Somalı madenciye rahat yok

'AKP kazanamazsa işsiz kalırsınız' tehdidiyle iktidar partisinin mitingine gitmeye zorlanıyorlar.

Yayınlanma: 21.05.2015 - 22:30
Abone Ol google-news

AKP, Somalı madencileri rahat bırakmıyor. Önceki seçimlerde işveren zoruyla AKP mitinglerine götürülen madencilerin, Pazar günü Manisa'da gerçekleştirilecek AKP mitingi için de “hazırlandığı” ileri sürüldü. Madencilerin “AKP kazanamazsa işsiz kalırsınız” tehdidiyle iktidar partisinin mitingine gitmeye zorlandığı iddia edildi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AKP milletvekili adayı ve ilçe yöneticilerinin 20 Mayıs'ta rödovans ve hizmet alımı sistemiyle çalışan maden şirketlerini ziyaret ederek, pazar günkü AKP mitingi için işçi istediğini kaydetti. Akçay, “AKP'liler, şirket yöneticilerinden, mitingleri için işçilerini göndermelerini istemiştir. Üstelik bu ilk olay da değildir. Maden işçilerine, 'AKP kazanmazsa işsiz kalırsınız' tehdidinde bulunulmuştur. Soma'ya verilen sözler tutulmamışken, şimdi de maden işçileri zorla pazar günü yapılacak mitinge götürülmek istenmektedir. Oysa işçilerimiz bu mitinge gitmek istememektedir. İşçilerimiz iş ve aş ile tehdit edilmektedir” dedi.

AYNI İĞRENÇLİK

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Somalı madencilere yapılan baskıyla ilgili duyduklarımdan utanıyorum” diye konuştu. Özel, “Soma'da eski hamam eski tas. Bundan sadece 1 yıl 1 ay önce, felaket olmadan Meclis kürsüsünde yaptığım konuşmada tam da bunu anlatmıştım; sermaye ile siyasetin birbirini nasıl beslediği, AKP'nin nasıl madencileri zorla mitinge götürdüğünü. Soma Komisyonu incelemelerinde de sermaye- siyaset- sarı sendika ilişkisinin bütün boyutlarını görme imkanı bulduk. Maden ruhsatlarının niye dönemin başbakanının imza yetkisine alındığını, onun kimlere dağıttığını, bu kârlı alanı verdiği bir takım şirketlerin daha sonra onun kampanyalarını nasıl finanse ettiğini, mitinglere nasıl destek verdiklerini, hem ekonomik hem de katılım olarak hep dinledik, gördük. Açıkçası bunların, hiç değilse bu yakın dönemde tekrarlanmayacağını düşünüyordum. Ama bugünlerde duyduklarıma ben de pes diyorum. Soma'daki madenlerden AKP mitingine gidilmesi için yeniden baskı, zorlama ya da teşvik uygulamalarına girişilmiş. Yaşananlardan ders almak, utanmak bir yana daha önce yaptıkları iğrençliği tekrarlıyorlar” diye konuştu.

301 madencinin hayatını kaybettiği 13 Mayıs faciasının sorumlularının ellerini kollarını sallayarak gezdiğini dile getiren Akçay, şöyle devam etti: "Bu facianın sorumlularından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve bu bakanlıkların bürokratları yargı sürecinin dışında bırakılmaktadır. Soma'da AKP bir taraftan kendisini aklama gayretindedir. Ancak kıdem tazminatları hala ödenmemişken, Soma'ya verilen sözler tutulmamışken, şimdi de maden işçileri zorla pazar günü yapılacak mitinge götürülmek istenmektedir. Oysa işçilerimiz bu mitinge gitmek istememektedir. İşçilerimiz iş ve aş ile tehdit edilmektedir. Bunları kınıyorum, hiç mi ders almıyorlar."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler