İşkence yapan polislerin beraat kararı bozuldu

Polislere beraat kararı çıkan 1 Mayıs davası, Yargıtay’ın bozmasının ardından yeniden görülecek. Üyelerden biri “3 polise işkence suçundan ceza verilmeli” notu düştü

Yayınlanma: 02.07.2015 - 22:14
Abone Ol google-news

1 Mayıs 2009’da meydana gelen olayda Naciye Kaplan, bitkin bir halde polis otosuna götürülürken çekilen fotoğrafıyla gözaltına alındığını kanıtladı.

1 Mayıs 2009’u Taksim’de kutlamak isteyen Naciye Kaplan ve Öztürk Aladağ’a işkence yaptıkları gerekçesiyle yargılanıp beraat eden, dönemin Emniyet Müdür Yardımcısı ve İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürü Gökhan Özsavaş dahil 6 polis memurunun dosyası yeniden açılacak. Yargıtay 8. Dairesi, eksik inceleme nedeniyle beraat kararını bozdu. Kısmen karşı düşünce bildiren üye Alper Yüksel Bikirli ise 3 polise işkence suçundan ceza verilmesi gerektiğini belirtti.

Naciye Kaplan ve Öztürk Aladağ, Tarlabaşı’nda, Çevik Kuvvet polislerince, yere yatırılıp, cop, tekme ve yumruklarla dövüldü. Aladağ dövülürken, amatör bir kamera da kayıttaydı. İki genç, polis otosunda ve kayıt dışı bir şekilde tutuldukları Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nde de şiddet gördü. Vücutlarındaki darp izleri sağlık raporuyla tespit edildi. Aladağ, ifadesinde “Ellerimiz arkadan kelepçeliydi. Oturmamıza izin verilmedi. Üzerimize su döktüler” dedi. Kaplan’ın ifadesi ise şöyleydi:“Sokağın iki tarafında yüzleri maskeli 10’dan fazla polis sıkıştırdı. Joplandım, tekmelendim. Yerdeyken ayaklarıyla üzerime bastılar. ‘Kaç kişinin altına yatıyorsun?’ gibi küfürler ettiler.”

 

Eksik inceleme

Müdür Gökhan Özsavaş ve Çevik Kuvvet Şubesi’nde komiser yardımcısı Nuh Mete Damgacı’nın da aralarında bulunduğu 6 polis memuru, “işkence yapmak” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak” suçlarından yargılandılar. İddianamede, Özsavaş, kendi yükümlülüğündeki işlem sırasında işkence yapılmasını engellememesi nedeniyle sorumlu tutuldu. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava 24 Aralık 2013’te beraatle sonuçlandı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi ise 19 Şubat 2015’te eksik inceleme nedeniyle kararı bozdu. Oy çokluğuyla alınan kararda, dosyadaki görüntülerin, sanıkların en son tarihte yakından çekilmiş boy ve sadece yüz fotoğrafları eklenerek, Radyo ve Televizyon bölümü olan bir üniversiteye gönderilip, olaya katılanlar tespit edildikten sonra hukuki durumun belirlenmesi gerektiği ifade edildi. Katılanların gözaltına alındıktan sonra emniyete ait kamera kayıtlarının bulunup bulunmadığı sorularak, görüntüler incelendikten sonra delillerin değerlendirilmesi istendi.

 

İşkenceden ceza ver

Üye Alper Yüksel Bikirli ise karara muhalefet etti. Sanıklar komiser Nuh Mete Damgacı, Ayhan Aktaş ve Ayhan Baştürk yönünden, eksik incelemeye ilişkin bozma kararının yerinde olmadığını belirtti. Naciye Kaplan’ın, bu üç polisin kendilerini darp ettiğini söylediğine dikkat çekti. Aladağ’ın da Aktaş’ın ismini verdiğini, incelenen görüntülerde kafasındaki kaskta sarı işaret olan tek kişinin sanık Nuh Mehmet Damgacı olduğunun anlaşıldığını ifade etti. Teşhis tutanakları, tanık anlatımları, doktor ve bilirkişi raporlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yerel mahkeme kararının, sanıkların işkence suçundan, mağdur sayısınca cezalandırılmalarına karar verilmesi gerekçesiyle bozulması gerektiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler