Cerattepe direnişinden mutlu haber... Bölgeyi terk ettiler

Cerattepe'te jandarma ekipleri, Orman Bölge Müdürlüğü ve maden şirketi çalışanları bölgeyi terk etti.

Yayınlanma: 09.07.2015 - 10:15
Abone Ol google-news

<video:318321>

Cerattepe'de direnişçiler oruç tutmayan askerlere su verdi - VİDEO  

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetine karşı yöre sakinlerinin mücadelesi aralıksız sürüyor. Bu sabah erken saatlerde yaylaya çıkan çevreciler araçlarını yola park etti, Orman Bölge Müdürlüğü ve maden şirketinin araçlarının geçişine izin vermedi.

Sabah saatlerinde iş makinelerinin bölgeye gönderileceği ve yer tahsisi yapılacağı haberini alan, aralarında yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'ın da bulunduğu grup yaklaşık 50 araçla Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesine çıktı. 

Araçları maden sahası yapılmak istenen bölgenin girişine park eden grup, maden şirketi çalışanlarına yer teslimi yapmak isteyen Orman Bölge Müdürlüğü'nün araçlarının ve çalışanlarının geçişini engelledi.

Bazı çevrecilerin de motorsikletlerle orman yollarında gezinerek madencilerin başka yollardan geçiş yapmasını önlemeye çalıştıkları gözlendi.

KARAHAN: YARIN DAVAMIZI AÇACAĞIZ

Burada bir açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, yasal savunma ve koruma hakkını kullandıklarını söyledi. 21 Haziran'dan bu yana Cerattepe'de nöbet tuttukların hatırlatan Karahan, "Orman Bölge Müdürlüğü kiplerinin ve madencilerin bölgeye çıkarak yer teslimi yapmak istediklerini öğrendik. Sabahtan beri herkes işini gücünü bıraktı, bölgeye çıktı. Artvin halkı savunma ve korunma hakkını kullanıyor. Bu hukuki bir haktır. Yasal sürecimiz sona ermemişti. İkinci ÇED raporuna karşı yarın davamızı açacağız.Türkiye'de ki en yüksek katılımlı dava olacak. İşini gücünü bırakıp buraya gelen herkese, siyasi parti temsilcilerine, belediye çalışanlarına, sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyoruz " dedi.

JANDARMA YOL KESTİ, ÇEVRECİLER ORMANDAN CERATTEPE'YE YÜRÜDÜ

Bu arada, yöre sakinlerinin Kafkasör'e gittiği haberini aldıktan sonra hareket geçen jandarma ekipleri de Cerattepe'de çevreci yoğunluğunun artmasını önlemek için yolu 2 ayrı noktada ulaşıma kapattı.

Maden şirketine tepki için yola çıkan ancak jandarmanın yol kesmesi nedeniyle yolda kalan Artvinliler ile jandarma ekipleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Araçlarını yolda bırakan yöre sakinleri orman içinde patikalardan yürüyerek Cerattepe'ye ulaştı. Bazı vatandaşların, oruç tutmayan askerlere su verdikleri gözlendi.

ARTVİN VALİLİĞİ ÖNÜNDE TEPKİ EYLEMİ

Bu arada, Cerattepe'de mücadele veren direnişçilere destek olmak isteyen Artvinliler de il merkezinde valilik önünde toplandı. Yaklaşık 300 kişi, Cerattepe bölgesinde gelecek habere göre yürüyüş düzenleyerek yolu trafiğe kapatma kararı aldı. İl merkezinde bekleyiş sürüyor.

CERATTEPE'DE İFTAR

Gün boyunca Cerattepe’de kalan çevreciler, havanın soğuması nedeniyle ateş yaktı. Nöbet tutan ve kitap okuyarak, tavla ve iskambil oynayarak zaman geçiren çevreciler, tulum eşliğinde horon teperek iftar saatini bekledi, ardından da Artvinli iş adamlarının gönderdiği yemeklerle iftar açtı.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ın jandarma ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğü ve maden şirketi çalışanlarını bölgeyi terk ettiğini duyurması, çevrecileri mutlu etti. Bölgede 24 saat nöbetedevam edeceğini ifade eden Karahan, her an direnişe hazır olarak bekleyeceklerini dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler