Diyarbakır'da barışa karanlık kurşun... 4 ölü, 6 yaralı

Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran öldürüldü. Baran'ın öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti, 3 gazeteci toplam 6 kişi yaralandı. Olaylarla ilgili olarak 14 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 09.06.2015 - 15:50
Abone Ol google-news

<video:295411>
Diyarbakır' daki silahlı saldırıdan ilk görüntüler - VİDEO 

Diyarbakır'da Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen İhya-Der Başkanı Aytaç Baran Yenişehir ilçesi Şehitlik semtindeki evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Peygamber Sevdalıları Platformu üyesi olan derneğin başkanına, silahlı saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiği henüz bilinmiyor. Ağır yaralanan Baran, kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Olayın duyulması üzerine Baran'ın yakınları hastane önünde toplandı.

Diyarbakır' daki silahlı saldırıdan ilk görüntüler-Foto Galeri 

Plakasız araçlı, kar maskeli, silahlı kişiler neyi amaçlıyor?

HDP'den 'Diyarbakır saldırısı' açıklaması

TGC: Diyarbakır'daki kanlı saldırıyı kınıyoruz

Demirtaş: Diyarbakır'da kirli bir tezgah sahneleniyor

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı: Diyarbakır'daki olaylarda 3 ölü, 3 yaralı var

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olaylarda 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin de yaralandığını açıkladı. Olay bugün saat 15.00 sıralarında merkez Yenişehir İlçesi Şehit Semti'ndeki İhya- Der önünde meydana geldi. Dernek Başkanı Aytaç Baran'ın silahlı saldırıda öldürüldüğü haberi üzerine olay yerine giden gazetecilere, burada gösteri yapıp sağa- sola rastgele ateş açan kalabalık grup saldırdı. Basın mensuplarının tekme- tokat yere yatırılıp, kamera ve fotoğraf makinelerinin alındığı saldırıda, DHA muhabirleri Canan Altıntaş ve Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek yaralandı.

Olaya müdahale eden polislerin hava ateş açmasıyla saldırganların elinden kurtarılan yaralı gazeteciler hemen yakındaki -Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Serdar Sunar ile Burak Emek ayakta tedavinin ardından taburcu edilirken, durumu daha ciddi olan DHA Muhabiri Canan Altıntaş hastanede tedaviye alındı. İhya- Der önündeki olay sırasında bir polis de hafif yaralandı.

 

Ölü sayısı 4'e yükseldi

Diyarbakır'da Yeni İhya Der Şube Başkanı Aytaç Baran'a düzenlenen suikast ve ardından çıkan olaylarda ölenlerin sayısı 4'e yükseldi. Baran'ın öldürülmesinin ardından yaşanan olaylarda ölen 2 kişinin isimlerinin Bayram Özelçin ile Emin Ensen olduğu belirtildi. Akşam saatlerinde ise merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Semti'nde bir apartmanda düzenlenen silahla saldırıda ise Bayram Dağkan öldürüldü. Böylece Dağkan ile birlikte olaylarda öldürülenlerin sayısı 4'e yükseldi.

Valilik: 6 kişi gözaltında, silahlar ele geçti

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri olaylara ilişkin düzenlediği operasyonlarda toplam 14 kişiyi gözaltına alındı. Diyarbakır Valiliği'nden yapılan ilk açıklamada şöyle denildi: "İlimizde gerçekleşen silahlı saldırı olayları ile ilgili olarak şu ana kadar, daha önce yakalanan 3 kişi de dahil olmak üzere, toplam 6 kişi gözaltına alınmış olup bu kişilerin beraberinde 4 adet kalaşnikof tüfek ve 8 adet şarjör, 1 adet Uzi marka otomatik silah ve buna ait 2 şarjör, 4 adet av tüfeği ve bol miktarda fişek, 1 adet pompalı tüfek, 1 adet Glock tabanca, 5 kutu 9 mm mermi, çok sayıda av fişeği, 5 adet sopa ve 1 adet dürbün ele geçirilmiştir. Olaylarda daha önce 3 olarak açıklanan ölü sayısı 4’e yükselmiş olup 3’ü basın mensubu 1’i hastane çalışanı olmak üzere toplam 6 vatandaşımız yaralanmıştır. Konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir."

Diyarbakır Valiliği, bir sonraki açıklamasında ise 8 kişinin daha gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada, silahların da geçirildiği belirtilerek, şöyle denildi: "İlimizde gerçekleşen silahlı saldırı olayları ile ilgili olarak daha önceki açıklamalara ek olarak 8 kişi daha gözaltına alınmış olup bu kişilerin beraberinde, 1 adet kurusıkıdan bozma Baretta marka tabanca ve buna ait 7 adet 7.65 mm çapında fişek, 1 adet Vitoria ibareli tabanca ve buna ait 8 adet 7.65 mm çapında fişek, 1 adet 7.65 mm çapında Kırıkkale marka tabanca ve bu tabancaya ait 1 şarjör 13 adet fişek, 1 adet av tüfeği, buna ait 152 adet fişek ve 3 adet şarjör, 1 adet Rita Magnum marka ruhsatsız av tüfeği, 1 adet yarı otomatik Lazer marka 12 mm çapında av tüfeği, 150 adet muhtelif ebatlarda av fişeği, 1 adet ahşap sopa, 1 adet askeri yeşil renkte av yeleği, 1 adet siyah maske ele geçirilmiştir. Konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir."

 

Başsavcı yazılı açıklama yaptı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz da yaptığı yazılı açıklamada İhya- Der Şube Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinin ardından olay yerine yakın olan başka bir silahlı saldırıda da 2 kişinin öldürüldüğünü, 1 kişinin de silahla yaralandığını, basın mensuplarının saldırıya uğradığını belirtti. Olayın soruşturmasının devam ettiğini belirten Solmaz yazılı açıklamada şöyle dedi: "İlk saldırı olayı ile ilgisi olduğu değerlendirilen 3 şüpheli, üzerlerinde 1 silahla emniyet görevlilerince yakalandığı, Cumhuriyet Başsavcısı nezaretinde Olay yeri incelemeleri, delil toplanması ve faillerinin yakalanması ile otopsi işlemleri için 2 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 4 Cumhuriyet Savcısının yürüttüğü soruşturma tüm ayrıntılarıyla çok yönlü olarak devam etmekte olup, olası her ihtimalin titizlikle araştırıldığı, soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verileceği kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 

Kriz masası oluşturuldu

Diyarbakır'da 3 kişinin öldüğü saldırılardan sonra kentte bir dizi önlem alındı. Takviye olarak istenen jandarma Adliye binası ve Kolordu Komutanlığı çevresiyle Batıkent Kavşağı ve Seyrantepe Dörtyol'da jandarmalar nöbet tutmaya başladı.

Kentin stratejik noktalarına polise takviye için jandarma özel harekat ekipleri konuşlandırıldı. Kirpi, kobra ve TOMA'larla konuşlanan jandarma, çıkabilecek olaylara karşı teyakkuz halinde bekliyor. Kentte kavşaklarda görevli trafik polislerinin de saldırı olasılığına karşı çelik yelek giyip uzun namlulu silahlı oldukları gözlendi. Hüda- Par il binasının çevresinde de yoğun güvenlik önlemi alındı.

Öte yandan İhya- Der Şube Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinin ardından diğer 2 kişinin yakındaki bir kıraathaneye düzenlenen baskında yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Bu baskın sırasında 1 kişi de yaralandı. Ölen bu 2 kişiyle yaralının kimlikleri henüz öğrenilemedi.

Diyarbakır Valiliği olaylar nedeniyle Kriz Merkezi oluşturdu ve polise jandarmadan takviye istedi. Olaylarda 3 kişinin öldürüldüğü belirtilen valilik açıklaması şöyle: "İlimiz merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Semti 190'ıncı sokakta bulunan İhya- Der önünde saat 15.00 sıralarında gerçekleşen silahlı saldırı sonucu dernek yöneticisi Aytaç Baran hayatını kaybetmiştir. Olay yerine yakın bir yerde meydana gelen bir başka silahlı saldırı olayında 2 vatandaşımız daha hayatını kaybetmiştir. Söz konusu olaylarda 1 vatandaşımız da ateşli silahla yaralanmış olup yaralı vatandaşımıza gerekli tıbbi müdahaleler yapılmaktadır. Ayrıca olayı görüntülemek üzere olay yerine giden 2 basın mensubu darp edilmek suretiyle yaralanmıştır. Olaylar üzerine saat 16.00 da valilik bünyesinde kriz merkezi oluşturulmuş olup jandarmadan takviye edilmek suretiyle her türlü emniyet tedbiri alınmıştır. Vatandaşlarımızın sağduyulu hareket ederek provokasyonlara gelinmemesi konusunda duyarlı davranmaları büyük önem arz etmektedir. Yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz."

 

İçişleri Bakanlığı: Güvenlik güçleri teyakkuzda

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada benzer eylemlere karşı güvenlik güçlerinin teyakkuza geçirildiği belirtilerek "Diyarbakır’da 09.06.2015 günü saat 14.20 sıralarında YENİ İHYA-DER başkanı Aytaç BARAN isimli vatandaşımız uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Saldırı sonrası YENİ İHYA-DER taraftarları ile karşıt grup arasında çıkan çatışmada 2 vatandaşımız daha hayatını kaybetmiş, 1 vatandaşımız da yaralanmıştır. Vatandaşlarımızı bu tür provokasyonlarla karşı karşıya getirmeye çalışan benzer eylemlere karşı güvenlik güçlerimiz teyakkuza geçirilmiş, olay yerinde gerekli tedbirler alınmıştır. Olayın faillerinin yakalanmasına yönelik çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, başta aileleri olmak üzere yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşımıza da acil şifalar dileriz" ifadeleri kullanıldı.

Saldırıya uğrayan DHA muhabiri Canan Altıntaş

 

Baran'ın avukatı Abdulgani Orhan: Seçimden önce polis çağırdı

Baran'ın avukatı Abdulgani Orhan, seçimden önce Baran'ın emniyete çağrıldığını belirterek "PKK YDG-H üyeleri tarafından silahlı eylem yapılacağı, eylem yapılması halinde verilen telefon numarasının aranması" yönünde tebligatta bulunulduğunu iddia etti.

YDG-H'dan 'provokasyon' açıklaması

YDG-H ise YDGH_Online isimli Twitter hesabından yaptığı açıklamada "İhya Der üyesi Mit tarafından öldürüldü. Halkımızın huzurunu kaçırmayın gidin Provakosyon'culugunuzu ötede oynayın" yazdı.

 

"Yasin Börü'nün hocası"

HÜDA-Par'a yakınılığıyla bilinen İlke Haber Ajansı, Aytaç Baran'ın 6-8 Ekim olaylarında öldürülen Yasin Börü'nün hocası olduğunu belirtti.

HÜDA-Par taraftarları, saldırının YDGH (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) tarafından gerçekleştirildigini iddia ederek Şehitlik semtindeki bir kahvehaneye saldırdı.

HDP ve DBP Diyarbakır il eş başkanlarının olay yerine gitti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler