçbir tarihi gerçeklikle bağdaşmayan bu haberle ilgili suç duyurusunda bulunarak yasal yollara başvuracaktır.”

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler