Atalay: Öcalan Kürtlerin lideri

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, seçim nedeniyle duraksamalar olsa da çözüm sürecinin devam edeceğini belirtirken, Öcalan için, “Beğenseniz de beğenmeseniz de Kürtlerin lideri Öcalan” ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 15.01.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Büyükelçiler Konferansı’nda çözüm sürecine dair perspektif verdi. Atalay, seçim nedeniyle duraksamalar olsa da çözüm sürecinin devam edeceğini belirtirken, Abdullah Öcalan için, “Beğenseniz de beğenmeseniz de Kürtlerin lideri Öcalan” ifadesini kullandı. Bakan Atalay, Büyükelçiler Konferansı’nın basına kapalı bölümünde büyükelçilere çözüm sürecini anlattı. Atalay, Kürtlerin istediği dil ve eğitim hakkı konusunda birçok örneği incelettirdiklerini belirtirken, “Bizim tercihimiz bunu özel okul ile başlatmaktan yana” dedi. Atalay, çözüm sürecinin devam ettiğini belirterek “Bu süreçte beklenmedik riskler çıkabilir ancak süreç devam ediyor. Ne olursa olsun 1 yıldır terörden ölen yok. Bu süreç devam edecek. Peşi peşine iki seçim var önümüzde. Bu nedenle bu süreçte duraksama olması kaçınılmaz” mesajını verdi. Atalay, Abdullah Öcalan’la görüşmelerin de devam ettiğini anlatırken, “Beğenin ya da beğenmeyin, Öcalan Kürtlerin lideri. Bir mekanizma oluşturduk. MİT Öcalan’la görüşüyor. Biz BDP’lilerle görüşüyoruz, onlar da Kandil’le görüşüyor” diye konuştu. Dış mihrak sorusu Atalay’ın, “dış güçlerin çözüm sürecine sekte vurduğunu” belirten sözleri üzerine, bir büyükelçi söz alarak “Bize bu ülkelerle ve kanıtlarla ilgili bilgi verir misiniz? Çünkü isim zikretmeden bunları söylediğinizde biz görev yaptığımız ülkelerde zor durumda kalıyoruz” dediği öğrenildi. Atalay’ın da bunun üzerine İran ve Almanya’nın süreci baltalamaya yönelik çabalarını anlattığı bildirildi. Almanya’da çok sayıda Kürt’ün yaşadığına işaret eden Atalay’ın, örgütün Avrupa ayağının attığı adımlarla ilgili şüpheleri bulunduğunu belirtti. Atalay’ın İran için de PJK’ye işaret ettiği öğrenildi. Büyükelçilerin hükümetten gelen “dış mihrak” sorusunu önceki gün Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile yaptıkları görüşmede de gündeme getirdikleri, Çiçek’in ise buna “devlet içerisinde bu tür ifadeler olur” karşılığını verdiği öğrenildi. Ruhban Okulu ve Aleviler Beşir, büyükelçilere 4. reform paketi ile ilgili bilgi aktarırken de Aleviler ve Ruhban Okulu’na yönelik düzenlemelerin paketten son anda çıkartıldığını belirtti. Atalay, Alevilerin ibadethane talepleri konusunda da “kendi aralarında da birlik yok” mesajı verdi. Reform sürecinin devam edeceğini ve anayasal değişikliklerin sürdürüleceğini söyleyen Atalay, “Bu süreçte en büyük engel muhalefetten, CHP ve MHP’den geliyor” dedi. Beşir Atalay,
İHH’ye yönelik operasyonlar hakkında bilgisi olmadığını belirtirken, danışmanlarına da yeni bilgi iletmedikleri için öfkelendi. Atalay, konferans verdiği zamana işaret ederek “Bir saat oldu, niye bilgi getirmiyorsunuz?” diye çıkıştığı danışmanlarından “yeni bilgi yok” yanıtını aldı. Atalay, OHAL’in yeniden getirilmesinin ise söz konusu olmadığını söyledi ve “Gündemimizde katiyen böyle bir şey yok. Hükümetimizin ilk icraatı OHAL’i kaldırmaktır” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler