Çanakkale'de Erdoğan'ın amin dediği dua: Bizi affet Allah'ım...

Erdoğan Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı için düzenlenen törende konuştu. Çanakkale'de Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Allah'tan af diledi. Görmez'in duasına Cumhurbaşkanı Erdoğan da el açarak amin dedi.

Yayınlanma: 24.04.2015 - 15:15
Abone Ol google-news

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde, 90’a yakın ülkeden devlet ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen ilk anma töreni Mehmetçik Anıtı'nda başladı.

Çanakkale'de 100. yıl- FOTOĞRAFLAR 

VİDEO - Çanakkale'de Erdoğan'ın amin dediği dua: Bizi affet Allah'ım...

<video:261873>

İNGİLTERE PRENSİ: BİR GÜNLÜK ATEŞKESTE BİR PRENS ŞÖYLE YAZMIŞTI

Duanın ardından İngiltere Prensi Charles kürsüye geldi. İngiltere Prensi konuşmasında şunları söyledi:

Cesaretle dövüşen ve canlarını veren askerleri şereflendirmek için sizlerle birlikte olmaktan şeref duyuyorum. Çatışmanın her iki tarafındaki insanlar hayatın çok farklı noktalarından geliyorlardı ancak başka bir dünyanın içinde buldular kendilerini.  1915 yılında her iki tarafın da kaçamayacağı savaşlarla, silahlarla, hastalıklarla mücadele ettiler. Bugün, biz buradaki insanların kahramanlığını ve insanlığını hayranlıkla hatırlamamız gerekiyor. Şehirlerini, köylerini bırakıp canlarını feda ettiler. Böylesine büyük rakamlarda bu kadar büyük kayıplar daha önce yaşanmamıştı. 1 günlük ateşkeste bir er şöyle yazmıştı: Bir Türk gördüm ona konservemi verdim, o da bana kendi yiyeceğini verdi. Onlara saygımız çok büyüktü diye yazmış. Bütün orduna saygı vardı düşmana. Bugünün hatıralarından birini bir Avustralyalı bir asker yazmış. Bir Türk subayın sözlerini hatırlıyor. Tarafların ölüleri topladığı günde konuştuklarını yazmış.  En barışçıl insan bile vahşeti tanır en vahşi insan bile gözyaşlarını tutamaz. Dünyanın birçok bölgesinde çatışmalar devam ediyor. Utanç ve pişmanlıkla iki dünya savaşında yaşanaN kayıpların hala insanların hoşgörüsüzlüğü ile nefreti ile insanlar arasında bölünme ve çatışmayı devam ettirdiğini görüyoruz. Bu konuda hepimize sorumluluk düşüyor. Liderler, halklar ve topluluklar olarak nefrete karşı uyumluluğun yaratılması için birlikte çalışmalıyız ki böyle savaşlarda hayatını kaybetmiş insanların anısını şereflendirebilelim.



Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

'DÜNYANIN BU MESAJA İHTİYACI VAR'

- Bir kez daha ülkemize ve Çanakkale'ye hoşgeldiniz diyorum. Gelibolu yarımadası 1. Dünya Savaşı'nın en önemli cephelerinden birini oluşturuyordu. Bütün askerleri saygıyla hürmetle yad ediyorum. Burada yaşanan savaş bizzat burada olanların değil cephede yer almayan milletlerin de kaderini etkiledi.

- I. Dünya Savaşı'nın sarsıcı izlerinin devam ettiği günümüzde dün İstanbul'da ve burada verdiğimiz barış mesajının önemli olduğuna inanıyorum. Dünyanın bu mesaja çok ihtiyacı var.

'OFF GENÇLİĞİM EYVAH'

- Bizim için Çanakkale bir zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız nedeniyle bir hüzün ifadesidir. 'Çanakkale içinde vurdular beni ölmeden mezara koydular beni off gençliğim eyvah...' Onlar karşısındakini düşmandan önce insan olarak gördüler. Annesinin resmiyle ağır yaralı yatan askere yardım etmek için uğraşan mehmetçiğe bunun sebebini sorduklarında 'Benim annem yok belli ki onun yolunu gözleyen bir annesi var' demişti.

'BURADA YATAN HER GENÇ BİZİM EVLADIMIZ'

- Burada yatan gençlerin aziz hatırası önünde barışın huzurun refahın hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Gazi Mustafa Kemal diyor ki, 'Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedir. Onlar artık bizim evlatlarımız olmuşlardır...' Evet bu topraklarda yatan her genç bizim evladımızdır.

'ANZAK AYİNİNE 10 BİN İNSAN KATILACAK'

- Anzaklardan bana gelen bilgiler şafak ayinine 10 bini aşkın insan katılacak. Bizim gençlerimizden de asgari 35 bin genç katılacak. Bu artık bir şey ifade ediyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler