Gece yarısı jet geri dönüş

Gül’le görüşen Feyzioğlu 6 öneride bulundu. TBB Başkanı, bugün Erdoğan’la bir araya gelecek.

Yayınlanma: 03.01.2014 - 21:53
Abone Ol google-news

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Ergenekon ve Balyoz gibi tartışmalı davalarda yaşanan bunalımdan çıkış formülü olarak nitelendirdiği; özel görevli mahkemelerin kaldırılması, verdikleri mahkûmiyet kararlarının bozulması ve kesinleşmiş kararları kapsayacak şekilde yeniden yargılama yolunun açılmasını da içeren 6 maddelik önerisini açıkladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Feyzioğlu’nun sürpriz ziyareti sırasında “bu önerinin işlerlik kazanması için hükümetin sahip çıkması gerektiğini” vurguladı. Köşk’ten ayrılan Feyzioğlu gece yarısı Başbakan Tayyip Erdoğan’dan randevu istedi. TBB Başkanı bugün Dolmabahçe’de Başbakan’la bir araya
gelerek önerisini aktaracak.

Metin Feyzioğlu’nun, TBB Barolar Birliği Yönetim Kurulu ile birlikte açıkladığı, yargıda yaşanan krizden çıkışa ilişkin öneri ve değerlendirmelerinden
öne çıkanlar şöyle:

Terörle Mücadele Mahkemeleri kaldırılmalı: Yargının adalet dağıtamadığı ve etki altında bulunduğu algısı topluma hâkim oldu. Bu noktaya gelmemizin en önemli nedeni, devlet güvenlik mahkemeleriyle başlayan, özel görevli mahkemelerle sürdürülenve terörle mücadele mahkemeleriyle varlığını inatla koruyan çift başlı ceza yargılaması sistemidir. Özel görevli mahkemelerin kesin olarak kaldırılmasından sonra, davaların yine özel görevli olan terörle mücadele mahkemelerinde görülmesi, yurttaşların hukuki güvenlik ve adil yargılanma hakkına dair endişelerini gidermeyecektir. Terörle mücadele mahkemeleri de Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi ilga edilmek suretiyle kaldırılmalıdır. Af önermiyoruz: Önerimiz, suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af veya şartlı salıverme değildir. Önerimiz, doğrunun yanlıştan, haklının haksızdan ayrılmasını sağlarken, yargıya güveni de yeniden tesis etmeye yöneliktir. Yaşanan bu üzücü gelişmelerden olumlu sonuçlar çıkarmayı başaramazsak, devletimizin ve demokrasimizin gördüğü zarar, kalıcı hasara dönüşecektir. Ergenekon’un çözüm formülü: Kaldırılan özel görevli ağır ceza mahkemelerinin, davalar kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar ellerindeki işlere bakmaya devam edeceklerine dair kanun maddesi (Geçici 2. madde) derhal kaldırılmalıdır. Bu mahkemelerin henüz kesinleşmemiş kararlarını kapsayacak şekilde bir düzenleme yapılmalı ve mahkûmiyet kararlarının sırf bu nedenle, görev yönünden bozulabilmesi kanun hükmüne bağlanmalıdır. Böylece Ergenekon’da ve Yargıtay aşamasında bulunan diğer davalarda bir günde bozma kararı verilebilecek. Hatta tahliye kararı bile vermesi mümkündür. Davalar yerel mahkemelere kaydırılmalıdır. Yeniden yargılama zorunlu olmalı: Özel görevli mahkemelerce verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümlerine dair yeniden yargılama zorunluluğu kanunla getirilmelidir. Örneğin AİHM’nin verdiği kararların ardından iç hukuk yeniden yargılamayı emreder. Yasamanın antidemokratik olduğunu kabul ettiği ve kesinleşmiş karar veren mahkemede yeniden yargılama yapılabilir.

Kusurlu hâkim tazminat ödesin: Anayasamıza göre mahkemelerin ve hâkimlerin bütün kararları gerekçeli olmak zorundadır. Gerekçesiz verilen mahkûmiyet hükümleri ve tutuklama kararları keyfiliktir. Bu keyfilik sebebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce ve Anayasa Mahkemesi’nce bireysel başvuru sonucunda hükmedilen tazminatlar kusuru bulunan hâkimlere rücu edilmelidir. Adli kolluk şart: Yargı güvencesinin sağlanmasına ilişkin çok önemli bir adım olarak Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı “adli kolluk teşkilatı” oluşturulmalı ve bu teşkilat mensuplarının tayin-terfileri dahil tüm özlük işlemleri güvence altına alınmalıdır. Bu şekilde kolluğun cumhuriyet savcısının emirlerini yerine getirmeme, savsaklama, soruşturmayı savcıdan bağımsız yürütme uygulamaları da son bulacaktır.

Erdoğan’a gece yarısı telefonu

Feyzioğlu çözüm önerisini ilk Gül ile önceki gün yaptığı görüşme sırasında paylaştı. Köşk’ten ayrılan Feyzioğlu saat 23.00’te Başbakanlık Özel Kalemi’ni arayarak randevu istedi. Kısa süre sonra da Başbakanlık’tan Feyzioğlu’na randevu verildiği iletildi. Feyzioğlu bugün saat 15.00’te Dolmabahçe’de Erdoğan’la bir araya gelerek önerisini aktaracak. Erdoğan, Feyzioğlu’nun Adli Yıl açılış töreninde konuşmasında yönelttiği eleştirileri sert ifadelerle tepki göstermişti. Feyzioğlu’nun, “Milli irade tabiri daha ziyade,giderek otoriter eğilimler sergilemeye başlamış siyasi iktidarların tercihi olmuştur” değerlendirmesine Başbakan, “Baro başkanının yargı yılının açılışında konuşması yanlış. Yargıtay Kanunu’nda böyle bir hakkı yok. Bir daha böyle bir durum söz konusu olursa, açılışa asla gitmem. Ayrıca, yargı yılı açılışı gereksiz bir durum. Hükümet yılı açılışı var mı? Yargı açılışını kendi içinde yapsın” sözleriyle yanıt vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler