Sare Davutoğlu: Kadına şiddet büyütülüyor

Sare Davutoğlu AKP’nin kadın politikalarına değindiği röportajda şiddet konusuna yaklaşımını “Kadına şiddet demek konuyu büyütüyor” sözleriyle ifade etti. 2015’te 141 kadının öldürülmüş olmasını dikkate almadı

Yayınlanma: 10.07.2015 - 19:38
Abone Ol google-news

Tayyip Erdoğan’ın “Kadına şiddet abartılıyor” ve Ayşenur İslam’ın “Kadın cinayetlerini sağır sultana duyurmaya gerek yok” sözlerinin ardından bir “kadın cinayetleri abartılıyor” söylemi de Sare Davutoğlu’ndan geldi. 2015’in ilk altı ayında 141 kadının katledilmesini kayda değer görmeyen Davutoğlu, kadına şiddet konusuna yaklaşımını “Kadına şiddet demek konuyu büyütüyor” sözleriyle ifade etti.

İşçi değil anne ölümü

Sare Davutoğlu Milliyet’e verdiği röportajda kadına yönelik şiddet konusuna ve Manisa’da iş cinayetinde hayatını kaybeden 13 mevsimlik tarım işçisi kadına değindi. Kadın cinayetlerini “kadın cinayeti” demenin artırdığını söyleyen Davutoğlu, işçi cinayetinin ise “anne ölümü” olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

AKP’nin kadını anne rolüne hapsetmesinin ve karşılıksız bakım emeğinin kadının temel rolü olarak görülmesinin bir yansıması “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı” iken; Davutoğlu’nun 13 işçi hakkında yaptığı açıklama da başka bir yansıması oldu. “Bu kazadaki ölümler de bir anne ölümü gibi değerlendirilmeli. O 13 kadınımızın ölümü, insan kaybının ötesinde bir şey ifade ediyor. Evlatları, eşleri, baktıkları yaşlılar var” diyen Davutoğlu, kadının esnek ve güvencesiz çalıştırılmasını AKP döneminde sağlanan bir başarı olarak ifade etti: “Kadın istihdamı ile ilgili çok şey yapıldı. Çocuk sahibi olmak kolaylaştırıldı. Hem işe devam etmesiyle ilgili hem belli alanlarla ilgili önleri açıldı. Evinde bir şey üreten her kadın aslında çalışıyor.”

‘Kadına yönelik şiddet büyütülüyor’

Davutoğlu, “Kadın cinayetleri dedikçe cinayetler neredeyse arttı, bana öyle geliyor” diyerek sorunun çözülmesinin ise şiddeti bütün olarak ele almakla mümkün olacağını belirtti. Özgecan’ın katledilmesinden sonra kadın cinayetlerinin arttığının tartışılmasına da AKP’li Öznur Çalık “Sadece görünürlüğü arttı” diyerek karşılık vermişti.

Aile Bakanlığı kadınları koruyor mu?

Birçok kadının koruma talep etmiş ve koruma verilmemiş ve birçoğunun da koruma altındayken öldürülmüş olmasına rağmen, Davutoğlu “Şiddet görüp, yardım istemeye gelenler oluyor mu?” sorusuna, “Mitinglerde yardım isteyenler oldu. Aile Bakanlığımıza bildiriyoruz” diyerek cevap verdi.

‘İşsiz kadın yok, kadınlar çalışmak istemiyor’

Türkiye’de 4 milyon genç işsiz kadının varlığını değerlendiren Davutoğlu, “Bu rakam işinden memnun olmayanları da kapsıyor. Belki bu 4 milyonun içinde hepsi çalışmak da istemiyor” diyerek bir kez daha kadınların olmaları gereken yerin “ev” olduğuna işaret etti.

‘Kadınların ev dışında çalışmasına gerek yok’

AKP’nin kadınların çalışma hayatına yönelik politikalarını da değerlendirdi Davutoğlu anneliği ve kadınların karşılıksız bakım emeğini yücelterek kadınların güvencesiz ve esnek çalışmasını şu sözlerle savundu: “Mikro kredilerle işini kurmuş çok kadın gördüm. Evinden çalışıp, ürettiği şeyi pazarlayan kadınlar gördüm. Çünkü kadının bazen evinin dışında para kazanması zor olabiliyor. Engelli evladı, yaşlısı olabiliyor. Bazen o noktaya getiriyoruz ki sanki her kadın evinin dışında da çalışmalıdır. O zaman çocuklarının annesi, ev kadını olarak katma değer üreten kadınlar da kendilerini kötü hissediyorlar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler