'Kaçak Saray'ın kaçacak yeri kalmadı'

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu meslek odalarıının 'Cumhurbaşkanlığı Sarayı proje alanı' itirazlarını haklı buldu.

Yayınlanma: 10.07.2015 - 10:38
Abone Ol google-news

 

Atatürk Orman Çiftliği alanının, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılabilmesi için "T.C. Başbakanlık Gazi Yerleşkesi (OGM) Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı" ilan edilmesine ilişkin 2012/3074 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali hakkında 5 meslek odasının itirazını, Danıştay idari dava daireleri kurulu meslek odalarını haklı buldu, oy çokluğu ile itirazlarını kabul etti.
 
"KAÇAK SARAY'IN KAÇAKLIĞINDA KARAR BÜYÜK YERDEN"

Atatürk Orman Çiftliği alanında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu'nun  27 Nisan 2012 tarih ve 28276 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "T.C. Başbakanlık Gazi Yerleşkesi (OGM) Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı" ilan edilmesine ilişkin 2012/3074 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına yürütmesinin durdurulması ve iptali hakkında Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası  Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi , Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararına ve Başbakanlığa dava açmıştı. Danıştay 14. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararı vermemesi üzerine 5 meslek odası, Danıştay idari dava daireleri kuruluna itiraz etmişti. Danıştay idari dava daireleri kurulu meslek odalarını haklı buldu, oy çokluğu ile itirazlarını kabul etti.
 
"KAÇAK SARAY'IN KAÇACAK YERİ KALMADI"

Kararla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Kaçak Sarayın kaçacak yeri kalmadı, karar büyük yerden" dedi. "Kaçak Saray acilen boşaltılmalı ve Cumhurbaşkanlığı Çankaya'ya taşınmalı" diyen Candan, şöyle devam etti:
"Bu ülkede hukuk  yeniden inşa edilecekse, öncelikle Atatürk Orman Çiftliği'nde herkesin gözü önünde yapılan bu hukuksuzluğun  sonlanması lazım.

Her dava süreci ve lehimize çıkan her karar, bu ülkenin yöneticilerinin hukuksuzluğunun altını kalın çizgilerle çiziyor. Danıştay idari dava daireleri, Kaçak Saray yapmak için Bakanlar kurulu tarafından Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen alanın AOÇ 5659 sayılı kanununa göre,  Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin planlama ve uygulama bütünlüğü içerisinde korunmasına aykırı olduğunu  ifade ederek,  Bakanlar Kurulu kararının hukuka uygun olmadığına karar vermiş ve bizim itirazımızın haklılığını kabul etmiştir. Kaçak Saray ivedilikle boşaltılmalı bu hukuksuzluk sonlanmalıdır."
 
"KARAR, ATATÜRK'ÜN ŞARTLI BAĞIŞININ 78. YILINDA DERS NİTELİĞİNDE BAYRAM HEDİYESİDİR"
"Atatürk Orman Çiftliği ve Kaçak Saray mücadelesindeki bu karar halkımıza sunulan bir bayram hediyesidir" diyen Candan "Danıştay idari dava dairleri genel kurulunun kararının  Atatürk Orman Çiftliği'nin  taşıdığı değerler, 1.derece doğal ve tarih sit alanı özellikleri, Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışına ilişkinde ders niteliğinde 13 sayfalık bir karar" dedi. Ayrıca davacı 5 meslek odasının yürütmesi durdurulması talebinin haklılığını kabul ederek yürütmenin durdurulmasına karar verildiğinin altını çizen Candan,  "Hukuk kararlarına herkes uymak zorunda. Başka türlü bu ülkeye demokrasi ve özgürlük gelemez" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler