Erzurum'da büyük provokasyon... 38 yaralı

HDP mitingine katılanlara saldıran grup partinin aracını yaktı, polisle çatıştı. Olaylarda grupların karşılıklı taş ve sopalı kavgasında 11’i polis, 38 kişi yaralandı

Yayınlanma: 04.06.2015 - 16:16
Abone Ol google-news

<video:291697>

Erzurum'da bugün HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın düzenleyeceği miting öncesi olaylar çıktı. Mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na gelen yüzlerce kişiden oluşan grup miting alanına girmek istedi.

HDP mitinginde linç girişimi - VİDEO

HDP'lilere Erzurum'da silahlı saldırı iddiası

HDP aracı içindeki şoförle ateşe verildi

BİR KİŞİYİ LİNÇ ETMEK İSTEDİLER

Miting alanına gelen HDP'liler ile mitingin yapılmasına tepki gösteren şahıslar arasında yaşanan arbedede bir kişi linç edilmek istendi. Polis şahsı grubun elinden güçlükle kurtarabildi.

38 YARALI

Erzurum Vailiğinden yapılan yazılı açıklamada HDP mitinginde meydana gelen olaylarda 11 polis, 17 HDP'li ve 10'u protestocu olmak üzere 38 kişinin hafif şekilde yaralandığı belirtildi. Vali Ahmet Altıparmak imzasıyla gönderilen açıklamada şöyle denildi:

"Bugün HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla ilimizde gerçekleşen HDP mitinginde meydana gelen olaylarda 11 polis, 17 HDP'li ve 10'da mitingi protesto eden gruplardan olmak üzere toplam 38 kişi hafif şekilde yaralanmıştır. Miting öncesi, sırası ve sonrasında son derece duyarlı ve dikkatli şekilde olaylara müdahale eden güvenlik kuvvetlerimize ile olayların büyümesine meydan vermeyen ve sağduyulu davranan kıymetli Erzurum halkına takdir ve teşekkürlerimizi sunarım."

DEMİRTAŞ "BAŞBAKAN HEDEF GÖSTERDİ"

Demirtaş, Konya mitinginde Vali'ye seslenmiş, "Erzurum Valisi'nin de kaygılanmasına gerek yok. Kendi tedbirlerini alırlar, biz de barış mesajlarımızı verir mitingimizi tamamlarız." demişti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Erzurum mitingndeki konuşmasında, Erzurum'da miting öncesi çıkan olaylar ve Bingöl'ün Karlıova İlçesinde seçim minibüsü kullanan Hamdullah Öge'nin öldürülmesi olaylarını değerlendirirken iktidara çattı. Demirtaş, "Başbakan, Cumhurbaşkanı meydanlarda bizi böyle hedef gösterirse, 'vatan haini ülkeyi bölmeye çalışıyorlar' diye hedef gösterirse, birileri kendine bunu görev kabul ediyor" dedi. Demirtaş, Ak Parti'nin en büyük hatasının devleti ele geçirmek olduğunu da belirterek, "Bir iktidar adaletten saparsa, o iktidarın cezalandırılması lazım. Sandık bunun için vardır" diye konuştu.

Selahattin Demirtaş, bugün saat 13.00 sıralarında Erzurum İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaklaşık 3 bin kişiye hitap etti. Erzurumlularla birarada olmaktan, onlarla aynı havayı tenefüs etmekten onur ve şeref duyduğunu bildirdi. Erzurumluları selamlayan Selahattin Demirtaş, "Bu meydanda yüreği barış, kardeşlik için atan bütün kardeşlerimden Allah razı olsun. Sizin bütün emekleriniz, çabanız, mücadeleniz 7 Haziran'da Türkiye'nin 81 vilayetinde barış ve kardeşlik şölenine dönüşecek. 7'den 70'e her birinize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Coşkuyla, fedakarlıkla seçim kampanyamızı yürüten gençlere, kadınlara, analara selam olsun" diye konuştu.

"AKP'YE OY VERENLER BİZİM DÜŞMANIMIZ DEĞİL, KARDEŞLERİMİZDİR"

Hükümete yüklenen Selahattin Demirtaş, AKP'nin eline geçirdiği güçle 7'den 70'e devleti muhtarlıktan saraya kadar kendi kontrolü altına aldığını ileri sürdü. Demirtaş, şunları söyledi:"Devlet dediğiniz şey partilerin malı mülkü değil, hepimizin ortak malıdır. Bir partinin malı olamaz. Bir partinin işi, devleti ele geçirmek olmaz. AKP'nin en büyük hatası o oldu işte. Bu devleti kuran da, var eden de Türkiye toplumu, halklardır. Devlet dediğiniz milletten, halktan ayrı olamaz. Bir partinin malı olamaz. Devleti kendi malı mülkü gibi görüyorlar her yerde. 81 ilin her yerinde devlete ait ne varsa 'AKP'nindir' diyorlar. İşte bu Türkiye'de halk içinde en büyük ayrımcılık, halkın birbirine karşı kışkırtılmasının en büyük nedenidir. 'Devlet benim malımdır' diyenlere karşı, 'Hayır devlet halkın malıdır' demek için 7 Haziran'da sandığa gidiyoruz. Yoksa AKP, bizim düşmanımız değil, AKP'ye oy verenler bizim düşmanımız değil, kardeşlerimizdir. Ama bir iktidar yanlış yaparsa, adaletten sapar hakkı hakkaniyeti bir kenara bırakırlarsa, o iktidarın cezalandırılması lazım. Sandık bunun için vardır. Ey kendini sultan zanneden, senden de benden de büyük Allah var. Hiç kendini büyük zannetme demek lazım."

"KENAN EVREN GİTTİ BARAJINI DA ANAYASASINI DA ARKASINDAN GÖNDERECEĞİZ"

HDP'nin amacının yüzde 10 barajını aşmak olduğuna işaret eden Selahattin Demirtaş, bunun demokratik hakları olduğunu, ancak AKP'nin bunu istemediğini iddia etti. Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti:"Bizim barajı aşmak istememizi demokrasiye darbe olarak değerlendiriyor. Barajın kendisi demokrasiye darbe değilmiş, barajı aşmaya çalışması demokrasiye darbeymiş. Yani bizim hakkımız olan, halkımızın bize oy verenlerin ana sütü gibi temiz helal, oylarıyla parlementoya taşıyacak milletvekillerini AKP hırsızlık yoluyla ele geçirmek istiyor. Bizim barajı aşmamıza 'uluslararası tezgahtır' diyorlar. Amerikalılar, İsrailliler bize akıl vermiş. Zannediyorlar ki akıl bir tek onlarda var. Bize aklı, talimatı veren sizsiniz. Kenan Evren gitti barajını da anayasasını da arkasından göndereceğiz. Tayyip Erdoğan ve etrafındakilere, hırsızlıkla 60-70 milletvekili elde etmeye çalışanlara, karşı her oyun kıymetini bileceğiz. Yaptıkları provokasyonlara, engellemelere bakmayın. 'Bütün Erzurum bizim kardeşimizdir.  Erzurum'da kimse kimseye düşmanlık yapamaz' diyeceksiniz. Onlar Erzurum'u temsil etmez. Yüreği barış, kardeşlik için atanlar Erzurum'u temsil eder. Hiç merak etmeyin kardeşlerim 7 Haziran'da sandıktan Türkiye'nin özgür geleceği çıkacak. HDP çıkacak."

"HAMDULLAH  KARDEŞİM, SEÇİM ZAFERİNİ SANA VERECEĞİZ"

Selahattin Demirtaş, "Bingöl Karlıova'da seçim minibüsümüzü kullanan arkadaşımız Hamdullah Öge'nin minibüsü tarandı ve 30 dan fazla kurşun sıkılarak infaz edildi. Başbakan, Cumhurbaşkanı meydanlarda bizi böyle hedef gösteririse, 'vatan haini ülkeyi bölmeye çalışıyorlar' diye hedef gösterirse, birileri kendine bunu görev kabul ediyor. Hamdullah kardeşim, seçim zaferini sana vereceğiz. Biz senden razıydık. Bütün zorluklara rağmen kardeşlikten vazgeçmedi ve son nefesine kadar bizimle çalıştı. Biz onlara layık olacağız. Değerli arkadaşlarım. Asla provokasyonlara mahal vermeden sabırla çalışmayı her yerde sürdüreceğiz" diye konuştu.

"AKP'NİN SALTANATINI 7 HAZİRAN'DA 'EVET' MÜHRÜYLE BİTİRECEĞİZ"

Demirtaş, Erzurum mitingindeki konuşmasını şöyle tamamladı:"Sakın ola ki baraj aşılmıştır rehavetine kapılmayın. İkna olmayanları ikna etmemiz lazım. Sandığa sahip çıkmamız lazım. Erzurum'un gençleri sandık başında gözlemci olmalı. Oylar namustur bizler için. Hırsız her yerde hırsızdır. Sandık başında da hırsızlık yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Şimdi panik halinde tutuşmuşlar. Yalan iftira kampanyası dışında ellerinde malzeme kalmadığı için sadece HDP'ye saldırıyorlar. Bütün kanalları işgal ediyorlar. Aynı anda bize hakaret küfür yağdırıyorlar. HDP barajı geçmek istiyormuş diye. Biz bu ülkede barış içinde yaşamak için parlementoya girmek istiyoruz. Türkiye'de hep birlikte kardeşçe yaşadığımızı göstermek için parlementoya daha güçlü gitmek istiyorsak, devlet ve hükümet bundan niye rahatsız olur? AKP'nin saltanatını 7 Haziran'da 'evet' mührüyle bitireceğiz. Erzurum'dan bütün partili arkadaşlarıma sesleniyorum: 7 Haziran akşamı sandıklar açılmaya başladıktan resmi sonuçlar açıklanıncaya kadar asla sandık başını terk etmeyeceksiniz. Kutlamalar adına sokaklara çıkmayacaksınız. Partimizin resmi kutlaması 7 Haziran akşamı yok. Kutlama adı altında sandık başını terk edersiniz hırsıza prim vermiş olursunuz. İyi bir zafer alırsak 8'inde şölen yapacağız. Birazdan Dersim'e geçeceğiz. Mitingten dağılırken dikkatli olun. Provokasyonlara karşı dikkatli olun. Arkadaşlarımızın belirlediği güzergahlardan dağılın."

Mitinge saldıranların ellerinde taşlarla polis gözetiminde beklemesi sosyal medyada büyük tepki çekti. İşte tartışma yaratan o fotoğraf:

HDP Eş MİTİNG SONRASI SALDIRI

Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın İstasyon Meydanındaki mitingden dağılan kalabalık grup, polisin kontrolu altında 50. Yıl Caddesi, Kavak Mahallesi ve Mahallebaşına gittiler. HDP'lilerin geçeceği yol güzergahında bekleyen ülkücü grup ise bunlara taşlarla saldırdı.

Taşlanan çok sayıda otomobil, minibüsün camları kırıldı, içinde bulunanlar yaralandı. Çıkan olaylarda Kavakkapı'da ise bir otomobil yakıldı. İtfaiye yangına müdahale etti ancak araçlar kullanımaz hale geldi. Sahipleri tarafından terk edilen minibüs ve otomobiller hurdaya döndü. Olay yerine gelen çekicilere vatandaş engel oldu.

İçinde HDP'lileri taşıdığı sanılan ambulanslara saldıran grup, Acil Servis görevlilerine zor anlar yaşattı. Bazı vatandaşların ellerinde döner bıçakları ile dolaşmaları dikkat çekti. Olaylar içinde kalan kadın ve çocuklar, polis ve vatandaşlar tarafından uzaklaştırıldı.

Kavakkapı semtinde küçük bir bakkal dükkanı bulunan Hüsna Tufan Güzel, HDP'lilerin saldırı üzerine sopa ile karşılık verdi. Atılan gazların arasında kalan 70 yaşındaki kadın, göstericilere tepki gösterdi.  Mahallebaşı semtinin dört bir tarafını TOMA'larla kontrol altına alan polise, HDP İl Başkanlığı ve yanındaki inşaat halindeki binadan taş atıldı. Polis biber gazı ve tazyikli su sıkarak gösterecilere karşılık verdi. HDP'liler polise taş atan kendi partililerine tepki gösterdi. Bunun üzerine polis geri çekildi ve Mahallebaşına sıkışan HDP'liler dağıldı ve gösteriler de sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler