Validebağ olayları davasında 4 sanığın ifadesi alındı

Üsküdar Validebağ'da izinsiz toplandığı iddia edilen 15 kişinin 7,5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Yayınlanma: 09.07.2015 - 16:51
Abone Ol google-news

 
Bugünkü duruşmada 4 sanığın ifadesi alındı. Anadolu 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 2. duruşmasına 7 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada, aralarında serbest gazeteci, şehir planlamacısı, öğrenci, reklam ve organizasyon gibi farklı işkollarından sanıkların bulunduğu ve ilk celse ifadesi alınamayan 4 sanığın ifadesi alındı. Duruşmayı çok sayıda izleyici takip etti.
 
"KALKAN VE COPLARLA DARP EDİLDİM"
Duruşmada savunmasını yapan sanıklardan Muhittin Berk Büyükbalcı, olay günü marketten çıkarken bir anda polislerce ters kelepçe yapılarak gözaltına alındığını söyledi.
Sanık Koray Çapoğlu da, Acıbadem Metrosu'ndan çıktığı anda insanların kaçıştığını gördüğünü belirterek, "O sırada sivil bir polis beni gözaltına aldı. Bana ters kelepçe yaptı ve küfretti" dedi.
Sanık Esra Karataş, Kadıköy'e gitmek üzere yolda yürüdüğü esnada gözaltına alındığını ifade ederek, "10 kişilik Çevik Kuvvet arasında kaldım. Kalkan ve coplarla darp edildim" diye konuştu.
Bir diğer sanık Hakan Tosun da suçlamaları kabul etmeyerek, "Uluslararası basın kartı sahibiyim. Olay yerinde bir grup ve Çevik Kuvvet ekiplerini gördüm. Hemen çekim yapmak için kayda girdim. Bir polis memuru neden çekim yaptığımı sorunca, gazeteci olduğumu söyledim. Kartımı görmek istedi. Tam çantamdan çıkarıp gösterecekken aniden gözaltına alındım, makineme de el koydular" dedi.
 
"DERHAL BERAAT KARARI VERİLMELİDİR"
Sanıkların avukatlarından Onur Cingil ise müvekkillerinin "cami düşmanı" olarak gösterildiklerini belirterek, "Validebağ ile ilgili haklarını savunan insanları yıldırmak amacıyla iddianame düzenlenmiştir" dedi.
Bir diğer avukat Hakan Tosun da, "Anayasa Mahkemesi silahsız ve barışçıl olması durumunda yapılan gösteri ve yürüyüşlerde kolluk tarafından yapılan müdahalenin yasal olmadığına dair karar vermiştir. Sanıklar kolluk tarafından yapılan işlemle yargılanmaktadır. Bu yüzden derhal beraat kararı verilmelidir" diye konuştu.
 
DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme hakimi, ifadesi alınmayan bir sanığın gelecek duruşmada savunmasının alınmasına ve sanık avukatlarının esas hakkındaki beyanlarının alınması için süre tanınmasına  karar vererek duruşmayı erteledi.
Duruşma sonrası, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de sanıklara destek için adliyeye geldi. Öğüt, sanıklar ve avukatları, adliye önünde "Yaşamı Savunanlar #Validebağiçin7buçukYıl'la Yargılanıyoruz" yazılı pankart önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
"CAMİ YAPIMININ ENGELLENMESİ AMACIYLA..."
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 10 Kasım 2014 tarihinde Üsküdar ilçesinde yapılması planlanan ve inşaatına başlanan caminin yapımının engellenmesi amacıyla bir grubun izinsiz olarak toplandığı belirtildi. Olay yerine gelen polis ekiplerinin izinsiz toplanan gruba anons yaparak dağılmalarını istediği ifade edilen iddianamede, grubun dağılmayarak polis bariyerini zorladığı, polise mukavemet ettiği ve grubun içerisinden bazı kişilerin polise yönelik taş, soda şişesi ve cam bilye attıkları kaydedildi.

7,5'AR YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR
Polis ekiplerinin kademeli güç kullanarak grubu dağıttığı ve kaçan kişilerden bir kısmını gözaltına aldığı anlatılan iddianamede, 15 kişi hakkında "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 1 yıl 3'er aydan 7,5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler