Saray'dan hükümet kurma ve Suriye açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge oluşturacağı iddialarıyla ilgili sorular üzerine şu yanıtı verdi: "Bizim baştan beri söylediğimiz güvenli bölge oluşturulması tavrımız da aynen devam etmektedir. Sınırımızda alınması gereken tüm tedbirleri alacağız."

Yayınlanma: 30.06.2015 - 13:30
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında Kalın, Suriye'deki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunarak sınır ötesi operasyonun ne kadar yakın olduğu ile Türkiye'nin bu konuda tek taraflı adım atıp atmayacağı sorusu için "Suriye konusunda baştan beri uluslararası toplumla hareket edeceğimizi, tek taraflı bir eylemin içinde olmayacağımızı ifade ettik. Türkiye'nin DEAŞ terör örgütüyle hiçbir ilişkisi yoktur, bundan sonra da olmayacaktır. Burada bizim sınırımızı güvence altına almak için tedbirleri 'Türkiye savaşa giriyor' gibi başlıklarla yorumlamak da sağlıklı değil. Bir ülkenin kendi sınırlarını güvenlik altına alması için tedbirler alması onun en asli görevidir" dedi.

'KİRLİ İTTİFAKLARIN ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADIĞINI GÖRÜYORUZ'

Suriye'deki gelişmeler hakkında Türkiye sınırında hiçbir terör örgütünün yer tutmasına olumlu bakmadıklarını vurgulayan Kalın, "Bu terör örgütünün mutlaka ortadan kaldırılması, şüphesiz bölge ülkeleri, bölge istikrarı için büyük önem arz ediyor. Esed rejimi var olmaya devam ettiği sürece, DEAŞ gibi terör örgütleri Suriye'de kendilerine yer bulmaya devam edecekler. Son zamanlarda Esed rejimi ile DEAŞ arasında birtakım kirli ilişkilerin, ittifakların yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz. Suriye, terör örgütü DEAŞ'ı, ılımlı ve uluslararası topluluğun kabul ettiği Suriye muhalefetini ve Hür Suriye Ordusu zayıflatmak amacıyla kullanmaktadır. Bunun birçok örneğini geçtiğimiz aylar içerisinde gördük. DEAŞ ile mücadele adı altında, Suriye'nin kuzeyinde fiili durumlar yaratılması, demografik dengeyle oynanması konusundaki insanların zorla göçe mecbur bırakılması şeklindeki hadiseleri de kabul etmemiz mümkün değil. Bizim baştan beri söylediğimiz uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulması konusundaki tavrımız da aynen devam etmektedir. Son günlerde yaşanan hadiseler de bu konudaki tutumumuzun ne kadar haklı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu konuyu uluslararası kurum ve kuruluşlarla istişare etmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz kısa süre zarfında Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla, BM Genel Sekreteri, İngiltere, Rusya, ABD, Fransa, Çin, Malezya, AB, NATO ile bu konularda istişareler yapılmış, görüşlerimiz kendilerine aktarılmıştır. Özellikle Suriye sınırında yaşanan hadiselerin sadece Türkiye'nin meselesi olmadığı aslında bütün bölgenin küresel terörizmle mücadele konusunda bir anlamda bütün dünyanın sorunu olduğu ifade edilmiştir" diye konuştu.

'ÇİN HALK CUMHURİYETİ'NDEN GELEN BU TÜR HABERLER KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ'

Doğu Türkistan'da Ramazan ayı dolayısıyla oruç tutanlara yönelik gerçekleştirilen uygulamaları kabul etmediklerini açıklayan Kalın, "Son günlerde tekrar gündemimize gelen Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk bölgesinde yaşanan hadiselerle ilgili, bize ulaşan bilgiler çerçevesinde Ramazan ayı münasebetiyle birtakım kısıtlamalara gidildiği, zorla oruç tutturulmama gibi uygulamaların yapıldığı, oruç tutanlara müdahale edildiği şeklinde birtakım haberlerin geldiği malumdur. Bu sabah itibariyle, Dışişleri Bakanlığımız Çin'in Ankara'daki büyükelçiliğini davet ederek bu konudaki endişelerimizi kendilerine iletmiştir. Biz toprak bütünlüğüne, huzur ve güvenliğine önem atfettiğimiz ve iyi ilişkiler geliştirdiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen bu tür haberler konusunda endişeli olduğumuzu bir defa daha ifade etmek istiyoruz. Bu çerçevede Çinli yetkililerin de gerekli olumlu adımları atacağını ümit ediyor, bu adımları en kısa sürede bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

'CUMHURBAŞKANIMIZIN GÖREVİ HÜKÜMETİ KURMA YETKİSİ VERDİKTEN SONRA SÜRECİ İZLEMESİ OLACAK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanlık Divanı kurulmadan hükümeti kurma görevini verip vermeyeceği sorulan Kalın, "Tamamen spekülasyonlara dayalı belki de yönlendirme amaçlı bilemiyoruz ama bu tür haberler yapılınca biz gerçekten üzülüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Meclis başkanı seçilmeden önce hükümet kurma görevi verme gibi niyeti olmadığını kendisi de bizzat açıkladı. Divan Başkanlığı kurulacak bu önümüzdeki süreç içinde, Cumhurbaşkanımız hükümeti kurma görevini Meclis'te en fazla sandalye sayısı olan parti genel başkanına, bir milletvekili olarak geçiyor biliyorsunuz resmi kayıtlarda, bu görevi verecek. Kendisinin de ifade ettiği gibi Anayasanın çizdiği çerçevede bütün süreç takip edilecek. Cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanımızın görevi hükümeti kurma yetkisi verdikten sonra süreci izlemesi, 45 günlük süreci yönetmesi olacak" şeklinde konuştu.

'SURİYE KONUSUNDA ULUSLARARASI TOPLUMLA HAREKET EDERİZ'

Suriye'deki gelişmeler doğrultusunda sınır ötesi operasyonun ne kadar yakın olduğu ile Türkiye'nin tek taraflı bir adım atıp atmayacağı sorulan Kalın, "Suriye konusunda, baştan beri uluslararası toplumla hareket edeceğimizi, tek taraflı bir eylemin içinde olmayacağımızı ifade ettik. Güvenli bölge, uçuşa yasak bölge gibi girişimlerimiz bu ilkeden hareketle yapılmıştır. Son gelişmeler bizim sınırımızı güvenlik noktasında zorlamaya başlamış durumdadır. Bu konuda uluslararası temaslarımızı devam ettireceğiz. Fakat aynı zamanda biz kendi sınırımızda almamız gereken ne tür tedbirler varsa bunları da detaylandırıp bu tedbirler de elbette alınacaktır. Bu çerçevede zaman zaman yapılan bazı açıklamalar oluyor. Bir iki hafta içerisinde, Telabyad ve Kobani’deki saldırılarla ilgili olarak Türkiye’yi DEAŞ ile aynı çerçevede göstermeye çalışan birtakım girişimler oldu. Türkiye’nin DEAŞ terör örgütüyle hiçbir ilişkisi yoktur, bundan sonra da olmayacaktır. Burada bizim sınırımızı güvence altına almak için tedbirleri 'Türkiye savaşa giriyor' gibi başlıklarla yorumlamak da sağlıklı değil. Bir ülkenin kendi sınırlarını güvenlik altına alması için tedbirler alması onun en asli görevidir. Bizim sınır boyu yapacağımız bu güvenlik tedbirleri tamamen bizim kendi vatandaşlarımızı ve sınır güvenliğimizi sağlamaya yöneliktir. Uluslararası toplumun öngörüsüzlüğü maalesef Suriye Savaşının çok daha vahim şekilde ilerlemesine neden olmaya devam ediyor. Bu konuda biz gerekli uyarıları yapmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

'PYD İLE VEYA TEMSİLCİLERİYLE YAPILMIŞ RESMİ TEMASIMIZ SÖZKONUSU DEĞİL'

PYD Lideri Salih Müslim'in açıklamaları hatırlatılarak PYD ile resmi ya da gayri resmi bir görüşme yapılıp yapılmadığı sorulan Kalın, şunları kaydetti: "Şu aşamada PYD ile veya onun temsilcileriyle yapılmış resmi bir temasımız sözkonusu değil. Salih Müslim’in Kobani’ye diren DEAŞ'çılar Türkiye'den geldi, gibi açıklamaları ki orada da bazı tutarsızlıklar var, orada da bir kargaşa olduğu anlaşılıyor. O tür imalar bile bir kere kabul edilemez iddialardır, suçlamalardır. Bunları reddediyoruz. Türkiye’ye yönelik bu tür yorumların hiçbir gerçekliği yoktur. Kobani’de olaylar gerçekleştiği zaman üç gün içinde 190 küsür bin Kobaniliyi bu ülkeye alan yine Türkiye’dir. Kamplara bakın hangi insanların kabul edildiğine bakın, mağdur ve mazlum olan insanlara bu ülkenin kapıları açıktır. Fakat burada Türkiye’yi şaibe altında bırakmayı amaçlayan kampanyaları da şiddetle kınadığımızı ifade etmek isteriz. Bu kampanyayı yürütenler ateşle oynadıklarının farkında olmalılar. Türkiye’deki barışı huzuru bozmaya çalışanlar nasıl bir oyunun içinde olduklarını görmek zorundadırlar. Bize teşekkür etmesi gerekenlerin dönüp Türkiye'yi terörist olmakla, teröristlerle iş birliği yapmakla, 'terörist Erdoğan' gibi sosyal medyadan kampanyalar yürütmekle bir yere varabileceklerini zannediyorlarsa büyük bir yanılgı içinde olduklarını bilmek gerekir"

'BİZ HİÇBİR ZAMAN TAMPON BÖLGE DEMEDİK'

Tampon bölge konusunda Lübnan modeli olabileceği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Kalın, "Yok, bunlar spekülasyon. Biz hiçbir zaman tampon bölge demedik. Onun statüsü farklı. Biz güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiğini söyledik. En uygun zemin budur dedik. Bu görüşümüzü de ifade etmeye devam ediyoruz" diye yanıt verdi.

'SURİYE REJİMİ; DEAŞ'I, HÜR SURİYE ORDUSUNU ZAYIFLATMAK AMACIYLA KULLANMAYA DEVAM EDİYOR'

Suriye rejiminin DEAŞ'ı kullandığına dair sözleri hatırlatılan Kalın, bu konuda somut bir belgeye sahip olup olmadıkları sorusu için "Bu konuda basına da yansıyan epey şeyler oldu. Bunu farklı kaynaklardan teyit etmek mümkün. Baştan beri Suriye rejimi; DEAŞ'ı, Hür Suriye Ordusunu ve diğer muhalif grupları bölmek, zayıflatmak amacıyla kullandı, kullanmaya da devam ediyor. DEAŞ'ın Irak Sınırına kadar o bölgede nasıl alan hakimiyeti sağladığına bakarsanız bunu çok net şekilde görürsünüz" dedi.

'CUMHURBAŞKANIMIZIN TAKDİRİYLE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YAPILABİLECEK BİR TASARRUFTUR'

Egemen Bağış’ın danışman olarak atanacağı yönündeki iddialar sorulan Kalın, bu konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tasarrufunda olduğunu belirterek "Egemen Bağış Bey ile ilgili bu haberler doğru değildir. Böyle bir atama söz konusu değil. Kendisine baş danışman atamak Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirindedir. Şu anda yapılmış herhangi bir atama söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiriyle bu önümüzdeki günlerde yapılabilecek bir tasarruftur" ifadelerini kullandı.

'BORÇ VERİLMESİYLE İLGİLİ BİZE ULAŞAN TALEP SÖZ KONUSU DEĞİL'

Yunanistan'daki gelişmeler üzerinden Türkiye'nin Yunanistan'a ekonomik olarak destek verip vermeyeceği sorulan Kalın, "Dün Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşıyla bir görüşme yaptı. Bizim üzerimize düşen bir şey olursa, biz Yunanistan’a her tür yardımı yapmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Ama bu borç verilmesiyle ilgili bize ulaşan talep söz konusu değil. Ama Yunanistan’ın geçirdiği bu zor dönemde Türkiye her türlü yardımı yapmak için hazırdır. Komşumuzun istikrarının sağlanması bizim için önem arz etmektedir. Umarım Yunan halkı da bu sıkıntılı günlerden en kısa zamanda kurtulur" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler