Soma için yeni bilirkişi heyeti

Soma iş cinayetiyle ilgili davada Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, yeni bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verdi. Yaşamını yitiren madenci yakınlarının davaya müdahillik istemini kabul eden mahkeme, duruşmaları 15 Haziran’a erteledi.

Yayınlanma: 24.04.2015 - 19:29
Abone Ol google-news

301 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin davanın ilk etabı bu akşam saatlerinde sona erdi. İki haftadır devam eden duruma maratonu sonrasında ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, olayda yaşamını yitiren madenci yakınlarının davaya müdahillik talebini kabul etti. Aralarında DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği ve İzmir Barosu’nun da olduğu sivil toplum örgütleri ile meslek odalarının bu yöndeki istemini ise, “ölümlerden doğrudan zarar görmedikleri” gerekçesiyle reddetti. Mahkeme heyeti, yeni bilirkişi oluşturulması kararını Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz davasındaki bilirkişiye ilişkin hükmüne dayandırdı. Bilirkişi heyeti oluşturulması için de üniversiteler, Maden Mühendisleri Odası ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden, olaya ilişkin basına açıklama yapmamış kişilerin listesinin istenmesini kararlaştırdı. Bu arada ilk raporu hazırlayan bilirkişi heyetinin 453 tanıkla birlikte dinlenmesine hükmetti. Mahkeme heyeti, ayrıca Soma Kömürleri AŞ’ye geri devredilen madenin keşif yapılması için hazır hale getirilmesini istedi.

YENİ DELİL ARANACAK

Madende kullanılan “topçu defterlerinin”, mahkeme dosyası yerine sanık avukatlarında olduğu yargılama sırasında ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine savcılık, bu defterlerin delil vasfını yitirdiğini ileri sürdü. Ancak mahkeme yine de bu defterlerin toplanmasını, ayrıca Soma Kömürleri’nde yeniden delil araması yapılmasını istedi.

Sanık avukatlarının “diren Soma” sitesinin olaydan iki gün önce kurulduğu, bu nedenle facianın sabotaj olabileceği iddiasını ciddiye almayan mahkeme heyeti, bu yöndeki araştırma istemini reddetti. Yargılamanın dışında tutulan kamu görevlilerine ilişkin soruşturmaların ne aşamada olduğunun mahkemeye iletilmesini isteyen heyet, şirketin MİGEM’le yaptığı sözleşmelerin de dosyaya konulmasını kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, mağdur avukatlarının, tanıkların özellikle şirket tarafından baskı gördüğü, bu nedenle koruma programına alınması yönündeki isteklerini ise reddetti.

Tutuklu sanıklardan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun sorumluluktan kaçmak için yaptıkları imza sahteciliği davasının görüldüğü İstanbul 62. Ağır Ceza Mahkemesi’nden dosyayı isteyen heyet, sanık avukatlarının tahliye taleplerini ise dikkate almadı. Bu karar, duruşma maratonunun ilk gününden beri tepkileriyle gündeme gelen madenci yakınları tarafından alkışla karşılandı. Bu talepleri reddeden mahkeme, davayı 15 Haziran’a erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler