CHP ve HDP'den Cumhuriyet'e destek... Hükümet savaş suçu işledi

CHP milletvekili Mahmut Tanal ve HDP milletvekili Tuncel, MİT tırlarındaki silahların görüntülerinin ortaya çıkması üzerine hükümetin Lahey'de yargılanması gerektiğini savundu.

Yayınlanma: 29.05.2015 - 14:52
Abone Ol google-news
Tanal, "Hükümet suçüstü yakalanmış durumda" dedi Tuncel ise, "Erdoğan bütün bunların hesabını verecek" diye konuştu.
 
CHP ve HDP'li vekiller KRT Haber Koordinatörü Çağlar Cilara'nın yayınında konuyla ilgili soruları yanıtladılar ve hükümetin uluslararası alanda yargılanması gerektiğini söylediler.

Basın Konseyi: Haberciliği engelleme, yıldırma ve korku salmak

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden Cumhuriyet'e destek

İGC'den Cumhuriyet'e destek
 
Hükümetin suçüstü yakalandığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "MİT'in silah taşıma ve silah sevkiyatı yapma gibi görevi yok, MİT sadece istihbarat ve bilgi toplayabilir, burada hükümet suçüstü yakalanmış durumda. Burada devlet hukuk dışına çıkmış, adeta aşiret ve çadır devletlerinin durumuna düşmüştür. Silahlar kime giderse gitsin suçtur. ÖSO'ya da gitse suçtur. Hükümetin yüce divan ve Lahey'de yargılanması gerekir" dedi.
 
"Tırları durdurmasalar suç işlemiş olurlardı"
 
Tanal, tırlarda arama yapan savcıların ve askerlerin cezaevinde olduğunu hatırlatarak, "Cumhuriyet savcıları haklı olarak bu suçu araştırmakla yükümlüdür, suçu araştırmasalar, tırları durdurmasalar suç işlemiş olurlardı. Bu savcılar görevlerini yaptıkları için cezaevine atıldılar" şeklinde konuştu.
 
"Hükümet savaş suçu işledi"
 
HDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel ise hükümetin savaş suçu işlediğini söyledi, Cumhuriyet'e açılan soruşturmaya da tepki gösterdi. Tuncel, "Bu görüntüler, AKP hükümetinin savaştan yana tavır gösterdiğini, Ortadoğu ve Kürt halkına düşmanlık yaptığını göstermiş oldu. Görüntüleri yayımlayan gazete hakkında soruşturma başlatıldı, bu da gerçeği gizlemeye çalıştıklarını gösteriyor. Türkiye toplumu AKP'nin gerçek yüzünü gördü. Savaş suçu işleniyor, silahları gönderdiği kişiler Ortadoğu'da insanlık suçu işliyor. AKP'nin ve bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meydanlarda partimizi hedef alması yargılanmasını engellemesi içindir, çünkü AKP tek başına iktidar olamayınca Erdoğan Başkan olamayacak ve yargılanacak, bütün bunların hesabını vermek zorunda kalacak."
 
"İktidarın suçlarını ortaya çıkaran tutuklanıyor"
 
Tuncel tırlarda arama yapan savcı ve askerlerin cezaevinde olmasını, "Kim iktidara laf söylüyorsa, kim AKP'nin halka karşı işlediği suçlarını ortaya çıkarıyorsa tutuklanıyor" diye konuştu.

CHP'li Gök: Cumhuriyet gazetesine soruşturma açmasını kabul etmiyoruz

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Cumhuriyet gazetesine soruşturma açılmasını kabul etmediklerini söyledi.

Gök, Meclis'te gazetecilere Adana'da durdurulan MİT'e ait TIR'lar ve ardından yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl yaşanan olaya ilişkin görüntülerin yayınlanmasının ardından Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında açılan soruşturmaya değinen Gök, iktidarın, halkın haber alma özgürlüğünü engellediğini öne sürdü.

Gök, "Bu olayı bir habercilik anlayışı ile dile getiren Cumhuriyet gazetesine alelacele soruşturma açılması iktidarın geldiği faşist anlayışın tipik göstergesidir. Böylesine önemli bir olayın görüntülerini yayınlamak elbette bir gazetecilik görevidir" görüşünü savundu.

TIR'lara ilişkin geçmişte hükümet yetkililerince yapılan açıklamaları da hatırlatan Gök, "Bir devlet, topluma ve uluslararası kamuoyuna yalan söylüyor. Bu yalan ortaya çıkmıştır" dedi.

Gök, Türkiye'nin tüm dış itibarının sıfırlandığını ileri sürerek, "Sorumlu gazetecilik anlayışı içinde olayı yurttaşlarına duyuran Cumhuriyet gazetesine soruşturma açmasını kabul etmiyoruz. O soruşturmayı yürüten savcılar da görevlerini kötüye kullanıyorlar" iddiasında bulundu.

Savcıların adresi yanlış yerde aramaması gerektiğini ifade eden Gök, adresin Cumhuriyet gazetesi değil, suçu ortaya çıkan iktidar olduğunu iddia etti.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler