AKP’nin gizli RTÜK planı

RTÜK ’te Başkan Davut Dursun’un erken istifa edebileceği, yerine de üye yapısı değişmeden önce AKP’li üyelerin yeni başkan seçecekleri konuşuluyor.

Yayınlanma: 23.06.2015 - 22:23
Abone Ol google-news

7 Haziran seçimlerinin ardından AKP’nin ağırlığını kaybettiği RTÜK’te yeni üyelik seçimi öncesinde AKP “başkanlık planı” yapıyor. Görev süresi 14 Temmuz’da dolacak olan Başkan Davut Dursun’un, bu tarihten önce istifa edebileceği, yerine de üye yapısı değişmeden önce AKP’li üyelerin oy çoğunluklarıyla yeni başkan seçecekleri konuşuluyor. AKP, bu planla başkanlık görevini 2 yıl daha elinde tutmayı düşünüyor.

İddiaya göre; RTÜK Başkanı Dursun, MHP ve HDP’den yeni üyelerin seçilmesinden önce istifa edecek ve kurul AKP çoğunluğu ile iki yıllığına yeni bir başkan seçecek. Böylece yeni üyelerin gelmesinin ardından muhalefet içinden bir başkanın seçilmesi de engellenecek. RTÜK’te bugün itibarıyla AKP kontenjanından seçilen 5, CHP kontenjanından seçilen 2, MHP ve HDP kontenjanından seçilen birer üye bulunuyor. 9 üyeli Üst Kurul’da kararlar 5 üyenin katılımıyla alındığı için, AKP’li üyelerin blok hareket ettiği durumlarda muhalefetin itirazları işe yaramıyor. Kurul gündemi de AKP’li başkan tarafından belirleniyor.

AKP’li iki üye Davut Dursun ile Hasan Tahsin Fendoğlu’nun görev süreleri 14 Temmuz’da dolacak. Ancak bu iki üyenin yerine AKP yalnızca 1 üye seçebilecek. Çünkü yeni Meclis aritmetiğine göre diğer 1 üyelik MHP ile HDP arasında çekilecek kurayla belirlenecek. Böylece kurulda AKP lehine olan 5-4’lük denge muhalefet lehine dönecek. Dolayısıyla Dursun’un ardından görevi devralacak yeni başkan da muhalefet yeni tabloyla belirlenecek. Bu durumda AKP’li üyelerin dışından bir ismin başkan olma ihtimali bulunuyor.

Planla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kurul Üyesi Ali Öztunç, kurulun bugün ve önümüzdeki hafta iki toplantı yapacağını belirterek, böyle bir gündem maddesinin gelmesi durumunda itiraz edeceklerini şu sözlerle açıkladı:

“Böyle bir girişim, gasptır, siyasi ahlaksızlıktır. Aynı zamanda hukuka aykırıdır. Bunu akıllarından bile geçirmesinler. Kimse milli iradeye saygısızlık yapamaz.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler